Světová jednička ve výrobě televizorů si může dovolit mnohé a chytře toho využívá. I když se některé věci mohou zdát pouhým marketingem, tenhle televizor na ven jím rozhodně není. Už jen udávaná teplotní odolnost -31 až 50 °C hovoří sama za sebe.

Někdo si myslí, že The Terrace je o postříkání vodou zahradní hadicí a snad by ho chtěl i ponořit. Omyl! Venkovní televizor je především o odolnosti proti dešti a sněhu (nemá na něm ležet), měnící se vzdušné vlhkosti a pochopitelně také rozptylu teplot, které někdy mohou být značné. Jak vidíte, není sranda něco takového navrhnout a vyrobit. Škoda, že to Samsung, který si v tomto směru fandí, nepodpořil tříletou zárukou.

Ale budiž!

Máme tu tedy obvyklé dva roky a odolnost (krytí) IP55, více zde, přičemž dálkový ovladač má překvapivě IP56, takže jde opět o částečnou odolnost proti prachu a lepší proti vodě, přičemž norma říká „silný proud stříkající vody 3 minuty na vzdálenost 3 m“. Když ale za televizor zaplatíte jako za půlku auta, asi to testovat „natvrdo“ nebudete.

Samsung The Terrace QE55LST7 přijde, při 150 cm (55″), na 99.990 Kč, Samsung QE65LST7 při 165 cm (65″, zkoušená verze) na 129.990 Kč a nejrozměrnější Samsung QE65LST7 se 191 cm (75″) na 169.990 Kč.

Žádná láce to pochopitelně není, ale jak říkáme, navrhnout, vyrobit a být si jisti, není jen tak. Škoda, že jsme takovýto televizor nemohli vyzkoušet o loňské zimě, nejtvrdší za řadu let!

A protože se obvyklé zápůjčky tentokráte nekonají, a to z důvodu komplikované instalace, zkoušeli jsme na zahrádce hotelu. K televizoru totiž nedostanete ani podstavec, ani držák na zeď i když ten jde dokoupit přímo od Samsungu. Dokoupit můžete i speciální venkovní zvukovou lištu, ale televizor má vlastní audio systém, takže ji vysloveně nepotřebujete. Lepší zvuk ale podle nás stojí za to a rozdíl byl hodně znát.

Základní parametry

Krátkou zprávu jsme zveřejnili už před nějakým časem a tak nezaškodí si přijímač trochu připomenout. Má plošné podsvícení, kompletní tunerovou sadu v základní, tedy nezdvojené podobě, a zesilovač o výkonu 2x 10 wattů

Krytí IP55, tedy odolnost proti povětrnostním podmínkám, představuje – podle normy –částečnou odolnost proti prachu a odolnost proti stříkající vodě po dobu 3 minut na vzdálenost 3 m. Řečeno jinak – na televizor by nemělo trvale pršet, ale je určen do venkovního prostředí pod střechu nebo nějakou stříšku. Na tohle se bohužel u zpráv o The Terrace velmi často zapomíná.

Udávat parametry obrazovky se dnes příliš nenosí. Tady je znám jas 2000 cd/m2 (marketingově také 2000 nitů, nicméně Nit není jednotka SI) a zabudována je speciální antireflexní vrstva o jejíž kvalitě se můžete přesvědčit na připojeném snímku. Nové mají být i adaptivní technologie pro úpravu obrazu a zvuku, které můžete i vypnout. Těžko ale soudit…

Protože je zabudován běžný o. s. Tizen, jsou tu také dobře známé aplikace, jako HBO GO, Lepší.TV, Skylink Live TV či SledovaniTV. Samsung má domácích aplikací více než dost a jejich aktualizovaný přehled i pro další televizory najdete v samostatném článku na digirevue.cz.

Televizor doprovází dokoupitelná zvuková lišta Soundbar Terrace. Pracuje se sedmi reproduktory, zesilovačem o výkonu 210 W (druh neudán, zřejmě hudební) a audio systém je typu 3.0, tedy bez samostatného basového kanálu, což nešlo v daných podmínkách příliš prověřit.

Instalace na malé vnitroblokové zahrádce.

Instalace v malebném pražském hotelu

Televizor byl nainstalován na malé nezakryté vnitroblokové zahrádce pražského hotelu Maximilian na speciálně vyrobeném stojanu se zadní deskou, takže byl vlastně přidělán na stěnu. Obrazovku kryla asi 30 cm stříška, nad tím vším byly dvě hotelové trojúhelníkové plachty určené ale jen pro dokreslení atmosféry než pro nějaké skutečné zakrytí.

