Po více než roce aktualizujeme přehled přijímačů s tou nejlepší výbavou a opět se zaměřujeme na televizory z poslední kolekce. V případě set-top boxů, u kterých je životní cyklus podstatně pomalejší pak mapujeme kompletně celý trh až do horní hranice 5000 Kč.

Momentálně tu a tam stále ještě doprodávané televizory se zdvojenými tunery z kolekcí 2019 najdete zde, loňský stav najdete v dalším přehledu zde (nebo také níže).

V tabulce ke stažení v závěru článku pak najdete snad kompletní přehled set-top boxů se zdvojenými tunery do 5000 Kč (nepočítáme varianty) a reprezentativní výběr televizorů pro rok 2021 těch masových značek, které to zvládají. Moc jich ale není.

Hledáte vyspělý přijímač? Podívali jsme se po televizorech a set-top boxech se zdvojenými tunery

A k čemu zdvojené tunery slouží?

Stručně řečeno, zdvojené tunery u set-top boxů slouží prakticky výhradně pro nahrávání jednoho či více pořadů a sledování zcela jiného kanálu na celé obrazovce. U televizorů naopak na nahrávání můžete v podstatě zapomenout, protože je zpravidla vázáno nejen na speciální formát, ale dokonce i na jeden jediný konkrétní přístroj a jiný, i ten samý, záznam přehrát nezvládne.

Tady je to většinou o sledování více stanic z nejrůznějších TV tunerů na obrazovce (nebo více zdrojů videa z různých vstupů, klidně i z mobilu). Může to být také o posílání jiného obrazu třeba na tablet, mobil nebo dokonce na televizor v jiné místnosti (Panasonic).

V případě funkce PiP (obraz v obraze), je pak možné podle schopností toho kterého přístroje, resp. té které značky, jeden kanál sledovat ve velkém okně a druhý v náhledovém většinou menším okénku. Můžete měnit velikost oken, dát je „půl na půl“ a přepínat se mezi nimi, někdy lze přehazovat i zvuk. Nejlepší je v tomto ohledu Samsung, který u televizoru s rozlišením 8K letos umí na jedné obrazovce vytvořit až čtyři okna a pustit do nich různé zdroje videa.

Situace u set-top boxů v podstatě stejná jako loni

Velmi výrazný pokles ceny zaznamenal box Evolveo Gamma T2, který z původních 1290 Kč klesl na asi 800 Kč a podobně je na tom i Sencor SDB 5104TD (950 Kč, nyní 699 Kč). O 300 Kč se snížila cena i u nás recenzovaného (odkaz v tabulce) Strong SRT 8222 Twin (999 Kč) a podobně je na tom i TeleSystem TS6820 T2 HEVC Twin.

Naopak zdražen byl Octagon SF4008 UHD 4K (4999 Kč) a nyní za něj zaplatíte kolem 5990 Kč, takže byl z přehledu vyřazen. Dá se ale pořídit v několika variantách, včetně tunerů satelitních. „Podražil“ i Optex ORT 8932-HD (1099 Kč), a to o 400 Kč.

Panasonic JX940 s LCD obrazovkou má jako jediný zástupce své kategorie zdvojené tunery. Ostatní jsou OLED.

Situace u televizorů nepříliš utěšená, ale lepší už to zřejmě nebude

V případě televizorů se zdvojenými tunery je jich sice nesrovnatelně více, ale někteří výrobci už o nich neuvažují, nebo ořezávají vlastnosti jak mohou, čehož jasným příkladem je Sony s loňskou a letošní kolekcí. Kdeže jsou ty doby, kdy na tohle někdo dbal a maximálně se tak dozvíte, že to už pro zákazníky není důležité, což je ovšem asi pravda (většinou). Zjevně se vytratilo například čekání na premiérový zápas třeba v hokeji, nebo na dokončení přestávky, které se dalo tímto způsobem krásně ohlídat a mezitím sledovat něco jiného.

Před nákupem televizoru se zdvojenými tunery vezměte v potaz i to, že prakticky všechny značky (výjimkou je Panasonic) mají zabudovánu mechaniku PCMCIA (CI+) pouze pro jednu přístupovou kartu placeného vysílání. Pokud potřebuje dvě mechaniky, dobře si to prověřte, protože tato vlastnost je – obecně vzato – taktéž na ústupu.

Nyní se podívejme na to, jak vypadá nabídka masových výrobců televizorů v kolekcích 2021, ti menší nic nemají už hodně dlouho (s výjimkou nějakých extra buřtů, jako Loewe).

