UVNITŘ ODKAZY NA TESTY – Velké úhlopříčky dnes prostě frčí. Jedna věc je ale něco chtít a druhá něco skutečně do vaší domácnosti nainstalovat, aby to sedlo a dalo se to smysluplně používat.

V tomto ohledu jsou výborné projektory s velmi krátkou projekční vzdáleností (co je to). Ty totiž nemají, co do umístění, problém a fyzicky se instalují velmi snadno. A i když vyladění už nějaké zkušenosti, práci a čas vyžaduje, nepotřebujete žádnou stavební přípravu! Právě tohle je to nejdůležitější nemluvě o tom, že někdy máte instalaci a plátno v ceně!

Projektorů a projekčních televizorů pracujících na velmi krátkou vzdálenost se na trhu objevuje čím dál více a i když jsou zatím drahé až hodně drahé, představují kompletní řešení pro úhlopříčku typicky kolem tří metrů. A to už je pro běžný televizor nedosažitelné, nebo jen za velmi vysokých nákladů.

Další výhodou je to, že se někdy dodávají i s tunery pro příjem běžného televizního vysílání a je v nich zabudován vlastně celý „chytrý televizor“. Na našem trhu není takovýchto modelů mnoho (to ale nikde), ať to bereme při pohledu s tunery nebo bez nich. Nějaké tipy ale pro vás máme a vybrat si můžete třeba z těch, které jsme zkoušeli. Níže je najdete i s krátkými charakteristikami a protože jsme testovali už tři, níže jsou také odkazy na testy:

 

Hisense 100 L5F (169.000 Kč) – výrobce tomuto projekčnímu televizoru říká „Laser TV“ a stejně jako většina z takto koncipovaných výrobků používá laserový zdroj světla. Tady navíc najdete kompletní operační systém Vidaa U a všechny aplikace z televizorů Hisense. Instalaci s pevným plátnem máte v ceně, k dispozici jsou i lokální aplikace, jako Lepší.TV s HBO OD.

 

Epson EH-LS300 – tady nejsme u projekčního televizoru (tunery tu nejsou), ale je tu operační systém Android TV známý z televizorů a s ním i aplikace jako HBO GO, Skylink Live TV, Lepší.TV, Sledování TV, atd., atd. Cenově jsme ovšem podstatně níže (69.000 Kč) a televizní signál si zajistíte set-top boxem za pár korun; pokud chcete i HbbTV podívat se můžete po něčem dražším.

 

Samsung The Premiere je ke koupi ve dvou variantách: levnější Samsung LSP7T (89.990 Kč) a Samsung LSP9T za 169.990 Kč. Zabudovány jsou jak příjmové tunery, tak operační systém Tizen se spoustou lokálních aplikací a podle verze jeden nebo tři laserové zdroje. Liší se i světelný tok obou verzí, což také odpovídá rozdílu v ceně. V praxi to znamená buď použitelnost prakticky bez zatemnění nebo s ním.

A ještě drobnost: u jakéhokoli projektoru s laserovým zdrojem světla si dejte pozor na ochranu zraku. Typicky je to vidět u výše uvedených modelů. Každý ji má navrženu jinak.