Televizor byl tedy částečně vystaven běžnému dešti a tohle jsou přesně podmínky do kterých je určen. Ne pro neustále kropení zahradní hadicí dětmi jen tak pro srandu králíkům, ale pro skutečnou venkovní instalaci někde pod pergolou, přístřeškem u bazénu, nebo v letní kuchyni.

Slunce v nejvyšším bodě stále ještě přímo nesvítilo na obrazovku, což je také správně, ale bylo těsně pod vrcholem střechy okolního domu. V poledne bylo i tak dobré přepnout na dynamický režim pro jasnější obraz, ale netrvalo to moc dlouho. Jinak zcela postačoval Standardní nebo slušně pracující (alespoň se to tak při krátkém zkoušení jevilo) Adaptivní režim operující přímo podle okolních podmínek prostřednictvím zabudovaných čidel.

Antireflexní vrstva udělá z obrazovky něco jako polomat. Porovnejte si to s odrazem osazenstva zahrádky v okně.

Na zahrádce nebyl vytažen jakýkoli anténní svod, televizor tak bylo možné vyzkoušet pouze přes internet. Vyzkoušet tudíž nešlo například EPG, HbbTV, atd. Předpokládáme ale, protože je tu běžný o. s. Tizen 2021, že chování bude stejné, jako u jiných televizorů značky. A těch jsme poslední dobou vyzkoušeli více než dost!

Po namontování na stěnu také nebyla k dispozici žádná přípojná místa, včetně například rozhraní USB. Tady lze ale rovněž předpokládat obdobnou multimediální kompatibilitu, jako u jiných přijímačů. Třeba Samsung The Frame…

Režim Chladné počasí. Jak můžete číst, má při nízkých teplotách udržet televizor funkční za pomoci plošného podsvícení. Jak můžete také vidět ze snímku, obrazovka je cca polomatná (autor článku ve skle…).

Nic speciálního s jedinou výjimkou

Jak bylo řečeno, televizor používá běžný operační systém Samsung Tizen v letošní podobě. Stejné je i ovládání, domovské menu, apod. Dálkový ovladač je také stejný a vidíte ho hned v úvodní fotogalerii. I když na pohled vypadá stejně, jako u běžných TV, jeho krytí je ještě o něco vyšší než u televizoru. Práce s ním je pak naprosto stejná, jen nemusíte tolik řešit jeho umístění. Zda bude na dešti či nikoli je zřejmě jedno. Podle nás by stačil jen obrátit a ať si padá! Na zadní straně bohužel solární článek, jako u ovladačů 2021, není, takže je to jedno.

Menu nastavení a například obrazové a zvukové režimy jsou taktéž stejné a našli jsme jen jednu jedinou výjimku. Tou je možnost navolit si režim do chladného počasí tak, jak ho vidíte na snímku výše. Podrobnosti, tedy kdy je ho dobré spustit, jsme zatím nezjistili.

Reálný test polévání vodou provedla v pražském hotelu Maximilian redakce zpravodajského serveru Novinky.cz:

Jaký je The Terrace?

Na první pohled jasnou výhodou je, že nemá prakticky žádné specialitky. Ovládá se jako běžný televizor Samsung se vším, co k tomu patří. Díky použití standardního o. s. také využijete známých aplikací a je vlastně výborné, že majitele nemá co v tomto ohledu překvapit, což byl nepochybně záměr výrobce.

Pár věcí je ovšem stále nejasných. Jednak je tu zjevně dálkový ovladač z roku 2020 a tudíž s bateriemi a bez solárního článku, který by mu hodně seděl! Další věcí je zmiňovaná volba pro chladné počasí a také nemožnost cokoli fyzicky připojit v okamžiku, kdy je televizor už umístěn na stěně. Nějaký přehrávač, USB paměť, apod. nemáte šanci využít, takže vstupy a výstupy jsou pouze bezdrátové.

Samozřejmě je také třeba mít na příslušné místo dotažen nějaký anténní svod. Pokud ho nemáte, můžete využít nějakou aplikaci internetové televize IPTV a s úspěchem jsme vyzkoušeli Lepší.TV, která na 165 cm poskytovala rozumně kvalitní obraz při celé řadě stanic. Využít pochopitelně můžete i další lokální aplikace Samsungu, kterých je více než dost a značka v tomto ohledu hraje, společně s LG a s Android TV, prim.

Hodnocení – nehodnoceno, první pohled

  • PRO:
  • PROTI: