Z volně šířených programů olympiádu nabídne Česká televize a Český rozhlas, zaměří se ovšem především na české sportovce. Kompletní olympijský program odvysílá Eurosport.

Česká televize nabídne omezený servis jen na ČT Sport

Česká televize chystá z letních olympijských her v Tokiu 300 premiérových hodin přímých přenosů a záznamů. V klasickém vysílání je nabídne výhradně program ČT Sport a v případě, že některé přenosy půjdou souběžně, může ČT druhý nabídnout na webu. Kavčí hory mohou vysílat výhradně disciplíny s českou účastí a především ty, u kterých mají čeští olympionici ambice na medailové pozice. Olympijské vysílání ČT začíná dnes a potrvá až do neděle 8. srpna. Vzhledem k tomu, že Tokio má proti Praze sedmihodinový posun, řadu disciplín diváci uvidí ze záznamu, pokud tedy nebudou chtít ponocovat. Klíčové momenty z her tak ČT Sport nabídne v atraktivnějších odpoledních a podvečerních časech.

„Česká televize má jako nevýhradní vysílatel limity časové i programové. Můžeme v součtu odvysílat tři sta hodin premiér, a to pouze na jednom kanálu a bez možnosti využití webového streamu s odlišným programem. Dle licenčních ujednání bude Česká televize vyrábět národní program s výrazným zaměřením na účast českých sportovců,“ říká výkonný ředitel ČT Sport Jiří Ponikelský. Na rozdíl od dřívějších olympiád tak diváci nebudou moci využívat několik živých internetových streamů s kompletním pokrytím celé olympiády. „Při nejlepší vůli nemůžeme poskytnout stejně velkorysý obsah všem olympijským disciplínám. Z olympiády v Riu jsme vysílali na dvou programech a osmi streamech, a kromě české účasti nabízeli medailovou fázi téměř všech sportů. To nyní nepůjde,“ konstatuje Ponikelský.

Proč je olympijské vysílání ČT chudší než v minulosti?

Proč letos ČT nenabídne z letní olympiády takový servis jako v minulých letech? Do roku 2016 totiž Mezinárodní olympijský výbor poskytoval vysílací práva pro Evropu jako celek Evropské vysílací unii, jejímiž členy jsou veřejnoprávní televize jednotlivých zemí, a ty pak získávaly kompletní vysílací práva k celým olympiádám. Na roky 2018 až 2024 však evropská vysílací práva získala americká společnost Discovery Communications, která provozuje placené kanály Eurosport. Právě ta sublicencovala část práv České televizi, ovšem pouze se zaměřením na českou účast na olympiádě. K divákům se tak ve volném vysílání dostane přesně to, co požaduje vyhláška ministerstva kultury: tedy olympijské disciplíny s českou účastí a možností získání medaile.

Omezení čeká ČT ale i v dějišti olympiády. „Podle rozhodnutí organizátorů smí komentátorskou pozici původně určenou pro dva komentátory obsadit jen jedna osoba a reportéři v Tokiu mohou po závodech natočit rozhovor se sportovci pouze v délce do devadesáti sekund. Rovněž museli všichni komentátoři a reportéři organizátorům odevzdávat hodinový plán pobytu v prvních čtrnácti dnech a v tomto období zároveň nesmí opustit jakousi bublinu pro média,“ vypočítává vedoucí projektu olympijského vysílání ČT Robert Záruba. ČT tak do Tokia vyslala pouze osm komentátorů a osm reportérů. Kromě klasických komentátorských pozic na sportovištích budou část her komentovat redaktoři z mezinárodního vysílacího centra z Tokia a také z Kavčích hor, kde se k nim přidají experti.

„Časový posun přesune většinu živého olympijského vysílání zejména do brzkých ranních a dopoledních hodin, s koncem kolem třetí hodiny odpolední. Program ČT Sport tak zkombinuje přímé přenosy doplněné odpoledními a večerními záznamy, na šestou večer je vždy naplánován hodinový souhrn dne, který nabídne také rozhovory se sportovci,“ líčí Robert Záruba. V prvním olympijském týdnu nabídne ČT Sport zejména utkání českých tenistů a závody vodních slalomářů, ale také gymnastiku a plavání. Ve druhém týdnu se přidá atletika a z pohledu českého zastoupení dostane prostor třeba kanoistika. Vysílání dalších programů ČT olympiáda nijak neovlivní, pokud tedy nepočítáme olympijské Branky, body, vteřiny vysílané každý den na ČT 1, ČT 24 a ČT 3.

