Meziročně se počet prodaných DAB+ přijímačů zvýšil o 140 procent, uvedla agentura GfK. Během prvního kvartálu 2021 stoupl podíl digitálních rádií na celkovém prodeji rozhlasových přijímačů na 22 procent.

Více než dvojnásobného meziročního růstu dosáhl v prvním čtvrtletí letošního roku podíl digitálních rozhlasových přijímačů DAB+ na celkovém počtu prodaných rádií v České republice. Upozornila na to agentura GfK, která se dlouhodobě zabývá analýzou trhu se spotřební elektronikou v tuzemsku. Zároveň klesá podíl prodaných rádií bez digitálního tuneru. Jednak to je dané tím, že novější rozhlasové přijímače už mají zabudované jak analogové FM tunery, tak i digitální DAB+, jednak zákazníky motivuje ke koupi nových přijímačů lepší dostupnost rozhlasového digitálního vysílání. Zejména pak nové programy veřejnoprávního Českého rozhlasu, které lze přes DAB+ naladit v celé České republice prostřednictvím sítě ČRo DAB+ s pokrytím 95 procent populace.

Co všechno testují CRA při certifikacích digitálních rozhlasových přijímačů DAB+?

Tahounem digitalizace je Český rozhlas

Právě Český rozhlas společně s dalšími operátory sítí DAB+ představuje hlavní zdroj informací o digitálním vysílání pro posluchače. „Spustili jsme masivní kampaň na podporu digitálního rozhlasového vysílání, která zasáhla miliony lidí. Prodejní data jasně ukazují nejen růst všeho digitálního, ale také skokový růst prodeje DAB+ rádií v České republice, která následuje trend dalších zemí, kde je DAB+ etablován,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Letos v květnu pak veřejnoprávní rozhlas ještě podnítil zájem o digitální vysílání spuštěním stálého sportovního programu Radiožurnál Sport, který nabídl kompletní přenosy z mistrovství světa v hokeji, nyní přenáší zápasy fotbalového Eura a do éteru vrátil i oblíbené pořady S mikrofonem na hokejem a S mikrofonem na fotbalem.

Na letošní říjen pak Český rozhlas plánuje start další nové digitální stanice, která se zaměří na starší posluchače a nabídne jim to nejlepší z rozsáhlého archivu této veřejnoprávní instituce. Už nyní lze pouze digitálně přijímat vysílání stanic Rádio Junior, D-dur, Jazz, Rádio Wave, Rádio DAB Praha či Rádio Retro. Pozadu nejsou ani komerční rádia, například nejposlouchanější soukromé Rádio Impuls spustilo výhradně digitální stanici Český Impuls a provozovatel konkurenční Frekvence 1 zase dětské Pigy rádio. Převážně digitálně vysílá také Rádio Dechovka a výhradně do digitálního vysílání před časem přešlo západočeské rádio Samson. V Praze dokonce funguje čistě digitální zpravodajské rádio Hlas Prahy, které přebírá program od sesterské metropolitní Praha TV.

Stav rozhlasové digitalizace v Česku na několika grafech. A jak jste na tom s příjmem DAB+ vy?

Růst DAB+ je patrný, pomůže mu i vypínání středních a dlouhých vln?

U komerčních rádií jde ale zatím o drobné pokusy, jak si osahat digitální vysílání, protože pokrytí sítí, v nichž tato rádia vysílají, je omezené. Stále se totiž čeká na to, až Český telekomunikační úřad vypíše tendr na celoplošné sítě pro DAB+ vysílání komerčních rádií. Kmitočty, na nichž nyní vysílají multiplexy se soukromými rádii, si operátoři našli sami a obvykle nedosahují takových výkonů jako vysílače veřejnoprávní sítě ČRo DAB+. Přesto je znatelný trend postupně se zvyšujícího zájmu o digitální rozhlas. Z průzkumu, který v březnu provedl Televizníweb.cz s agenturou Ipsos vyplynulo, že 10 procent Čechů letos plánuje koupi digitálního rádia a šest procent jej již vlastnilo. Poslech digitálního rozhlasového vysílání deklarovalo pět procent respondentů, ovšem situace se výrazně lišila region od regionu.

Největší zájem o poslech digitálních rádií projevují lidé v Plzeňském kraji, kde tak podle zmiňovaného průzkumu letos v březnu činilo 15 procent posluchačů. Velkou zásluhu na tom má plzeňská společnost RTIcz, která provozuje v západních a jižních Čechách svoji digitální síť a společně s Českým rozhlasem pořádá Dny s digitálním rádiem. Provozní ředitel RTIcz Roman Kropáček věří, že na patnáctiprocentní podíl na poslechovosti se DAB+ dostane v celostátních číslech už do jara příštího roku. Pomoci by tomu měly nejen nové digitální programy, ale také plánované vypínání středních a dlouhých vln, k němuž dojde do konce letošního roku. Naopak s vypínáním analogového FM pásma se v dohledné době nepočítá.

Štítky