Hisense, TCL a Philips nebudou mít letos žádný televizor se zdvojenými tunery, společnost TP Vision (Philips) nám k tomu řekla, že zájem zákazníků je minimální. Nicméně vylepšení tu nastala u satelitních tunerů a nyní je k dispozici FastScan jak pro Skylink a Freesat, tak pro Telly a T-Mobile. Záleží ale pochopitelně na vaší satelitní instalaci, resp. na konkrétním natočení antény. Přístupové karty u televizorů s Android TV jsou typu PCMCIA (CI+) nebo letos nově i pro rozhraní USB. Využít jde vždy jedna cesta.

Zvláštní případ je Sony. Jak nám bylo ze zastoupení sděleno, letos žádný televizor zdvojené tunery nemá, loňský stav je zde, a je to výrazná změna. V kolekci 2020 jste mohli najít například Sony KD-49XH8577, Sony KD-49XH9505, Sony KD-55A8 či Sony KD-75ZH8.

Jak vidíte níže, nakonec jsme skončili u tří masových výrobců.

LG: opět pouze na samém vrcholu a s rozlišením Ultra HD (8K)

U LG to loni byly pouze dva modely s obrazovkami OLED (LG OLED65WX a LG OLED88ZX), letos je situace poloviční a jde o jeden zcela vrcholový model v ceně kolem 800.000 Kč. Konkrétně jde o Z1, doprodává se ještě LG OLED77W9 z roku 2019 a přijde na 149.990 Kč.

Televizory Panasonic 2021: Android TV, HDMI 2.1 a třeba i vlastní obrazovky

Panasonic: vše dokonce se dvěma mechanikami pro přístupové karty…

Panasonic poslední dobou v našich přehledech chyběl, ale letos je naštěstí tady a navíc má hodně co nabídnout! Zdvojené tunery jsou u řady přijímačů (všechny používají firemní o. s. My Home Screen) a dokonce jsou – u všech (!) – i dvě mechaniky PCMCI (CI+) pro přístupové karty.

Tohle opravdu jinde neuvidíte!

Zdvojené tunery najdete u této značky v televizorech s obrazovkami LCD i OLED, a to od řady JX940 výše. Doufejme, že se někdy dostaneme k tomu, abychom si popsali jejich možnosti.

Se Samsungem o nových vlastnostech a testování televizorů a audia pro rok 2021

Samsung: zdvojené tunery u QLED a Neo QLED, všude velmi bohatý obraz v obraze (PiP)

Stejně jako loni i letos jsou zdvojené tunery pouze v televizorech QLED od řady Q70 výše. Počítejte s jednou přístupovou kartou pro placené kanály, takže druhý obraz musí být buď z volného vysílání nebo z nějakého video vstupu čímž může být klidně i mobil (je tu skvělá funkce Multi View).

Samsung má PiP hodně promakaný a letos vylepšil jeho ovládání o čemž si můžete přečíst v některém z testů letošních televizorů. Je také možné prohodit zvuk mezi náhledy, a to vždy uměl málokterý výrobce.

Set-top box Sencor SDB 5104TD nabídne za 699 Kč nahrávání dvou pořadů i internetový rozhlas.

Jak číst tabulku

Protože byla certifikace „DVB-T2 ověřeno“ společností CRA ukončena, je z tabulky vyřazen i příslušný sloupec.

Další důležitá položkou je „úhlopříčka; obrazovka“, kde Edge LED označuje podsvícení v rámu (horší, ale u menších a malých úhlopříček stačí) a Direct LED, tedy tzv. plošné podsvícení. Některé výrobky jsou navíc u druhého podsvícení vybaveny tzv. lokálním zhášením, tedy utlumováním LED v části obrazovky. Těch je poslední dobou čím dál více a plošné podsvícení typu Mini LED pak pracuje třeba i s tisíci a více zónami.

Položka „tuner; audio systém“ ukazuje mj. i výkon zesilovače a pokud se podařilo zjistit jaký je, je tu také uveden (pochopitelně nejlepší je, když je udáván v RMS).

Systém audia typu 2.1 znamená dva reproduktory (kanály) plus basový kanál (subwoofer). V případě například 4.2.2 znamená čtyři hlavní (přední) kanály, dva basové a dva typicky určené Dolby Atmos.

Další důležité údaje, které se podařilo najít, najdete v „poznámce“, a to včetně názvu operačního systému či standardů HDR (High Dynamic Range), které daný přijímač zvládá.

Přehled TV a set-top boxů pro DVB-T2/HEVC se zdvojenými tunery, červen 2021

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 10. června 2021. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud víte o nějakém set-top boxu vyhovujícím parametrům, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Televizory jsou tu většinou jen jako ukázka modelů i když by alespoň měly být uvedeny kompletní řady.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled TV a STB 2x DVB-T2, 2021

Ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): tabulka – přehled TV a STB 2x DVB-T2, 2021