Český rozhlas s nejbohatším olympijským vysíláním v historii

Veřejnoprávní rozhlas na rozdíl od ČT nabídne z Tokia vůbec nejbohatší olympijské vysílání ve své historii. Objeví se jak na hlavním programu Radiožurnál, tak na digitální sportovní stanici Radiožurnál Sport, kterou lze naladit prostřednictvím terestrické digitální sítě ČRo DAB+ nebo na internetu. „Český rozhlas je jediným českým rádiem, které získalo vysílací práva pro olympijské hry v Tokiu. Posluchači se tak mohou těšit na stovky hodin živých vstupů, vystoupení většiny českých závodníků v přímých přenosech a ve spolupráci s Českým olympijským výborem také na velké rozhovory se všemi českými medailisty nebo každodenní olympijský speciál, který se bude vysílat z Olympijského festivalu v Praze,“ popsal generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Společné olympijské vysílání obou stanic začíná dnes, v nočních hodinách bude program zcela shodný. Radiožurnál Sport bude zahajovat olympijské vysílání vždy v pět hodin ráno a kromě přenosů nabídne každých 30 minut olympijský souhrn přímo z Tokia. „Chceme nabídnout maximum možného posluchačům obou stanic. Zatímco na Radiožurnálu budeme vysílat především živé vstupy ve chvílích, kdy budou usilovat o cenné kovy čeští sportovci, na Radiožurnálu Sport budou celé přímé přenosy závodů a zápasů,“ uvedl šéfredaktor Radiožurnálu i Radiožurnálu Sport Ondřej Suchan a dodal: „Jedinou výjimkou budou zápasy basketbalistů, které odvysílá kompletní i Český rozhlas Radiožurnál.“

Olympijský speciál, který shrne vše podstatné z uplynulého dne, si posluchači naladí od 24. července až do 8. srpna na Radiožurnálu Sport od 15 hodin, na Radiožurnálu po půl sedmé. „Na speciálech budou spolupracovat moderátoři obou stanic. Každá nabídne trochu jiný pohled. Přeci jen není mnoho médií, které by měly v moderátorském týmu hned čtyři olympijské medailisty,“ doplnil Suchan. Cenný kov na olympijských hrách vybojovali Andrea Sestini Hlaváčková, Kateřina Neumannová, Vavřinec Hradilek a Martin Procházka. Třináctičlenný tým Českého rozhlasu bude o olympijském dění informovat z hlavního studia v mezinárodním centru IBC. Radiožurnál Sport bude mít i mobilní studio v pražském Olympijském parku, kde bude i zastřešená zóna s plážovými lehátky a možností zapůjčení bezdrátových sluchátek pro živý poslech Radiožurnálu Sport.

Nejkompletnější olympijský program na Eurosportu

Kdo si nebude chtít nechat ujít olympijské disciplíny bez české účasti, má asi jedinou možnost: předplatit si některou z placených televizních služeb, které mají v nabídce kanály Eurosport. Ty chtějí vytěžit maximum z toho, že jejich vlastník nakoupil kompletní vysílací práva k olympiádě a tak odvysílají prakticky vše, co se v Tokiu odehraje – včetně disciplín s českou účastí. Ne vše ale poběží na dvou standardních lineárních kanálech Eurosportu. Ostatně, do jejich vysílacích časů by se všechno ani nevešlo. Eurosport tak kvůli olympiádě stejně jako v minulosti postaví několik speciálních internetových streamů se zaměřením na konkrétní sporty. Celkem jich bude sedm a sledovat je budou moci například zákazníci kabelové a IPTV služby Vodafone TV (dříve UPC). Jejich zaměření bude následující:

Eurosport 1 a 2 – hlavní události a sestřihy
Eurosport 3 – tenis, stolní tenis, badminton, golf
Eurosport 4 – gymnastika, trampolína, skoky do vody, synchronizované plavání
Eurosport 5 – fotbal, florbal, rugby, baseball, softball
Eurosport 6 – basketbal
Eurosport 7 – bojové sporty (taekwondo, box, judo, wrestling, karate)
Eurosport 8 – házená
Eurosport 9 – volejbal

Všechny online streamy budou v HD kvalitě a diváci na nich budou moci díky funkci Zpětného zhlédnutí sledovat i ty disciplíny, které živě poběží brzy nad ránem. „Mezi Českem a Japonskem je sedmihodinový časový posun. Proto určité přenosy budou pro české diváky v nepřívětivých časech. Některé sporty jdou také často stranou kvůli těm divácky atraktivnějším, kterým televizní stanice dávají přednost. My jsme připravili takové řešení, aby si opravdu každý sportovní fanoušek přišel na své. Sedm přidaných kanálů od Eurosportu bude tematicky zaměřeno na konkrétní sportovní kategorie,“ popisuje Petr Kacafírek, který je zodpovědný za obsah Vodafone TV.

Má to ovšem háček. Zatímco klasické dva programy Eurosportu nabídnou olympijské přenosy s českým komentářem, internetové streamy Eurosport 3 až 9 budou doplněny originálním anglickým audiem. Streamy ale budou doplněny o EPG, takže jejich vysílání bude možné zhlédnout zpětně až za sedm dní nebo je nahrát pro pozdější přehrání, a to až do tří měsíců od jejich živého odvysílání. Všechny programy budou dostupné i v aplikaci Vodafone TV pro mobilní telefon nebo tablet. Konkrétně zákazníci Vodafone TV si za přidání olympijských kanálů Eurosportu nebudou muset doplácet ani korunu, u programových nabídek TV Komfort a TV Komplet budou zařazeny automaticky. U nabídky TV Klasik musí mít zákazník aktivovaný balíček Sport nebo Sport mini (lze tak učinit přes samoobslužné online kanály nebo aplikaci Můj Vodafone, případně na prodejnách Vodafone).

Bývalí zákazníci kabelové společnosti UPC, již Vodafone před časem převzal, kteří mají multimediální set-top boxy se službou Horizon TV, budou mít přístup k devíti kanálům Eurosportu také, ovšem bez možnosti zpětného zhlédnutí a nahrávání. Aktivace těchto programů bude možná výhradně přes zákaznickou linku Vodafone TV.

Štítky