UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY: Klasických boxů pro příjem pozemního, potažmo pozemně satelitního signálu je na trhu celá řada. Ale co takhle kombinace televizního příjmu s něčím, co vám z TV udělá tak říkajíc Smart TV?

Na trhu jich moc není, ale existují a pár jsme jich také vyzkoušeli (odkazy dále). Nové přístroje tohoto typu se rovněž moc často nevyskytují a když tak většinou s obyčejným mobilovým Androidem a tady není kompatibilita s aplikacemi pro výstup na „big screen“, tedy rozměrnou obrazovku televizoru, právě omamující. Podívejme se tedy, co máme na domácím trhu k dispozici a hlavně si rozlišme, zda jde o Android nebo Android TV.

ČTĚTE TAKÉ: Přehled zařízení s Android a Android TV do 5000 Kč

Vedle těchto boxů je tu i třetí skupina nabízející vlastní aplikace upravené pro tu, kterou platformu, resp. ten který Unix/Linux, ale těm se věnovat nebudeme. Pro běžného uživatele na kterého se tu zaměřujeme určeny nejsou, navíc nejsou univerzální, resp. u nich nenajdete hodně vyžadované aplikace jako HBO GO, Skylink Live TV, atd. Právě jistá univerzálnost je to, co set-top boxy s Androidem (obecně vzato) odlišuje od ostatních linuxových platforem. A samozřejmě také větší základna výrobců hardwaru i softwaru a vyšší množství dostupných aplikací.

Ukázkově rozhraními vybavená Tesla MediaBox XT650.

Situace na domácím trhu

Některé set-top boxy s Androidem, jako například Formuler S Turbo (4K/S2) za 2700 Kč, nabízejí pouze satelitní tunery a proto je neuvádíme stejně, jako boxy s Androidem a Android TV bez přijímacích tunerů.

V seznamu také nenajdete Amiko A4 Combo S2/T2/C Hybrid a Amiko A4 DVB-T2/C s „nízkým“ Androidem 5, které se přestaly prodávat stejně, jako například Ferguson Ariva 4K Combo a Strong SRT 2401.

Zlevněn byl Strong SRT 2402, a to z 2500 Kč na 1980 Kč, velmi výrazně byla snížena cena u Tesla TEH-500, a to z 1999 Kč na 1199 Kč. Zlevnění, od doby našeho testu, potkalo rovněž Maxxo DVB-T2 Android Box (nyní 1399 Kč, dříve 1.999 Kč).

Jednodušší set-top box Maxxo DVB-T2 Android Box nabídne, při dobrém příjmu, výborný „pozemák“. V době našeho testu ale potřeboval dopracovat firmware. Určen je pro ty, kteří nepotřebují například digitální audio výstup.

Jak si co nejlépe vybrat

Pokud si chcete v tomto segmentu výrobků dobře vybrat, není to jednoduché. Přijímače s pouze mobilovým Androidem mají problémy s aplikační kompatibilitou a například Skylink Live TV u nich nenajdete. Boxů s Android TV, což je nepochybně lepší řešení, je hodně málo a platí to i o těch bez tunerové části. Jejich vývoj je totiž dražší a časově náročnější, takže se do nich pouští málokdo.

V našem případě je výtečným i když dražším a vlastně jediným řešením VBox Android TV XTi 4144 (foto v úvodu). Ten je sice primárně streamovacím zařízením typu „TV signál do LAN“, ale bez problémů se dá použít i jako běžný set-top box s napojením na jediný televizor o čemž se můžete přesvědčit v naší recenzi. Je zároveň také jediným set-top boxem s DVB-T2 a o. s. Android TV, který jsme na domácím trhu našli.

Ty další jsou už bez přijímací televizní části.

Di-Way And-4X4 s DVB-T2 a Android 9.0. Přijde na 1990 Kč, Wi-Fi ovšem pracuje jen na 2,4 GHz, takže nejspíše bude třeba připojení k internetu přes kabelový Ethernet.

Jak číst tabulku

„Verze operačního systému“ je zřejmá a tady je to hlavně o spolehlivosti chodu, funkcích a sladěnosti s hardwarem. A také o kompatibilitě s aplikacemi nejen současné, ale i té „za pár let“. Nejnovější verze nemusí být ještě odladěna, ta stará (starší) už nejspíše nepůjde aktualizovat a potíže mohou mít i aplikace. Obecně vzato i zde může zlatá střední cesta znamenat nejvíce, ale v našem konkrétním případě je tu nejvyšší verzí Android 9 a Android TV 8, takže tady nejspíše můžete být zcela bez obav. Ostatně podívejte se na testy…

Další položkou jsou „tunery; příjem TV (max. rozlišení)“. Některá zařízení mají zabudováno hned několik různých tunerů pro příjem televizního vysílání (pamatujte, že je obsluhuje jen další aplikace) a uváděné maximální rozlišení TV příjmu může platit jen pro některou signálovou cestu. Toto je přehled, nikoli recenze, takže není jak to ověřit.

Sloupce „procesor; grafika“ a „paměť RAM; vnitřní disk“ jsou co do hardwaru klíčové. Promyslete si co chcete, jak moc jste nároční na rychlost, počet instalovaných aplikací, rozlišení videa, apod. Vše posuzujte v kombinaci s verzí o. s. (čím vyšší, tím zpravidla na hardware náročnější). Nejlepší je mít co nejvíce paměti RAM a co nejlepší zpracování grafiky.

V položce „vstupy/výstupy (výběr)“ je to také o vaší náročnosti. Pokud hodláte box připojovat na zesilovač, rozhodně chtějte digitální audio výstup. Pokud budete zařízení připojovat pouze přes Wi-Fi, jděte po přístrojích zvládajících i pásmo 5 GHz, ideálně se orientujte na Wi-Fi 5, postaru Wi-Fi ac.

Jestliže jste v prostředí zarušeném „bezdrátem“ a chcete přijímač pracující jen na 2,4 GHz, připojte ho ethernetovým kabelem a máte vystaráno.

Poslední položkou je „poznámka“. V ní najdete i věci jako zpracování obsahu s HDR, rozlišení, které přijímač obecně vzato zvládá (i u videa přes USB), zda má zabudovanou čtečku pro příjem placeného televizního vysílání a další údaje.

Typická výbava set-top boxu s Androidem (zde Tesla Mediabox XTt550). Podle toho jaké aplikace hodláte provozovat si buď vystačíte, nebo budete navíc potřebovat nějaké zařízení s klasickým „myšovým“ kurzorem. Doporučujeme klávesnice s dotykovou destičkou Tesla.

Odkazy na naše recenze

Přehled set-top boxů s DVB-T2 a o. s. Android (k 11. 7. 2021)

Poslední úpravy tabulky proběhly v neděli 11. července 2021. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém dobrém přijímači víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Při převodu do PDF se ztrácejí odkazy na u nás testované výrobky. Proto je tentokráte najdete přímo v článku.

Ke stažení (PDF): tabulka – kombinované STB s Androidem