Letošní „prémiová řada“ tzv. Neo QLED představuje dvojí rozlišení – 4K a 8K. V tom druhém jde o dva modely (QN800A a QN900A), v tom prvním o tři (QN85A, QN90A a QN95A). Nyní se podíváme na ten nejnižší, ostatně nejvyšší QN900A jsme v podobě 191 cm už vyzkoušeli.

Po vrcholovém Neo QLED, Samsung QE75QN900A, je tu opačná strana produkce v podobě QN85A a jak už jsme si několikrát řekli, „QN“ znamená Neo QLED. Obě výše zmiňované řady s rozlišením 4K se budou prodávat v úhlopříčkách od 127 cm (50″, 49.990 Kč) až do 216 cm (85″, 129.000 Kč), takže rozptyl skutečně značný, a to jsme pořád u rozlišení Ultra HD (4K).

Neo QLED mají podle výrobce představovat vylepšenou obrazovku LCD, ale zatím to, podle dvou recenzovaných modelů, spíše vypadá, že je to především o nových funkcích, o kterých jsme psali už u QN900A, a zejména novém podsvícení Mini LED s lokálním zhášením (stmíváním), a na to si skutečně stěžovat nelze. Nechybí ale ani lepší podpora pro hráče (mj. nový Game Bar, HDMI 2.1 se 120 sn./s a AMD Freesync).

Pro řadu lidí mohou být zajímavé právě nové funkce, jako Smart Trainer spolupracující s dokoupitelnou kamerou a více se o nich dozvíte v článku o nových televizorech Samsung pro rok 2021 na odkazu níže.

Televizory Samsung 2021: přicházejí zcela nové Neo QLED, očekávané MICRO LED a další „designovky“

Samsung QE55QN85A v základních 140 cm pracuje s tradiční koncepcí a nikoli s odděleným boxem pro rozhraní a elektroniku. Je špičkově vybaven a chybět vám zřejmě nebude zhola nic. Je tu stabilní platforma, výborné resamplování i z nízkého rozlišení a zanedbatelného datového toku, zdvojené tunery s tradičně výtečným obrazem v obraze (PiP) a vysoce kvalitním novým Multi View. A je tu i výborná aplikační výbava! Ta ale zatím z valné části ještě není zcela upravena na nový Tizen 2021, takže musíme ještě chvíli vydržet. Nechybí HbbTV 2.0, slušná podpora obsahu s HDR a také například výborné obousměrné Bluetooth Audio.

Ladění kanálů na pozadí

Podstavec představuje kus bytelného plechu, do kterého se umístí plastová noha. Pro její přišroubování je třeba stáhnout zadní kryt, pod kterým můžete vést i část kabeláže. Jakmile máte smontováno, můžete do držáku nasadit obrazovku. Možná si u toho všimnete, že odolná na zkrut právě není (hloubka 27 mm) a může vás to poněkud vyděsit. Nedivili bychom se…

Následná instalace je klasický Samsung popsaný už několikrát – s laděním stanic na pozadí, což kupodivu stále nikdo jiný nedělá. Následné třídění kanálů najdete v jejich seznamu a s výjimkou mazání se provádí po jedné stanici, i když snadno.

Režim Multi View, náhled až dvou videí na jedné obrazovce je letos dotažen prakticky k dokonalosti. Snadno a pochopitelně se také ovládá. Tlačítko na ovladači pak vyvolá takovouto nabídku.

Tradiční ovládání, nové tlačítko Multi View

Ovládání je tradiční, a je to vidět jak na obdobné domovské nabídce, tak na dálkovém ovladači. Ten má letos speciální tlačítko pro režim Multi View (až dva náhledy ze dvou různých zdrojů videa, včetně tunerů) a vidíme ho i jako samostatnou položku v domovském menu (foto výše). Právě tu tlačítko na ovladači zobrazí a našem případě zde byly k přímému přístupu i některé sportovní akce.

