Za 1.990 Kč dostanete přijímač českého DVB-T2/HEVC, operační systém Android 9 (mobilový) a přístup do knihovny aplikací Googlu.

Klasická malá plastová krabička tentokráte proložená trochou „stříbra“ má odvětrávání pouze na spodní straně (hřeje se i po mnoha hodinách tak nějak přiměřeně), zdroj je, jako obvykle, externí a v ceně dostanete i kabel HDMI. Hmotnost 200 gramů dovolí kabelům dělat si co se jim zlíbí, na skrytou montáž nebo nějaká šroubování se tady nehraje. Ovladač je ovšem univerzálnější, takže můžete vyvolat „myšový“ kurzor a také můžete řídit základní funkce televizoru, přičemž programování se dělá běžným způsobem převzetím kódu z původního dálkového ovladače. Pokud ale chcete smysluplně ovládat aplikace, budete pro řadu z nich potřebovat ještě nějaké zařízení s kurzorem myši a nám se osvědčila bezdrátová mini klávesnice s dotykovou destičkou, Tesla Device D8 mini, kterou také s Di-Way And 4×4 využíváme.

U dodaného ovladače sice kurzor vyvoláte, ale pohybuje se velmi pomalu, takže to spíše berte jako provizorní řešení. Jinak na úvodní domovské obrazovce, jak vidíte ze snímku níže, jsou dlaždice, takže tady je pohyb snadný a ovládání příjemné.

Skoro bez instalace

Set-top box dorazil už nainstalovaný, po obnově továrního nastavení ale bylo vidět, že instalace prakticky žádná není, jen se nabídlo automatické naladění kanálů a následně jedna obrazovka s několika volbami mezi kterými nechybí ani možnost zapnout napájení antény. Naladěné stanice se ukládají od čísla jedna zvlášť televizní a rozhlasové. Následné třídění kanálů najdete v samostatném a do češtiny perfektně lokalizovaném menu odděleném od menu Androidu. Z tuneru jde vyvolat i samostatným tlačítkem. Stanice můžete zadat mezi oblíbené nebo je mazat a řadit fyzicky, případně si je můžete nechat seřadit i abecedně.

Problémem po instalaci může být sladění výstupní plochy obrazovky. Bohužel z domovského menu, kde jedna dlaždice zajišťuje vstup do Nastavení, se do seřízení obrazu vůbec nedostanete, protože zde volba zcela chybí. Musíte tedy do Aplikací a najít ikonu „Nast. výstupu“, protože i zde pod volbou Nastavení obrazová část chybí. Následně bylo třeba jít do Displej a „Pozice zobrazení“ a výstupní plochu obrazovky zmenšit tak, aby bylo vidět všechno. Bohužel se tu nemáte prakticky čeho chytit, takže seřízení nějaký čas zabere a navíc se sem možná, jako v našem případě, budete muset tu a tam vrátit, protože se nastavení samovolně změní. Mimochodem ve volbě Displej najdete i úpravu pro obraz s HDR, a zvolit můžete buď HDR10 nebo Dolby Vision.

Pevně daná domovská obrazovka má na prvním místě vstup do DVB-T2 (své aplikace si můžete přidat na spodní lištu) a sem se také přijímač po zapnutí vždy vrací.

Co se týče připojení k internetu a tržišti Google Store, to si musíte zadat ručně v jednotlivých volbách a nejspíše bude také zapotřebí úprava plochy obrazovky vůči televizoru, jako v našem případě. U nás se také ukázalo, že box jde připojit pouze přes Wi-Fi, navíc pokud jsme chtěli, aby se nám automaticky připojil k síti při dalším zapnutí, museli jsme povolit určení polohy, které bylo vypnuto. Kabelem se nakonec podařilo připojit box ke klasickému routeru TP-Link Archer C9, k výbornému meshovému Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde) už ale nikoli a jeho problém to zjevně nebyl. Jakmile byl DI-way na meshový systém napojen přes Wi-Fi, jel bez problémů.

Výborné ovládání, dokud nepotřebujete Android

Seznam naladěných stanic vyvoláte tlačítkem OK a kolem něj najdete Home (vstup do domovské nabídky), Exit/Return, Menu (ladění a třídění stanic, atd.) a vyvolání kurzoru myši. Pod ním je pak přepnutí mezi rozhlasovými a televizními stanicemi a obvyklá hlasitost. Kanály ovšem přepínáte přes kurzorový kříž, což bude chtít trochu zvyku. Vedle hlasitosti totiž na druhém sdruženém tlačítku najdete EPG a Info a tohle je poněkud nezvyklé řešení. Snímek dálkového ovladače je v úvodní fotogalerii.

