Prakticky stoprocentně tuto nadstavbu najdete v televizorech kolekce 2021/2022. Operační systém Android TV je pod ní, některé věci, jak se ukázalo v nedávnem testu, tak nemáte dostupné a týká se to ovládání.

Při instalaci televizoru máte na výběr – budˇzavedete Google TV a budete mít k dispozici všechny „chytré“ funkce, nebo nadstavbu odmítnete instalovat a třeba za padesát tisíc si tak pořídíte klasický „hloupý“ televizor bez přístupu k aplikacím a dalším věcem. To, že máte televizor s operačním systémem Android TV totiž v tomto okamžiku vůbec nic neznamená.

Televizor Sony XR-55A90J: skvělý obraz i zvuk, ale zapomeňte na Android. Je tu podivná Google TV

Na náš dotaz nám zastoupení Sony odpovědělo, že nadstavba Google TV je na všech řadách televizorů pro rok 2021 kromě W800. Jak bylo řečeno, všechny samozřejmě mají Android TV, ale k plnohodnotnému využívání televizoru musí být Google TV nainstalována a aktivována. Ta má sice podobné uživatelské rozhraní, ale bohužel se vrátila do dřevních dob Android TV, kdy se aplikace na vodorovných lištách nedaly ani vymazat, ani přesunout podle vašich potřeb.

V Google TV objevíte, na jedné z vodorovných lišt, i naladěné televizní kanály. Ty se bohužel nedaly přesouvat na lepší pozice, takže pokud jsme chtěli používat „úpadkové“ televizní vysílání, bylo třeba sjet až zcela dolů. Nadstavba Google TV má oproti Android TV zjevně mezery i zde!