Malý televizor s Android TV a rozlišením HD Ready na platformě společnosti Vestel disponuje i lokálními aplikacemi a je určen nejen do malého pokoje, ale třeba i do obytného auta populárně zvaného „bydlík“.

Dokoupit jde i tzv. „Finlux napájecí kabel 12V“, který přijde na 299 Kč a je určen pro klasickou autozásuvku. Televizor je tak možné pohánět jak dvanácti tak 230V, přičemž v druhém případě je zdroj externí s tradiční bytelnou počítačovou šňůrou. Proč tu je, se můžeme jen dohadovat.

Televizor za nijak nízkou cenu 7.499 Kč je tak říkajíc chytrý, vybavený jak ethernetovým připojením k internetu tak certifikovaným Wi-Fi pracujícím i na lepší frekvenci 5 GHz. Zabudován je operační systém Android TV 9, což je dnes stabilní záležitost a prokázalo se to i zde. Potěší také celá řada rozhraní a počet HDMI, a konec konců i USB, je tu nad míru obvyklou.

Pár tipů na léto: televizory pro 12 V nejen do karavanu, ale třeba i do stanu

Zvukový výkon sice papírově nijak vysoký není, ale subjektivně vzato by mohl v hlučnějším prostředí obstát, což je v tomto případě důležité. Důležité jsou ale také lokální aplikace a oficiálně je udávána kompatibilita s Lepší.TV, Skylink Live TV, Telly a SledovaniTV. Nechybí ani HbbTV a výrobce hovoří i o Google Assistant se kterým si ale u nás tak akorát můžete… S tím souvisí i dálkový ovladač (DO) s mikrofonem pracující přes Bluetooth. Mimochodem přes něj se můžete i napojit na externí audio systém, opačně to bohužel nejde.

Konstrukce je jednoduchá plastová, ale třeba v karavanu podstavec ani zapotřebí nebude a montáž obstarají standardní otvory VESA.

Tradiční instalace, nefunkční řazení kanálů

Android TV je Android TV a i zde si řekne o své, takže s instalací nějaký čas strávíte zatímco smontování dvoudílného podstavce je otázkou chvíle. Rozhraní jsou převážně na zadní straně, s čímž je třeba při montáži na stěnu počítat, připojení k internetu přes Wi-Fi vyžaduje heslo. Ladění pozemních kanálů bylo pomalé a důkladné, HbbTV bylo povoleno hned po instalaci.

Po naběhnutí televizoru se objeví domovská nabídka, do živého vysílání se dostanete přes ikonu Live TV, která je na horní liště hned na druhém místě za Netflixem. Foto televizoru v úvodu, resp. domovská obrazovka na něm umístěná je pouze ilustrační. Jak vypadá ve skutečnosti, uvidíte dále.

Seřazení stanic je možné dvojím způsobem, alespoň tu tedy jsou patřičné volby. Jednak přes Oblíbené položky a jednak fyzicky přesunutím či záměnou kanálů nebo jejich vymazáním. Bohužel s výjimkou posledního nepracovalo nic, což je dosti velké zklamání.

Dálkový ovladač je tradičních rozměrů a najdete na něm všechna obvyklá tlačítka. Víčko baterie se dá zajistit šroubkem, což se v tomto případě nepochybně hodí!

Slušné ovládání, OK vyvolává seznam stanic

Vedle tradičního menu Googlu je tu i menu vlastní, které vyvoláte stejnojmenným tlačítkem dálkového ovladače. Objeví se jako lišta na spodu obrazovky a najdete v něm mimo jiné vstup do nabídky Googlu, dále pak výběr přednastavených obrazových režimů, či poměrů stran. V podstatě jediné co tu chybí a chybět by nemělo je zvuk a možná i práce s kanály, které jsou nejen u tohoto televizoru hodně zasuté a představují další „googlovinu“, které se asi opět jen tak nezbavíme! Obě menu jsou klasicky bez kolování, ovladatelnost je ale, díky menu platformy Vestel a rozložení DO, slušná, na Android TV dokonce možná velmi slušná.

Dálkový ovladač je klasických rozměrů i vzezření a nechybí mu ani numerická část ani část s tlačítky pro řízení multimédií. OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích už záleží na konkrétní aplikaci. V té zabudované (MMP) obstará Pause/Play, použít ale můžete i vyhrazená tlačítka na spodní straně.

Kolem OK je soustředěno Back/Zpět, Exit, „i“ pro informace třeba o pořadu a stanici, a podivná ikona s „G“ uprostřed. Ta kupodivu představuje vstup do programové nabídky EPG a i když se tu nějaký „umělec“ vyřádil, hlavně že je dobře po ruce! Po té je i tlačítko domečku (Home, domovská nabídka) umístěné hned nad horní šipkou.