Menu nastavení v tuneru je výborně čitelné, což platí i o informacích na tlačítku Info, a dá se v něm kolovat. O obrazových nastaveních jsme se už zmiňovali, zvuková najdete také v menu Google Android, které je tu v několika podobách, ale nejspíše vždy budete muset vstát z křesla, abyste na ty pidi znaky viděli. Tato menu se také ovládají řádově hůře. Naštěstí je nepotřebujete moc často.

Programová nabídka je opravdu výborná, na nezvyklou pozici obrazového náhledu si nejspíše zvyknete velmi rychle.

Výborné EPG, obvyklé trable s aplikacemi

HbbTV u přijímačů s Androidem nenajdete, EPG bylo ovšem vynikající a nabíhalo svižně a bez zvukové prodlevy. Nemůžete se po něm volně pohybovat, změna stanice zároveň vyvolá změnu v tuneru, což je vidět i na obrazovém náhledu.

Přepínání na další dny je jednoduché a je vidět na snímku výše. Pozor jen na odcházení z EPG, což někdy zařídí například i prosté zmáčknutí tlačítka OK. Na firmwarové chybky tu a tam narazíte i při vyvolávání seznamu kanálů, kdy se vám po stlačení OK objeví třeba domovská obrazovka.

Aplikační kompatibilita s IPTV/VoD pochopitelně není při výstupu na televizor taková, jako u Android TV. Tady pracovaly například Pohádky a Youtube, HBO GO sice ohlásilo úspěšné přihlášení, ale pak se aplikace zastavila a dál nejela.

V základu pak mj. dostanete už nainstalované ČT iVysílání a Skylink Live TV. S funkčností ale příliš nepočítejte a rozhodně ne do budoucna. První aplikace se v našem případě nerozeběhla vůbec, Skylink je tu v neoficiální verzi a i když někdy nabíhal velmi pomalu, nakonec to zvládl a nějak pracoval. Nicméně po chvíli začal vyžadovat aktualizaci a kupodivu nepřestal fungovat ani po ní. Možná jen budete mít problémy s ovládáním, protože bez kurzoru myši si tu příliš vyskakovat nemůžete. Po zapojení zmiňované klávesničky Tesla už to bylo o dost lepší. Pokud ale chcete Skylink Live TV používat dlouhodobě, doporučujeme pořídit si raději box s o. s. Android TV.

Výborně čitelné informace na tlačítku Info. Po prvním zmáčknutí se objeví spodní část, po druhém dodatečné informace výše.

Jaký je? Na DVB-T2 určitě výborný

Set-top box v rámci televizního vysílání fungoval bezproblémově, příjemný byl také rychlý náběh EPG bez zvukového výpadku a spolehlivá práce aplikace pro příjem živého vysílání jako takového. Potěší rovněž kvalitní obraz i svižné přepínání stanic a také jasné rozdělení na televizní a rozhlasové. V druhém případě je však škoda, že tu není šetřič obrazovky (alespoň v našem případě se nic neukazovalo), takže box nebude ideální pro majitele televizorů s plazmovými obrazovkami a OLED. Pochopitelně také počítejte s pomalejším startem přístroje ve srovnání s klasickým set-top boxem. To je ale snad zřejmé.

I když jsou předinstalovány, pro naše podmínky, zejména aplikace ČT iVysílání a Skylink Live TV, s jejich funkčností příliš nepočítejte. Obě jsou neoficiální a první se nepodařilo vůbec spustit, druhá sice jela, ale ovládání bylo náročnější. Bylo také vidět, že jde o starší verzi aplikace vyžadující ještě přihlášení pouze jménem a heslem.

ČT iVysílání sice na mobilu běžně funguje (na Android TV nikoli), ale na mobilovém Androidu zabudovaném do boxu s výstupem na televizor obecně vzato moc nepracuje nikde. Skylink sice jel, ale aplikace je oficiálně dostupná pouze na Android TV, pro takovéto boxy už nikoli. Jejich funkčnost vám pochopitelně Sapro, které nám box zapůjčilo, nezaručí a zaručit ani nemůže. I když s aplikacemi je to tak trochu sázka do loterie (viz HBO GO), DTV, která obsluhuje DVB-T2 fungovala výborně a bezproblémově. Tady byla spokojenost prakticky maximální.

Hodnocení

  • PRO: výborná aplikace pro příjem DVB-T2, výborný obraz, velmi dobře čitelné znaky jak v menu tuneru, tak na tlačítku Info (u Androidu podstatně horší), výborné EPG bez zvukové prodlevy, dobře navržená domovská obrazovka, ale pozor…
  • PROTI: …na obrazová nastavení, jde o mobilový Android, takže počítejte s nižší aplikační kompatibilitou směrem k výstupu na TV, možné problémy při napojení na meshový systém, Wi-Fi pouze na 2,4 GHz