Zařízení je prakticky stejné, jako nedávno recenzovaný Mascom MC A101T/C, takže si zkusme jeho recenzi doplnit o další tehdy nezkoušené věci a dotáhnout i ty nakousnuté. Oba články se tedy budou vzájemně doplňovat. Zabudované lokální aplikace (a je jich tu opět celá řada) si ale pro jistotu znovu prověříme.

Za 2.699 Kč, tedy prakticky za tu samou cenu jako v případě Mascomu, tu máme Android TV 10 a Wi-Fi 5. nebo-li Wi-Fi ac. Stejně jako u Mascomu bylo jeho využití nutností, přes kabel jsme se opět, kvůli špatnému konektoru RJ-45, nepřipojili. Hardware je na tom tedy zcela stejně, což platí i o parametrech.

Mezi oficiálně udávanými kompatibilními a už také nainstalovanými aplikacemi najdete HBO GO, Lepší.TV, Pohádky, Skylink Live TV (CZ i SK), SledovaniTV či Telly. Pochopitelně nechybí ani například Youtube, a to i v podobě Kids, a je tu i jednoduchá Markíza Plus a tři druhy video přehrávačů.

Set-top box Mascom MC A101T/C s Android TV má funkční DVB-T2, ale neslibujte si od něj příliš

Menu v tuneru i ovládání opět hodně jinak

Instalace i třídění kanálů (jede se stále přes aplikaci DigitalTV) je stejné, nechme to tedy na recenzi Mascomu. Podobně jsou na tom i ovládání, včetně dálkového ovladače (DO), a také menu vyvolávané, stejně jako EPG, přes tlačítko OK. To je pochopitelně hodně nezvyklé, ale nezvyklé je například i vyvolání seznamu naladěných stanic šipkou vlevo. Na menu a na DO je třeba si zvyknout, ovládací styl je hodně neobvyklý i když ne nutně špatný. I na něm je vidět averze Googlu k běžnému živému televiznímu vysílání. Mimochodem víte co je na první místě seznamu naladěných kanálů? „Filmy Google“ tedy upoutávky vzaté kdesi z Youtube a už to je nehorázné! Nehorázné je ovšem chování celého Googlu…

Při prvním spuštění aplikace DigitalTV odpovědné za práci tuneru DVB-T2 se objeví nesmyslný přehled tzv. kanálů (z pohledu Googlu), který pochopitelně nemá s televizním vysíláním nic společného. Tím si bohužel musíte projít a tohle u Android TV 9 nebylo. Tam bylo vše odděleno tak, jak to má být a menu nastaveni o třídu lepší (sice špatně koncipované, ale lepší než zde).

Google komplikuje uživatelům DVB-T2 život, zjevně přitahuje šrouby a nepochybně to není ten poslední krok. Ostatně podívejte se na nadstavbu Google TV v televizorech. To je v současné podobě skutečná katastrofa.

HbbTV tu není, to u žádného STB s Androidem, a programová nabídka je opět stejná, jako u Mascomu, takže pojďme rovnou na aplikace a domovskou obrazovku (Home).

Řada domácích aplikací, upravitelná základní obrazovka

Zapnutí přijímače i zde chvíli trvá, resp. má po zmáčknutí tlačítka zpoždění (někdy i delší sekundy) a nesmyslnou lištu „Čeká na vás“, která roky nefunguje jak má, neodstraníte. Jinak je naštěstí na Home vše upravitelné, takže si úvodní stránku můžete zařídit podle svých potřeb a chutí. Třeba změnit to, že i u Mecoolu nemáte ikonu aplikace DigitalTV na první vodorovné liště. Sem si ji musíte umístit sami. Naštěstí jdou ostatní přesunout nebo vymazat.

Aplikace zatím ani u jednoho boxu nepracovaly zcela perfektně, což ovšem může být i jejich částečným nepřizpůsobením (doufejme, že dočasným). I tak jsou velmi silnou stránkou obou zařízení a tolik předinstalovaných a funkčních „apek“ najdete u zařízení s Android TV prodávaného u nás skutečně málokdy!

