Přechod z kompresního standardu MPEG-2 na novější MPEG-4 u sítí DVB-T by měl začít nejdříve 15. října letošního roku, ale bude dobrovolný. Přechod na DVB-T2 má začít nejdříve v prosinci 2022.

Minimálně o rok se opozdí přechod na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 v Itálii. Shodlo se na tom ministerstvo hospodářského rozvoje s provozovateli vysílání poté, co si uvědomili, že původně stanovené termíny už nelze dodržet. Itálie totiž plánovala, že současné sítě DVB-T přejdou z kompresního standardu MPEG-2 na kodek MPEG-4 do 1. září letošního roku a že přechod na nový vysílací standard DVB-T2 bude dokončen do 30. června 2022. Jediný termín, který Itálie hodlá dodržet, je datum uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz, který je stanovený na 1. července 2022. To však znamená, že sítě DVB-T, které nyní využívají kodek MPEG-2, by po uvolnění kmitočtů v pásmu 700 MHz snížily svoje pokrytí, případně by musely omezovat počet přenášených programů, upozornil server Advanced-television.com.

Itálie zahájí přechod na DVB-T2 v lednu 2020, potrvá dva a půl roku. Dotkne se 40 milionů televizorů

Přechod na nový standard čeká i diváky satelitní televize

Nové termíny jsou posunuté zhruba o rok. Přechod na kodek MPEG-4 má být u sítí DVB-T hotov do 1. září 2022, přičemž tento proces nezačne dříve než letošního 15. října. Má být ale dobrovolný, protože povinnost přejít na MPEG-4 má být součástí vládního opatření, které bude vydáno do konce letošního roku. Například sdružení provozovatelů vysílání Confindustria Radio TV plánuje uskutečnit tento přechod od ledna do března 2022. Oproti tomu veřejnoprávní televize RAI plánuje přepnout své tematické kanály v DVB-T na MPEG-4 již 15. října 2021, ale zbývající (hlavní) programy by měly v dohledné budoucnosti nadále vysílat s kodekem MPEG-2. Odklad přechodu na novější kodek MPEG-4 se promítne do zpoždění přechodu na nový vysílací standard DVB-T2, původně plánovaný do 30. června 2022.

Podle plánů ministerstva hospodářského rozvoje bude tato lhůta posunuta nejméně o šest měsíců, nebo až do 1. ledna 2023. Přechod na MPEG-4 a DVB-T2 by měl probíhat po čtyřech geografických oblastech a podle původního plánu mělo zavádění DVB-T2 trvat pouhých devět dní (od 21. do 30. června 2022). Italských diváků se ale dotkne i přechod na nový satelitní standard DVB-S2 u volně šířených programů na platformě Tivùsat. Ke změně dojde kvůli plánovanému vypínání SD verzí volně šířených programů a zavedení jejich HD verzí. Operátor kvůli tomu pořádal několik propagačních akcí v Miláně, Neapoli a Janově. Diváky satelitní televize pak Tivùsat motivuje ke změně zařazením volně šířených 4K programů s atraktivními sportovními přenosy, jako bylo letošní fotbalové Euro nebo právě probíhající letní olympijské hry v Tokiu.

Itálie vydá na kompenzace kvůli přechodu na DVB-T2 dvacetkrát víc než Česko: 730 milionů euro

Stát přispívá na nákup nového přijímače částkou 50 euro

Kvůli nasazení nového standardu DVB-S2 si budou muset někteří diváci vyměnit satelitní set-top boxy, nebo si zakoupit nové televizory s tunery DVB-S2. Stejně tak čeká výměna přijímačů i ty diváky pozemní digitální televize, kteří dosud mají přijímače DVB-T s kodekem MPEG-2 (tedy bez MPEG-4, ale i tuneru DVB-T2). Již v roce 2019 ministerstvo hospodářského rozvoje rozhodlo, že divákům přispěje na nákup nového televizního přijímače jednorázovou podporou ve výši 50 euro, tedy asi 1 250 korun. Celkově půjde o 151 milionů eur (téměř čtyři miliardy korun), z nichž je možné čerpat od 15. listopadu 2019 do konce roku 2022. U přijímačů levnějších než 50 euro nebude prodejce kupujícímu vyplácet zbylou částku, u dražších přístrojů si zájemce zbylou sumu doplatí ze svého. Prodejci, který se chtějí zapojit do této kampaně, se musí nejprve zaregistrovat na webu ministerstva a získat povolení.

Zařízení, které si bude chtít uživatel pořídit za státní podporu, musí být vybaveno tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC podle doporučení ITU-T H.265. Výrobci přijímačů DVB-T2 musí na vlastní odpovědnost prohlásit, která zařízení splňují tyto specifické požadavky (v Itálii neexistuje jednotná certifikace podobná tuzemské pečeti „DVB-T2 ověřeno“, již vydávaly České Radiokomunikace). Součástí požadavků na set-top boxy je i vstup SCART, aby šlo přijímače připojit i ke starším typům televizorů. Ministerstvo bude všechny přijímače nahlášené výrobci ověřovat a následně zveřejňovat na svých internetových stránkách v seznamu kompatibilních zařízení. Nárok na příspěvek u žadatelů se posuzuje podle Indikátoru ekvivalentní ekonomické situace (ISEE), který představuje kombinovaný příjem domácnosti a majetek všech rodinných příslušníků.

Itálie rozdá sociálně slabým čtyři miliardy korun na nákup přijímačů DVB-T2. Začne v listopadu