Menu nastavení se vyvolá z domovské nabídky (Home), je bez kolování (to není nikde) a doprovázejí ho tzv. rychlé volby, které je ale značná spousta a redukovat se nijak nedají. OK nevyvolá seznam naladěných stanic, od toho tu máme tlačítko postupné volby kanálů s Enter uprostřed, ale funguje jako Info a zobrazí základní údaje o pořadu a stanici.

Adaptivní nastavení obrazu a zvuku pro danou místnost je po jeho povolení automatické, některé věci ale můžete zakázat.

Na chvíli se zastavme u dálkového ovladače, jehož snímek najdete v úvodní fotogalerii. Ten je letos, co do napájení, zcela přepracován a už postrádá klasické tužkové baterie. Uvnitř je tak akumulátor (zřejmě Li-Ion) a dobíjíte ho přes USB-C, což je skvělé, a také přes solární článek. Ten ho sice nedokáže dobít na 100 %, ale dobře poslouží k udržování stavu. Podle Samsungu by tak plně dobitý měl vydržet asi rok. Autor měl smůlu v tom, že akumulátor zrovna došel a tudíž s výjimkou zapnutí a vypnutí televizoru, které ovšem funguje přes infra, nic jiného nepracovalo, protože pro Bluetooth prostě nebyla energie.

Po následném dobití, ale s televizorem nedokázal navázat kontakt, i když manuální párování, které u Samsungu běžně vůbec nepotřebujete (současně stlačené a přidržené Zpět a Play) ukazovalo, že je vše v pořádku. Nakonec pomohlo až vytažení televizoru ze zásuvky, klasická „čekací chvilka“ a opětné zapojení do 230 V. Pak už bylo vše v pořádku a tohle je malá daň za příjemnou absenci tužkových baterií.

V menu nastavení najdete stav akumulátoru dálkového ovladače v části Obecné.

Mimochodem při té příležitosti jsem jednak vyzkoušel výtečnou dobíječku Sencor SCH 660 s USP PD a také neméně kvalitní powerbanku Varta Power Bank Fast Energy 15000. S obojím si ovladač Samsungu rozuměl a dobil se během chvilky. Škoda, že LED zabudovaná v ovladači je tak miniaturní, že dobíjení prakticky nedává najevo a hlavně že vás ovladač vůbec neupozorní na poklesávající kapacitu akumulátoru.

LED by měla být výraznější a upozornění na vybití by se mělo odehrávat nejen na obrazovce (tam prý má být, ale nezobrazilo se), ale hlavně by ho měla hlásit LED třeba blikáním.

EPG sice bylo mírně pomalejší (na Samsung), ale stále bez jakékoli zvukové prodlevy.

Bezproblémové HbbTV, EPG s posunem na další den

Programová nabídka se objevuje svižně s mírnou prodlevou, která se ovšem vůbec neprojeví na zvuku, a to ani při odchodu z EPG. Ten byl zajímavý tím, že se po něm automaticky objevovala domovská nabídka a visela na obrazovce, dokud nebyla manuálně ukončena. Zřejmě nějaká chybka ve firmwaru.

Po EPG se můžete volně pohybovat, na pořad si můžete zadat i upozornění. Televizor se ale z pohotovostního režimu neprobudí. Samsung také nenabízí tlačítko přímého přechodu na další dny, ale nyní ho už alespoň umí. Při delším stisknutí šipky vpravo totiž začne skákat po dnech. Chce to ovšem trochu praxe, ale je to lepší než nic.

„Červené tlačítko“ fungovalo u kanálů ČT a Novy bezproblémově, pořad dokázal navázat i po změně kvality (ČT) nebo vnořené reklamě (Nova). Ovládání ovšem vyžaduje trpělivost a pozornost. Loňský trik, kdy dvojí rychlé stisknutí sdruženého tlačítka automaticky vyvolávalo ta barevná, letos totiž nefunguje a někdy se objevila hned na první stlačení.

Chytré funkce, resp. aplikace na domovské liště, ještě nejsou lokální a je tu standardní zahraniční osazení, které na dálkovém ovladači (na placených pozicích) doplňují další tři aplikace. YouTube fungoval bez potíží, místní aplikace ale zkoušeny nebyly a necháme si je na jindy, resp. se na ně podíváme po jejich úpravách na o. s. Tizen 2021. Co je letos k dispozici i u televizorů Samsung najdete v samostatném článku na digirevue.cz (včetně přehledné tabulky).

