Podle serveru Český rozhlas Digitální rádio by mohla ostrá verze Voyo přes HbbTV odstartovat již příští týden, souběžně s nabídkou Voyo Originals, která bude obsahovat pořady vyráběné pouze pro Voyo.

Výrazně více diváků se bude moci lehčím způsobem dostat k placené internetové službě Voyo, kterou provozuje televize Nova. Jak upozornil server Český rozhlas Digitální rádio, Nova se chystá Voyo zpřístupnit prostřednictvím hybridního vysílání HbbTV a divák se tak k němu dostane stisknutím červeného tlačítka na dálkovém ovladači k televizoru (pokud jej tedy má připojený k internetu). Stejným způsobem nabízí přístup k archivu svých pořadů i Česká televize a Prima. Nova již testuje beta verzi tohoto řešení na kanálu Nova Gold, který vysílá v celoplošném multiplexu 24. Ostrou verzi Voya na HbbTV by Nova mohla podle serveru spustit již příští týden. Pro příští rok pak Nova plánuje na Voyo nabídnout první obsah v rozlišení 4K.

Voyo plánuje na letošní podzim výrazné změny: Nova zavede novou sekci Voyo Originals, v níž bude nabízet pořady natočené pouze pro Voyo. Do internetové videotéky Novy se přesune například populární seriál Ordinace v růžové zahradě 2, jehož nové díly se už nebudou objevovat na v klasickém vysílání televize Nova. Skupina plánuje i další formáty určené výhradě pro Voyo a chce tak dramaticky navýšit počet předplatitelů. Kolik lidí si videotéku Novy aktuálně předplácí, nechce televize prozradit, ale poslední zveřejněný údaj hovořil o 30 tisících uživatelů. V hybridním vysílání využije Voyo standard HbbTV 2.0, který umožní použít DRM a zabránit tak nahrávání pořadů z této videotéky.

Konkurenční Prima je ve VOD službách oproti Nově napřed, sama ale zatím nechce produkovat pořady určené pouze pro její internetovou službu iPrima.cz. Nabízí však internetové předpremiéry oblíbených původních seriálů, jako je například Slunečná. Nově pak Prima spustila ve spolupráci s portálem Seznam.cz na Stream.cz projekt Prima Pauza, v jehož rámci nabízí zkrácené verze svých seriálů, kdy je jedna epizoda sestříhaná z 60 na pouhých 12 minut. Česká televize zase prostřednictvím svého iVysílání.cz nabízí specializované kanály, jako například vzdělávací ČT edu a pouze přes internet vysílá některé sportovní přenosy. ČT také usiluje o to, aby společně s Primou a Novou vytvořila něco jako „Czechflix“ s archivem jejich původních pořadů. Televize o tom již delší dobu intenzivně vyjednávají.

Nová video platforma Prima Pauza je zaměřena na mladé na sociálních médiích

 

Štítky