Tato a další témata otevře již příští středu 22. září 2021 odborná konference DIGIMEDIA 2021. Přinášíme kompletní přehled hostů a přednášek, i možnost registrace na tuto akci.

Jak dlouho ještě vydrží terestrické televizní vysílání? Kmitočty v pásmech 400 až 600 MHz má tato platforma garantované do roku 2030, Česká republika ale dlouhodobě jeví zájem zachovat jedinou bezplatně dostupnou televizní službu i po tomto datu. Na druhou stranu existují tlaky ze strany mobilních operátorů, kteří by rádi po uvolnění pásma 700 MHz získali i pásmo 600 MHz, na kterém jsou částečně postaveny současné sítě DVB-T2. Vypnutí pásma 600 MHz by například prakticky vymazalo celoplošný multiplex 24, který je postavený především na kmitočtech v „šestistovce“. O osudu tohoto pásma se mají národní správci spektra bavit na Světové radiokomunikační konferenci (WRC) v roce 2023 a definitivní rozhodnutí by mělo padnout na WRC 2027.

Dopadl přechod na DVB-T2 dobře? A co bude dál?

Terestrická televize, jako nejsilnější distribuční platforma, na jedné straně čelí tlaku jiných platforem, především IPTV a streamovacích služeb, na druhé straně poskytuje zajímavý mix, pokud divák přijímá lineární kanály zdarma terestricky a využívá chytrých funkcí televizoru včetně hybridního vysílání (HbbTV) a placených VOD služeb, jako je Netflix, HBO GO nebo Voyo. Dokáže tento mix přežít rok 2030? A jak je polovina domácností v Česku, která zůstává i po přechodu na DVB-T2 věrná terestrickému příjmu televize, spokojena s kvalitou tohoto vysílání? Dočkáme se dalších rozvojových a regionálních multiplexů a jaký nabídnou obsah? Těmto otázkám se bude věnovat první blok odborné konference DIGIMEDIA 2021, která se uskuteční příští středu 22. září 2021 v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách.

Přechod na DVB-T2 a aktuální stav terestrického televizního vysílání v tuzemsku zhodnotí náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko, předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková, generální ředitel České televize Petr Dvořák, technický ředitel TV Nova Josef Uher, Business Development Director FTV Prima Lukáš Kubát, generální ředitel televize Óčko Štěpán Wolde, generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan, výkonný ředitel společnosti Digital Broadcasting Jakub Juhas, výkonná ředitelka agentury Atmedia Michaela Vasilová a předsedkyně představenstva výzkumné agentury Nielsen Admosphere Tereza Šimečková. Moderátorem úvodního bloku konference bude Václav Sochor.

5G jako alternativa nebo nástupce terestriky?

Druhá televizní digitalizace uvolnila kmitočtové pásmo 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů a jejich sítí 5G. Jak se daří vítězům aukce plnit kritéria stanovená ČTÚ? A sehrají sítě 5G silnější roli jako zprostředkovatelé televizního vysílání? Druhý blok konference DIGIMEDIA 2021 se zaměří na 5G Broadcasting coby alternativu ke klasickému terestrickému vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2. Zhodnotí zájem o hybridní vysílání a skutečnou využívanost HbbTV v České republice a položí si otázku, zda terestrickou televizi v budoucnu ve velkých městech nenahradí optika až do domu a ve venkovských oblastech internetové služby přes 5G sítě. Jedním z klíčových témat tohoto bloku budou streamovací služby, a to jak ty samostatně fungující, jako je Netflix, tak ty, které za sebou mají silného hráče v lineárním televizním vysílání, jako je Voyo, HBO GO nebo iVysílání.cz.

Tématu 5G sítí a jejich využitelnosti pro televizní vysílání se budou v tomto bloku konference věnovat výkonný předseda Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Grund a ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač, statistikám využívanosti HbbTV Ad Intel Business Director agentury Nielsen Admosphere Tomáš Hynčica a ředitel sekce regulace a právní Českých Radiokomunikací Marcel Procházka a streamovacím službám Head of Digital ve společnosti CME Daniel Grunt a výkonný ředitel sekce Nová média v České televizi Marek Doležel. Moderátorsky druhým blokem konference DIGIMEDIA 2021 opět provede Václav Sochor.

Má digitální rozhlas šanci vedle silné FM platformy?

Debata v třetím bloku konference o digitálním rozhlasovém vysílání bude letos o něco bouřlivější a jasnější než v předchozích letech. Ministerstvo kultury coby garant strategie přechodu na DAB+ totiž poprvé připustilo, že oproti původním plánům Česká republika nebude vypínat analogové rozhlasové vysílání v FM pásmu a tudíž k žádnému řízenému přechodu na DAB+, který by kopíroval televizní digitalizaci, u nás nedojde. To je ale v příkrém rozporu s dřívějšími plány, jejichž součástí bylo i přidělování tzv. transformačních licencí pro analogové FM vysílání pro ty provozovatele, jimž měla vypršet platnost již jednou prodloužené vysílací licence. Transformační licence totiž zavazují komerční rádia k přechodu na digitální vysílání, a to nejpozději v roce 2025. Nyní se intenzivně jedná o možnosti dalšího prodloužení transformačních licencí a faktickém zablokování trhu v FM pásmu.

To vše se děje v situaci, kdy operátoři sítí DAB+ pro digitální rádia stále čekají na odsouvaný tendr ČTÚ, který by měl rozdělit celoplošné sítě DAB+ ve III. pásmu. Vyplatí se tyto sítě spouštět vedle zavedeného FM vysílání? A kdo a za jakých podmínek by v nich vysílal? Debatovat na toto téma přijdou technický ředitel České televize Karel Zýka, ředitel vnějších vztahů společnosti Digital Broadcasting Martin Roztočil, ředitel sekce regulace a právní Českých Radiokomunikací Marcel Procházka, výkonný ředitel společnosti RTIcz Roman Kropáček, ředitel společnosti Teleko digital Tomáš Řapek, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Milan Bouška a ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač. Moderátorem třetího bloku bude Jan Potůček. Podrobnější program konference si můžete přečíst na tomto webu, kde se také můžete zaregistrovat k účasti na této akci.