Správce souborů je stejný už řadu let. Do úspornějšího výpisu se přepnout nedá, na posledním souboru řádku nepřejede na další.

Výborná síťová multimédia

Souborový manager pro síťové médium, což byl výborný multimediální server Synology DiskStation DS414j s disky Western Digital Red, je pouze ikonový, a to už celou řadu let. Samsung do úspornějšího, rozumějte textového výpisu nejde, ovladatelnost je tak stále na nízké úrovni a musíte se tím „nějak procvakat“. Tohle je ale v podstatě jediná výtka, samozřejmě pokud nepočítáme nemožnost přehrát zejména DivX.

Přehrávání ze sítě má obdobnou formátovou kompatibilitu jako z rozhraní USB a více například u recenze televizoru Samsung QE55Q70T (2020).

Externí titulky fungují i v tomto případě a jsou bohatě nastavitelné, včetně rozumné velikosti fontu. A upravitelné jsou i takové věci, jako styl písma, barva okraje, sytost, atd., atd. Za možnosti, třeba i v případě interních titulků, by se nemusel stydět ani kvalitní multimediální přehrávač!

Namísto Info je tu OK uprostřed šipkových tlačítek a jeho krátké a delší podržení.

Jaký je? Výborný…

Loňský rok nastal u Samsungu velký posun v obrazové kvalitě. Letos, i přes nové a vskutku výborné podsvícení Mini LED, není pokrok, o kterém se zmiňuje výrobce, znát (alespoň takto, s odstupem doby). Po pravdě ale už není kam jít, protože obrazově námitek mít nelze stejně a nelze je mít třeba k novému „kino režimu“. Letos to tak bude zejména o nových a vylepšených funkcích jako Multi View či Digital Butler. Za nás jsme rádi, že se konečně řeší posun o dny v EPG, které nahrazuje televizní program a začíná to vypadat nadějně. A že bylo dotaženo Multi View, ostatně pokud chcete smysluplnou práci se zdvojenými tunery, nemáte v dnešní nabídce televizorů kam jít a nutně musíte skončit u Samsungu. Multi View to pak ještě podtrhuje výbornou spoluprací s mobilem, i když podle nás Samsung možná až moc tlačí na pilu, resp. na spolupráci s mobily vlastní značky. Naštěstí v tomto směru (a třeba i v zrcadlení obrazovky) stále ještě fungují i jiné.

Celý systém vystavěný kolem televizorů Samsung začíná v letošním roce dostávat finálnější podobu, kterou doplňuje třeba nedávno zprovozněná aplikace Google Duo spolupracující s USB kamerami Logitech. Koronavirová krize nám tak vrací zpátky funkce, které jsme znali z doby před deseti, patnácti lety a pak zmizely.

Samsung QE55QN85A je výborný televizor s rychlými reakcemi a opravdu dobrým obrazem. Rychle startuje a svižně reaguje. Nový dálkový ovladač, který jsme prověřili více než obvykle, prošel se ctí a i když drobné rezervy stále existují. Teď jen abychom se konečně dočkali už dlouho slibovaného eko balení. Po pravdě úzká krabice s televizorem a s drobivým polystyrenem není právě důstojným doplňkem „telky za pade…“.

Hodnocení

  • PRO: výborný a všestranně nastavitelný obraz, spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající PiP a režim Multi View, obousměrné Bluetooth Audio, HDMI 2.1, výborné EPG už včetně relativně snadného skoku na další den (vyžaduje trochu zvyku), dálkový ovladač bez baterií (!) a s dobíjením přes USB-C, ale…
  • PROTI: …špatně označené dobíjení a na DO chybějící upozornění na vyčerpání akumulátoru, obtížnější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka, bez DTS a zejména Dolby Vision, zbytečné upozorňování na zvýšenou spotřebu energie při přepnutí obrazového režimu (nejde vypnout)