Česká republika by mohla zkoordinovat čtyři vrstvy pro celoplošné sítě DAB+ s kvalitním pokrytím a tři s poněkud horším dosahem.

Digitalizaci rozhlasového vysílání na Slovensku bude provázet vypínání analogového signálu v FM pásmu. Již dříve stanovený rok 2026 nadále platí, řekl serveru Živé.sk ředitel odboru správy kmitočtového spektra Telekomunikačního úřadu Slovenské republiky Milan Mizera. Naši východní sousedé nyní urychlují mezinárodní koordinaci kmitočtů pro vrstvy určené k digitální u rozhlasovému vysílání DAB+, protože jsou ve srovnání s Českem nebo Rakouskem pozadu a zdržují tím i přípravu budoucích celoplošných sítí pro digitální vysílání komerčních rádií v tuzemsku. Slovensko počítá s tím, že připraví celkem tři vrstvy pro celoplošné sítě DAB+ s kvalitním pokrytím.

Milan Mizera pro Živé.sk poodhalil plány s kmitočty pro digitální rozhlas v dalších zemích včetně České republiky. Při koordinačních jednáních Slovenska, Česka, Rakouska a Maďarska totiž podle něj došlo ke shodě, že každá země si bude moci připravit až sedm vrstev pro celoplošné sítě DAB+, z toho čtyři s kvalitním pokrytím a tři s poněkud horším dosahem. Slovensko počítá s tím, že do jednoho multiplexu DAB+ se vejde maximálně 15 rozhlasových stanic (v Česku se nyní v jednotlivých multiplexech šíří i více rádií, ale je to na úkor kvality zvuku). Operátory pro sítě DAB+ bude vybírat v aukci, která podle Mizery neproběhne dříve než za půldruhého roku.

Nejasný je zatím postup komerčních rádií, kterým by se nemuselo líbit vypínání analogového FM pásma. „Komerční rádia rezolutně neodmítla digitální rozhlas. Je pro ně důležité, kdyby se mělo přecházet na digitální způsob vysílání, aby nikdo nebyl znevýhodněn. Z jejich pohledu by bylo nespravedlivé, pokud by nějaké rádio muselo vypnout analogový způsob vysílání a nějaká jiná rádia by v něm mohla pokračovat i nadále. Komerční rádia nikdy neodmítla digitální platformu, trvají ale na tom, že když se bude přecházet z analogového způsobu šíření signálu na digitální, tak že to mají udělat všichni najednou,“ uvedl pro Živé.sk Milan Mizera.

Štítky