Ať chceme, nebo ne, poslanec Lubomír Volný řekl ve Sněmovně chronicky známé pravdy o způsobu obsazování mediálních rad i nedokonalém zákonu o České televizi.

Pouze devět členů má ode dneška Rada České televize, která by měla být ze zákona patnáctičlenná. Po očekávaném odvolání radní Hany Lipovské, která kandiduje v říjnových parlamentních volbách za Volný blok poslance Lubomíra Volného, tak kontrolní orgán ČT nemůže například odvolat generálního ředitele ČT, protože k tomu je třeba hlasů deset. A tato Sněmovna už šestici nových radních nezvolí, protože jejich volba se do programu poslední schůze v tomto volebním období prostě nevejde.

Pojďme se ale pozastavit nad samotným odvoláním Hany Lipovské. Radní, která od začátku tepala do generálního ředitele ČT Petra Dvořáka a často nevybíravým způsobem osočovala ČT z různých nepravostí, včetně toho, že se jí Dvořák chystá zabít (možná by bylo na místě psychiatrické vyšetření dnes už bývalé radní), se stala vděčným tématem médií. Jakmile ohlásila svoji kandidaturu do Sněmovny, pohár trpělivosti některých poslanců přetekl. Přitom zákon o ČT tím Lipovská nijak neporušila. Z legislativního pohledu by se totiž do střetu zájmů dostala až ve chvíli, kdy by byla do dolní komory Parlamentu zvolena – poté by si musela vybrat, zda zůstane radní, nebo se stane poslankyní.

Kandidatura sama o sobě porušením zákona není

Hlavním argumentem navrhovatelky odvolání Hany Lipovské, poslankyně Olgy Sommerové (LES za TOP09), byla činnost ve prospěch subjektu, za který kandiduje do Sněmovny, tedy Volného bloku. Nikdo ale neřekl, jakým způsobem se tato činnost promítla do jednání Rady ČT a ovlivnila rozhodování kontrolního orgánu ČT. Radní totiž ze zákona nemohou ovlivňovat obsah vysílání ČT, tedy nemají například žádný vliv na zpravodajství a publicistiku. Zabývají se pouze stížnostmi diváků a mohou si vyžadovat různé odborné analýzy a statistiky a na jejich základě například kárat generálního ředitele a krátit mu odměny. Případně, pokud jde o opakované zvlášť závažné porušování zákona, ředitele ČT odvolat.

Lipovská tedy kandidaturou za Volný blok zákon neporušila, ale všichni tak nějak cítíme, že samotná kandidatura ve sněmovních volbách je už za hranou. Je to ale ústavní právo každého občana České republiky, tedy i člena Rady České televize. Může se nám to nelíbit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat, řekl by Cimrman. A říkal to i poslanec Lubomír Volný, který chtěl během páteční rozpravy ve Sněmovně zabránit odvolání své blízké spolupracovnice a lídryně kandidátky Volného bloku v Pardubickém kraji. Pokud odhlédneme od jeho invektiv, lží, útoků na ČT a jejího generálního ředitele, emotivních výlevů a opětovné rozmlácení předsednického stolku ve Sněmovně při souboji s policisty, kteří ho měli vyvést z jednacího sálu, Volný během debaty otevřeně řekl několik veřejně známých pravd, o kterých se ale nemluví.

Chce to jasnější pravidla pro radní i jejich volbu

Tak například způsob volby radních České televize, do které mají kandidáty navrhovat nezávislé organizace a sdružení. Pravda je taková, že jde často o bizarní spolky založené přáteli konkrétních parlamentních stran, které skrze ně nominují vlastní lidi. Nebo se domluví s existujícími organizacemi, které jsou jim nakloněny. Jak jinak by se mohli stát radními České televize exministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák, exposlanec za ČSSD Jiří Šlégr nebo exposlankyně KSČM Ivana Levá? Rada ČT svým složením vždy kopírovala rozložení sil v Poslanecké sněmovně, což je tedy ohromná náhoda. Rozhodně se tedy nedá mluvit o nezávislém kontrolním orgánu, jak dnes ve Sněmovně podotkl také Lubomír Volný. Ostatně, poslanci mohou jakéhokoli radního kdykoli odvolat a stejně mohou naložit i s celou Radou ČT, pokud jí dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o hospodaření ČT.

Opravdu si nepamatuji, kdy naposledy na parlamentní půdě zazněla tak otevřená a pravdivá kritika způsobu obsazování a fungování mediálních rad. A je trochu smutné, že ji musí říkat populista, který se nechá vynést ze sálu Policií a rozmlátí přitom předsednický stolek. Hana Lipovská si zasloužila odvolání, ale zákonný důvod pro něj poslanci nenašli. Za tři týdny, až Volný blok propadne ve volbách, zmizí Lipovská, Volný i Bobošíková na nějakou dobu z očí, ale noví poslanci by se měli zamyslet nad tím, zda není nejvyšší čas novelizovat mediální zákony a stanovit jasnější pravidla pro volbu a povinnosti členů mediálních rad. Jinak hrozí, že přijde nějaká jiná Lipovská, mladší a drsnější. A ta se nezakecá.

Štítky