V pravidelné srpnové monitorovací zprávě Český telekomunikační úřad (ČTÚ) informuje i o tom, že problémy s příjmem DVB-T2 mohou mít na svědomí nekvalitní antény.

ČTÚ se rovněž věnuje tomu, proč měla být přijata novela zákona o elektronických komunikacích (ZEK) ve verzi schválené poslaneckou sněmovnou. Senát ČR se totiž rozhodl vrátit novelu k opětovnému sněmovnímu projednání s pozměňovacími návrhy. „Cílem jednoho z nich je snaha zcela vypustit přísnější pravidla pro telemarketing a zachovat tak stávající praxi, která ovšem dle Úřadu neprospívá spotřebitelům,“ píše se v monitorovací zprávě.

Ta se také podrobně věnujeme problémům s příjmem DVB-T2. Na vině jsou, podle ČTÚ, často nekvalitní antény. „Při místním šetření technici ČTÚ často narazí na problém v anténě nebo přijímací soustavě (rozvod, zesilovače a další) v místech, kde je televizní příjem DVB-T2 signálu jinak bezproblémový,“ říká se v srpnové zprávě úřadu a pokračuje se: „Právě nevhodná anténa tak často bývá zdrojem problémů s příjmem i výpadků signálu, nebo příjem dokonce úplně znemožňuje.“

Ve zprávě, kterou si můžete stáhnout zde najdete článek s příklady vhodných i nevhodných antén.