Experiment televize Nova má nahnat uživatele ke streamovací službě a konkurovat zavedeným značkám jako je Netflix, HBO GO nebo Amazon Prime Video.

Velký experiment s placenou streamovací službou Voyo zahájí již zítra televize Nova. Z televizní obrazovky na ni přesune jednu ze svých vlajkových lodí, seriál Ordinace v růžové zahradě 2. Diváci, kteří chtějí sledovat premiérové díly tohoto seriálu, se s ním už v klasickém televizním vysílání nesetkají: musí si předplatit Voyo a seriál si pustit prostřednictvím červeného tlačítka na dálkovém ovladači přes hybridní vysílání HbbTV (u chytrých televizorů připojených k internetu), nebo na jakémkoli chytrém zařízení prostřednictvím aplikace Voyo. Nova tak chce původní tvorbou produkovanou výhradě pro Voyo a nazývanou Voyo Originals konkurovat zavedeným streamovacím službám Netflix a HBO GO, které jsou mezi českými uživateli nejpopulárnější.

Voyo bude dostupné i přes červené tlačítko HbbTV, už testuje beta verzi na Nově Gold

Nasazení zůstane stejné jako v televizi

Ačkoli Ordinaci bude možné přehrát kdykoli a diváci tak nebudou muset stíhat konkrétní vysílací čas, premiérově bude Nova jednotlivé díly nasazovat do streamovací služby vždy ve čtvrtek od 20:20 hod., tedy ve stejný čas, kdy tento seriál vysílal hlavní kanál Novy. Bude zajímavé sledovat, jak se to odrazí na zájmu o lineární vysílání „velké“ Novy, jež místo Ordinace nasadí nový původní seriál Pan profesor. Tím chce konkurovat Slunečné na Primě, jež v počtu diváků Ordinaci poslední rok převyšovala. Zájemce vyjde sledování Ordinace na 159 korun měsíčně, což je standardní předplatné Voyo. Za tuto částku se uživatel dostane ke kompletnímu obsahu Voyo, tedy i běžnému archivu pořadů TV Nova bez reklam, vybraným filmům, seriálům či publicistice.

Ordinace však nebude jediným původním pořadem Novy, který nabídne výhradně Voyo. Dalším bude reality show Love Island, která svým způsobem připomíná VyVolené. Skupina mladých lidí z Česka a Slovenska v ní bude hledat svoji životní lásku ve vile na Kanárských ostrovech, která bude prošpikovaná kamerami. Plnou verzi reality show nabídne Voyo, sestřihy toho nejlepšího se ale objeví šest dní v týdnu (vyjma pondělí) ve večerních hodinách na hlavním kanálu Novy a programu Nova Fun (budoucí název kanálu Nova 2). Sestřihy tak budou plnit roli jakýchsi upoutávek a reklamy na placené Voyo. Podobným způsobem v minulosti nabízela plné verze VyVolených a sledování kamerami online i Prima, v níž měl tento projekt na starosti dnešní ředitel digitálních aktivit CME Daniel Grunt.

Nova chce bojovat s Netflixem, zaplatí si produkci seriálů a filmů pro internet

Prima seriály pro internet nechystá

Přes Voyo mohou diváci sledovat i nové sportovní kanály Nova Sport 1 a Nova Sport 2. Naopak dřívější lineární kanál Voyo, který nabízel standardní „televizní kanál“ s obsahem knihovny Voyo, Nova před nedávnem uzavřela. O vlastní placené streamovací službě výhledově uvažuje i konkurenční Prima, která ovšem zatím vylučuje produkci původních pořadů určených pouze pro internet. Primě se však osvědčily placené internetové předpremiéry oblíbeného seriálu Slunečná, které si lze pořídit na jejím videoportálu iPrima.cz za 39 korun za epizodu. Jinak Prima obchodně sází spíše na videoreklamu než na placenou službu.

Uživatelé si sice mohou připlatit a získat obsah iPrima.cz bez reklam, ale natáčení dramatických seriálů pouze pro tento videoportál považuje Prima za příliš riskantní. Z online videoformátů sází spíše na publicistické formáty, které jsou více méně postavené na sponzoringu a placené PR spolupráci. Prima navíc vážně uvažuje o zapojení do projektu „Czechflix“, s nímž přišla Česká televize a který by měl na jednom místě divákům nabídnout online archiv pořadů ze všech velkých českých televizí. Nejen o tomto projektu, ale i dalších plánech se streamovacími službami Primy a Novy budou diskutovat zástupci zmiňovaných televizí na konferenci DIGIMEDIA 2021, která se koná již ve středu 22. září v Kongresovém sálu ČT v Praze na Kavčích horách.