Mascom vs. Mecool. Jak vidíte, stejný je i vnější design. Oba stroje se také hlásí jako KT1.

Co ani zde není, jsou aplikace České televize, která pochopitelně nemá zájem je tu mít a potřebuje, aby diváci využívali HbbTV. Pokud ČT iVysílání, ČT Sport či ČT24 chcete, musíte je na obrazovku televizoru dostat přes tzv. zrcadlení. A to v tomto konkrétním případě neuděláte, protože zabudovaný Chromecast nepodporuje obecné zrcadlení obrazovky z mobilu, ale jen to, které jde z přímo uzpůsobené aplikace. A tu ČT nemá.

Zabudované IPTV/VoD, které jsou tu k dispozici už z výroby, HBO GO, Lepší.TV, Pohádky, Skylink Live TV (CZ), Youtube a Youtube Kids fungovaly obdobně, jako u Mascomu. Znamená to že pracovaly, někdy ale s lehkými komplikacemi. Vše se ale postupně vyvíjí a dotahuje, což bylo vidět i u předchozí verze Android TV.

Jak bylo řečeno, zrcadlení obrazovky z mobilu tu skutečné tu není a je, jako u mnoha dalších strojů poslední doby, jen částečné. Google Chromecast totiž neumožňuje odeslat libovolnou obrazovku, ale umí to jen z té aplikace, která je s ním kompatibilní. A protože není podporován ani Wi-Fi Miracast, máme smůlu. Pokud byste tedy chtěli na obrazovku televizoru odeslat třeba vaše fotografie, musíte si to buď zařídit jinak, nebo najít kompatibilní aplikaci, což je další komplikace. Google tlačí Android TV někam k hranici obecné použitelnosti a i tohle je důvod, proč vůči němu má řada lidí averzi.

Chromecast jsme vyzkoušeli na VLC Playeru a HBO GO a pracoval uspokojivě. Občas se jen stalo, že zrcadlení nešlo běžným způsobem ukončit a někdy se také samo spouštělo na pozadí. Obrazová kvalita ale byla vždy výborná a blížila se kvalitě zdroje.

Jaký je? Obrazově výborný, hodila by se jiná aplikace pro DVB-T2

Set-top box je limitován, stejně jako Mascom, několika věcmi: nepříliš zdařilou aplikací DigitalTV, nízkou citlivostí přijímacího členu (u autora prakticky nepoužitelné), špatně nastaveným úvodním laděním a pro někoho i omezenou lokalizací, kupodivu horší než u Mascomu i když snad všechno ostatní je stejné. Je s podivem, že byly opomenuty i takové věci, jako označení tlačítek dálkového ovladače funkcemi DVB, což je ale možná věc Googlu.

Ani Mascom MC A101T/C, ani Mecool KT1-T2 se částí Android TV nevyrovnají autorově referenčnímu Strong SRT 202 Ematic, který ovšem pracuje s verzí devět, nikoli deset. Ten ovšem nemá příjem DVB-T2, takže kompletní srovnání udělat nejde. Ovšem nevyrovnají se ani VBox Android TV XTi 4144, který je ovšem dvakrát dražší i když nabízí čtyři tunerové sady. To, co chceme říci je to, že pokud neupravíte výběrová kritéria, nebo nepřidáte finance, budete omezeni citlivostí členu DVB-T2 a nepříliš povedeným programem DigitalTV, který sice dokáže zprostředkovat kvalitní obraz, ale má své mouchy. Tady aktualizace firmwaru asi nepomůže.

Hodnocení

  • PRO: slušný obraz, vysoká aplikační kompatibilita, předinstalována je řada lokálních aplikací (!), slušné EPG, výtečné třídění naladěných kanálů, stabilní prostřední, včetně aplikace DigitalTV, ale…
  • PROTI: …s trochu nešikovným ovládáním, přijímač potřebuje dobrý signál, horší instalace DVB-T2 a problémy se zobrazováním skrytých titulků (viz Mascom), není podporováno obecné zrcadlení obrazovky z mobilu, ještě horší menu nastavení než u Android TV 9, EPG bez rozumného přechodu na další den, na DO neoznačené funkce