Elegantní přijímač klasických tvarů vyniká i rozměrným tlačítkem odložení buzení a výrazným displejem s výtečně čitelnými znaky. Na ovládání si nejspíše lehce zvyknete.

Za 1299 Kč dostanete přijímač VKV/FM a DAB/DAB+ s možností do paměti uložit až 20 stanic pro každý z obou tunerů, což je na radiobudík snad až příliš. Anténa je jednoduchá drátová a pevně přidělaná, napájení obstarává externí zdroj s kulatým konektorem. Uvnitř najdete ještě místo pro dvojici tužkových baterií, které ale nejsou určeny pro napájení, nýbrž pro zálohování dat.

Zesilovač dává jeden watt RMS, což je na takového prcka hodně slušný výkon a na rozsahu hlasitosti je to hodně znát. A když jsme u toho – i při nastavení té nejvyšší bylo zkreslení minimální.

Než se dostaneme k popisu funkcí a chování, ještě jedna drobnost, či spíše připomenutí – TAR3505 není lokalizován, takže tu najdete jen „velké“ jazyky. Menu je ale jednoduché a tohle nejspíše nikomu vadit nebude.

Radiobudík Philips TAR3505 nám zapůjčila společnost Alza (děkujeme…) u níž ho také na odkazu zakoupíte.

Detail ovládacího panelu, další snímky ve fotogalerii v závěru článku.

Slušné základní funkce i ovládání

Ovládání je postaveno na krátkém a dlouhém zmáčknutí tlačítka. Na rozměrném Snooze, tedy odložení buzení o 9 min., které může být i opakované, najdete v základním stavu úpravu jasu displeje ve třech stupních a občas se možná přehmátnete, jako autor článku.

Přepnutí mezi tunery je snadné stejně, jako vyvolání funkce Sleep, tedy usínání při rádiu. Dobu po kterou bude přijímač hrát můžete nastavit od 15 do 120 minut.

Ovládání krátkého menu nastavení je taktéž snadné, potvrzení vybrané funkce zařídí Select. Co se týče tlačítek označených jako AL1 a AL2 ty jsou zkratkou od Alarm a jde tedy o budíky. Nastavují se při vypnutém přijímači, což může zpočátku mást, a buzení může, jako obvykle, probíhat buď tónem nebo poslední vybranou stanicí z VKV/DAB. Budík dovoluje i poměrně bohatá nastavení, takže si jeho opakování můžete vybrat nejen mezi obvyklými jednou/každý den, ale je tu také volba „pouze v pracovních dnech“.

DAB nabízí kompletní funkce, včetně Prune, tedy vymazání už neaktivních stanic ze seznamu.

Překvapivě výborné VKV i DAB

Tím nejdůležitějším je u analogového vysílání VKV nepochybně funkce „AMS“. Ta proladí pásmo a automaticky uloží nalezené stanice do paměti (pouze frekvence). A uloží je podle základního nastavení VKV/FM, tedy podle toho, zda máte vybráno jen ladění silných stanic nebo všech. Tohle je hodně příjemná funkce i když u více méně stacionárního radiobudíku není až tak důležitá. Jiný příběh to byl u kapesního Technisat Techniradio RDR, kde jsme na ni po letech narazili poprvé…

U VKV je zmiňovaný výběr ladění také tím jediným, co ovlivníte.

Příjem digitálního rozhlasu je trochu jiný než jinde. Z neznámých důvodů nedělá Philips to, co ostatní, totiž že při prvním zapnutí přepne na DAB, proladí pásmo a vytvoří seznam dostupných stanic. Tady budík zobrazil nápis, že pro naladění je třeba stlačit Select, což je celkem zbytečné a stačilo se držet zavedené praxe.

Alespoň že stanice do paměti ukládáte stejně u obou tunerů. Zmáčknete Preset, vyberete pozici „šipkami“ a opět stlačíte Preset. Pohoda i když možná logičtější by bylo, pro potvrzení uložení kanálu na danou pozici, použít Select. To je ale jen drobnost.

Jaký je? Má elegantní návrh a většinou výborné funkce

Největším problémem je to, že na displeji budíku nedrží informace, kterou si přes tlačítko Info navolíte. Když si třeba zobrazíte frekvenci nebo doplňkové informace k písničce, vždy se po chvíli automaticky objeví hodiny, a to je samozřejmě špatně. Druhou věcí byl občas vypadávající konektor napájení a někdy jen stačilo jemně pohnout přijímačem a bylo zaděláno. To, doufejme, bude jen problém kusu. V tom našem se sice zdálo, že pracuje něco z RDS, ale stanice se zobrazovaly frekvencí a přidělený název jsme na jejím místě snad nikdy neviděli. Ten se objevil až po dalších stlačeních Info. Pak se ovšem informace vrátila zpět.

Tohle, společně s RDS, které tu skutečně mohlo být (až taková bolest to zase není), jsou jediné výtky, které k radiobudíku Philips TAR3505 máme. Klady tak rozhodně převažují a zejména AMS a přehledný displej s rozměrnými znaky abyste dnes pohledali! Nemluvě o příjemně se ovládajícím tlačítku Snooze, které je pochopitelně u budíku klíčové.

Hodnocení

  • PRO: funkce AMS, výborně čitelný displej, spousta paměťových pozic pro stanice, budíky s řadou možností opakování a rozměrným tlačítkem odložení buzení
  • PROTI: na LCD nedrží vybraná informace o stanici či pořadu

Štítky