Jak jsme vás informovali v květnu, na náš trh přišla řada rádií s tunery DAB od německé společnosti Technisat. Na vyzkoušení právě dorazily další dva modely začínáme tím nejlevnějším, který zároveň patří k vůbec nejlevnějším na českém trhu.

Techniradio 3 (799 Kč) vypadá zcela jinak než i u nás testované a vynikající Technisat Techniradio RDR, které nyní seženete za necelých osm stovek. Není kapesní, nýbrž přenosné (370 g i s bateriemi) a má už klasickou teleskopickou anténu (není v poutku, jako u RDR), takže můžete očekávat lepší příjem, což se v praxi potvrdilo. Na druhou stranu pro řadu lidí bude vypadat nudně a obyčejně i když jistou eleganci podle nás nepostrádá.

Trojka je v každém případě „plasťák“ na tužkové baterie hranatý až hrůza a někdo se zjevně zhlédl v tanku jménem Tygr. No dobře – nepodobá se mu, ale hran je tu až hrůza! Pořídit si ho můžete v několika barevných variantách, otázkou je, zda to pomůže a tady se budou názory hodně lišit.

Na českém trhu se začíná prodávat řada dalších digitálních rádií DAB+ od Technisatu

Rádio má klasický externí napájecí zdroj s kulatým konektorem, což je jisté zklamání, je tu také výstup na sluchátka a provozovat ho můžete buď z elektrické sítě nebo na čtyři tužkové baterie typu AA. Po zapnutí také uvidíte, že nastavit jde české i slovenské menu, ale k instalaci se dostaneme záhy.

Uvnitř najdete tunery VKV/FM a DAB/DAB+, zesilovač o slušném výkonu 1 W (RMS – co je to) a možnost uložit si deset stanic k analogovému, a deset k digitálnímu tuneru. Je tu také obvyklý časovač pro automatické vypnutí po nastavené době, tzv. usínání při rádiu, a dva budíky s odložením alarmu.

Tolik stručný úvod a pojďme na to.

Jen základní funkce, menu včetně češtiny

Po zapnutí rádia máte – kupodivu – možnost vybrat si jazyk a kéž by to už Technisat zavedl jako standard!

Jakmile zvolíte třeba češtinu nebo slovenštinu, které jsou tu také, následuje přepnutí na DAB a automatické ladění s vytvořením seznamu stanic. Na malém dvouřádkovém displeji ale nikde nevidíte, že jste skutečně na DAB. Bohužel po zmáčknutí Mode nějaký chytrák vymyslel, že se rádio bude rovnou přepínat (na první stlačení) do dalšího tuneru. Takže to, že jste na DAB se nedozvíte ani takto, resp. dozvíte tím, že jste přepnuti na FM/VKV. To jsou také jediné dvě funkce na tlačítku Mode kombinovaném se zapnutím a vypnutím přijímače, resp. jeho uvedením do pohotovostního režimu (delší podržení). Hodiny nastavovat nemusíte, natáhnou se sami a při napájení z 230 V se také v pohotovostním režimu ukazují na displeji společně s datumem. Při napájení bateriemi je displej černý, hodiny jsou však stále nastaveny správně a můžete je přepnout, společně s dalšími údaji, tlačítkem Menu sloužícím při krátkém zmáčknutí i jako Info. Mluvit o zálohování stavu přijímače nemá v tomto případě příliš smysl.

Jak asi tušíte, ovládání je hodně o krátkém a dlouhém zmáčknutí, resp. podržení. Týká se to třeba tlačítek pro Zapnutí/Vypnutí/Mode, Preset (delší podržení ukládá) i Menu, kde ovšem kombinace s Info není naznačena (všude jinde ano). Jakmile si tohle vyjasníte, je ovládání průhledné, včetně ukládání stanic do paměti.

Pokud jde o funkce, vedle obou tunerů tu jsou pouze časovač pro automatické vypnutí přijímače (Sleep, Spánek, 10 až 60 min.) a dva budíky s možností odložení.

Základní VKV, vyspělejší DAB

V případě digitálního rozhlasového příjmu máte k dispozici úplné funkce. Jak automatické ladění s vytvořením seznamu, tak ladění ruční. Nechybí ani odstranění neaktivních stanic (Prune). U VKV/FM je to jen základ: mono/stereo a ladění jen silných stanic nebo všech. Chybí zejména funkce „AMS“, kterou má i Techniradio RDR, která proladí pásmo VKV/FM a uloží stanice automaticky do paměti. Zpravidla uloží jen frekvence, někdy ale i jména. Tohle je u přenosného přijímače dosti zásadní.

Ukládání stanic do paměti je stejné u obou tunerů (delší podržení Preset a Select) a můžete také s výhodou stanice ukládat na přeskáčku, a to každé rádio neumí. Vyvolání stanice z paměti je taktéž jednoduché a stačí krátce zmáčknout Preset, vybrat příslušnou pozici a dát Select.

Jaké je? Rozhodně slušné

Je to plasťák, ale pokud vás neuráží jeho vzhled, má překvapivě nadprůměrný příjem digitálního rozhlasu, resp. citlivost, solidní výkon zesilovače (subjektivně ještě vyšší) a pohodové ovládání. Velkou výtkou je ovšem absence posuvného síťového vypínače a funkce AMS (tohle by měl být u VKV základ)! Bohužel jak to vypadá, VKV/FM tu s námi bude dlouho, neboť naše „strana a vláda“ nám to pěkně zavařila o čemž jste již nejspíše slyšeli.

V každém případě je u Techniradio 3 příjem DAB znatelně lepší než VKV, displej je slušně čitelný vždy a někoho jistě potěší i napájení tužkovými bateriemi. Tady je to ovšem už o názoru. Co podle nás o názoru není, je absence tradičního síťového vypínače, který by se při provozu na baterie a povalování někde v tašce nepochybně hodil. Asi nemusíme připomínat, že Techniradio RDR…

To má ale také, díky absenci klasické antény, znatelně horší příjem. A ještě drobnost. Tlačítko pro zapnutí musíte mačkat správně dlouhou dobu. Pokud ho totiž podržíte déle, rádio se rovnou přepne na druhý z tunerů a jak je vidět i zde, porušování ergonomických zásad se nevyplácí. Na druhou stranu podívejte se na domácí trh a uvidíte, kolik rádií s DAB pořídíte za 800 Kč nebo do 1.000 Kč. Pak je Techniradio 3 pomalu pozlacené!

Hodnocení

  • PRO: cena, cena/výkon, výborný příjem na DAB, výtečné ukládání stanic do paměti (a vyvolávání), solidní výkon zesilovače i výsledná hlasitost, dobře čitelný displej
  • PROTI: bez funkce AMS (VKV), chybí síťový vypínač, na tlačítku Menu není naznačena jeho kombinace s Info, hodilo by se napájení přes mobilový zdroj…