EPG se sice natahuje pomaleji, ale kupodivu je bez zvukové prodlevy. Na pozadí nevidíte obraz, nýbrž názornou ukázku hodně lesklé obrazovky.

Jednoduché EPG, řada kompatibilních aplikací, slušné HbbTV

Po programové nabídce se nemůžete volně pohybovat, přejetí na nový kanál způsobí i změnu v tuneru. EPG je také bez náhledového videa, zvuk běží a dokonce se nepřerušoval ani při vstupu, ani při odchodu. Počítejte ovšem s někdy pomalejším náběhem a také s tím, že tu není upozornění na pořad. Tady má platforma co dohánět!

HbbTV fungovalo bezproblémově jak u ČT, tak u Novy, u FTV Prima byla zkoušena pouze volně dostupná část, která byla taktéž bez větších potíží. Někdy se vám možná bude zdát běh trochu pomalejší, což je fakt, ale HbbTV bylo rozhodně funkční, a to je určitě dobrá zpráva.

Co se týče aplikací, standardně z těch domácích není předinstalováno nic a tady se výrobce mohl trochu pochlapit! Vše je tak vysloveně na vás a bez připojení do tržiště aplikací si ani neškrtnete. Maximálně tak přes zrcadlení obrazovky k němuž se dostaneme záhy.

Z aplikací jsme s úspěchem (a minimálními potížemi) vyzkoušeli HBO GO, Pohádky, Skylink Live TV, SledovaniTV a Lepší.TV, pochopitelně také Youtube, kde jsem rovněž uspěli. Seznam všech oficiálně podporovaných aplikací pro o. s. Android TV a některé značky najdete v samostatném článku na digirevue.cz.  I když tam Finlux, resp. platforma Vestel není, může vám to napovědět. Nejlepší je to ale pochopitelně rovnou vyzkoušet.

Zrcadlení obrazovky z mobilu je udáváno jak pro systém Google Chromecast, tak pro Wi-Fi Miracast. Ten tu ale vůbec není! Alespoň mobil Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0), který ho má v certifikované podobě, nic nenašel. V případě Chromecastu navíc počítejte s jistou mírou nekompatibility na což jsme narazili při testu s mobilem Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), který se vůbec nepřipojil a televizor dokonce ani nenašel! Sony a TCL Plex (Android 10) to naopak měly vyřešené v mžiku. Pokud jde o Bluetooth, televizor se nedal použít jako výstupní audio zařízení a zjevně je kompatibilní pouze s příslušenstvím, jako jsou dálkový ovladač či nějaké polohovací zařízení. Opačný směr jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a televizor se spároval a napojil bez jakýchkoli potíží.

Takto vypadala skutečná domovská obrazovka hned po instalaci televizoru. Lokální aplikace tu žádné nenajdete, a to ani v jejich seznamu na ikoně „Aplikace“.

Jaký je? Momentálně v podstatě bez třídění

Připravte se také na to, že Finlux 24-FHMF-5770 s dosti lesklou obrazovkou bude někdy pomalejší a i když to podle našeho názoru není kritické, vzhledem k ceně by televizor svižnější být mohl. Přimlouváme se ale hlavně za urychlené odstranění nemožnosti uživatelsky třídit naladěné stanice a i když tu máte několik připravených voleb (třeba podle abecedy), tohle je přece základní funkce!

Obrazově nic moc nečekejte a nejde o rozlišení, jako spíše o barevné podání. Kvalitní obraz je však u malých televizorů spíše výjimkou a tenhle uspokojí jen nenáročného diváka. Nic nečekaného to ale není a jako výtku to lze těžko použít. Je to v rámci kategorie tak říkajíc standard a výjimek potvrzujících pravidlo je vysloveně pár. Co se týče zvuku, výstup na externí zařízení přes Bluetooth byl funkční, takže nějaké možnosti vylepšení či rozšíření tu jsou.

Tím zdaleka nejdůležitějším je však podle nás stabilní platforma. Navíc jsme u Androidu, kde je to ještě důležitější, protože tady narazíte častěji než u jiných platforem. Televizor není sice za hubičku (ani za dvě…), ale odvděčí se především řadou funkčních aplikací i když musíte počítat s někdy pomalejším během například při jejich ukončování.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivá platforma, výborná aplikační kompatibilita, kvalitní a dobře čitelný dálkový ovladač, přes Bluetooth lze napojit externí audio systém
  • PROTI: naladěné kanály nejde setřídit, EPG bez upozornění na pořad, hodně lesklá obrazovka

Štítky