Švýcarská vláda se už začátkem roku dohodla s klíčovými hráči rozhlasového trhu, že analogové FM vysílání se začne vypínat již v příštím roce. Původně se tak mělo stát až v roce 2024.

Na 60 tisíc posluchačů ve Švýcarsku podepsalo petici za zpomalení přechodu na pozemní digitální rozhlasové vysílání, kterou zorganizoval majitel několika soukromých rádií Roger Schawinski. Švýcarská vláda letos v lednu oznámila dohodu s veřejnoprávní Swiss Broadcasting Corporation na vypnutí FM vysílání SBC již v příštím roce a s komerčními rádii v roce 2023. Původně mělo Švýcarsko opustit analogové rozhlasové vysílání v FM pásmu až v roce 2024, upozorňuje server Swissinfo.ch. Postupné vypínání VHF kanálů pro FM vysílání rádií je podle Schawinského v rozporu s federálním zákonem zaručujícím volný přístup k rozhlasovému vysílání.

Petice cituje mediálního experta Urse Saxera, podle něhož postupné vypínání FM pásma bude znamenat, že veřejnoprávní SBC nebude schopna naplnit své poslání poskytovat rozhlasovou službu obyvatelům Švýcarska. Podle průzkumu agentury GfK Switzerland z roku 2020 však pouze 13 procent posluchačů ve Švýcarsku nadále používá analogové rozhlasové přijímače. Podíl poslechu digitálního vysílání DAB+ naopak mezi lety 2015 až 2022 narostl o 22 procentních bodů. Autoři petice ale upozorňují, že vypínání FM je příliš rychlé, protože polovina vozidel ve Švýcarsku není vybavena digitálním autorádiem a miliony rádií by tak skončily na skládkách.

Švýcarská vláda poskytne provozovatelům rozhlasových stanic finanční podporu na přechod k digitálnímu vysílání DAB+. První zemí na světě, která ukončila analogové rozhlasové vysílání v FM pásmu, bylo v roce 2017 Norsko. Další evropské země přistupují k případnému vypínání FM vysílání rozdílně. Například Velká Británie posunula termín na rok 2032, Německo žádné pevné datum nestanovilo a Česká republika nejprve počítala s rokem 2025, ale letos se ukázalo, že k vypínání FM vysílání v tuzemsku patrně vůbec nedojde. Petici švýcarských posluchačů podpořili i někteří exministři federální vlády. Například bývalá ministryně komunikací Doris Leuthardová míní, že urychlování přechodu na DAB+ je zbrklé.