Zkoušeli jsme větší model se 127 cm úhlopříčky, podívejme se tedy nyní i na ten nejmenší z roku 2021 nyní výrazně zlevněný.

The Frame sice existuje i ve verzi 81 cm (32″), ta však pokračuje z roku 2020. Jako model 2021 jde tak Frame až od velikosti 43 palců, tedy 109 cm, a nyní za něj zaplatíte těsně pod dvacet tisíc. Jak bylo řečeno, už jsme ho sice testovali ve velikosti 50″, tedy 127 cm (Samsung QE50LS03A), ale teď se naskytla možnost vyzkoušet i menší provedení, takže jsme po ní hned skočili. Co se týče dalších úhlopříček, vybrat si ještě můžete ze 140 cm (55″, 34.990 Kč), 165 cm (65″, 49.990 Kč) a dokonce také můžete sáhnout po 191 cm (75″) za překvapivých 64.990 Kč (ceny jsou aktualizovány).

Televizor Samsung QE50LS03A (The Frame 2021): loňský vrchol to sice není, stále je ale výborný

A protože jsme zjistili, že vlastnosti jsou stejné (jen drobnosti), na 109 cm se podíváme zcela jinak. Připomeneme si vlastnosti této řady a zaměříme se na funkci, která dělá Frame Framem, tedy režim Umění. Důkladněji prověříme důležité Bluetooth a hlavně zrcadlení obrazovky z mobilu, protože i tohle je to, čím se Samsung Tizen liší od Google Android TV a v souvislosti s novou nadstavbou Google TV je to patrnější než kdy dříve. Znovu zkrátka ověříme, zda to, co dělá tyto televizory jedničkami na trhu stále platí. A pokud ano, sami uvidíte rozdíl proti stále problematičtějšímu Android TV, resp. jeho novince Google TV, která přináší samé komplikace a v jinak uvažující Evropě nemá co dělat.

S běžnými věcmi, jako jsou instalace a třídění kanálů, EPG či HbbTV vás můžeme směle odkázat na jiné recenze (nebo na zmiňovanou verzi s 50″), protože Samsung The Frame QE43LS03A (2021) se v tomto ohledu, a týká se to třeba i ovládání (včetně našich výhrad), chová stejně.

Pojďme na to!

The Frame jako klasický obraz se spoustou možností

Minule jsme se tomu moc nevěnovali (až na výměnné rámečky), takže si pojďme připomenout, jak to s „uměleckými“ funkcemi vlastně je. Vstupuje se do nich přes menu domovské nabídky a ikonu režimu „Umění“, jak vidíte ve fotogalerii výše. Tady najdete jednotlivá díla, která máte k dispozici už v základu, provedete jejich výběr, tudy si dohrajete vlastní a také si nastavíte chování celé této části televizoru. Zde se také přihlašujete k placenému přístupu, protože je pochopitelné, že příprava něco stojí a už jen focení obrazů ve světových galeriích dalo pěkně zabrat. Jak nám výrobce na několika akcích neopoměl objasnit a zdůraznit. Ne, že by to bylo překvapení, protože originály precizně pasují na obrazovku a muselo to dát neuvěřitelnou práci!

The Frame jako takový, používá několik technologií dokreslujících jeho funkci, která vlastně spočívá v kombinaci televizoru, prostého displeje pro vstupní A/V zařízení a také výstavní plochy pro obrazy, fotografie a další díla. Předně je tu bytelný rám, který můžete přizpůsobit vašemu obytnému prostoru dodatečnými, magneticky připevnitelnými rámečky v několika barvách (více u testu většího modelu). Je tu ale také pohybový senzor schopný zajistit automatické zapnutí a zobrazení uměleckého díla v okamžiku, kdy jste vstoupili do místnosti (jakmile prostor opustíte, sám se vypne) a aktivujete ho v nastavení režimu Umění. Jeho citlivost, jak upozorňuje výrobce, se může lišit v závislosti na konkrétních světelných podmínkách. U autora doma to většinou pracovalo, co nefungovalo vůbec, byl tzv. Noční režim, který by měl detekovat rozsvícení v místnosti s televizorem a automaticky ho následně zapnout.

Boční profil letošního The Frame je útlejší a na bytelnosti televizoru je to hodně znát.

Vaše vlastní snímky se mají zobrazovat v původním rozlišení a vnitřní úložiště, letos dvojnásobné velké, má 16 GB. Do něj typicky fotografie ale musíte dohrát z USB média, protože z domácí sítě to nelze. Nebo můžete využít firemní aplikace SmartThings, což nutně znamená mít mobil Samsung. V této fázi je režim Umění ještě nedotažený. Možná i záměrně!

Samsung pro dosažení nejlepších výsledků doporučuje rozlišení 3.840 x 2.160 bodů nebo vyšší, z fotografií následně můžete udělat i koláž tak, že na jejich pozadí přidáte plátno a na výběr je z pěti variant a 16barev. Díla, která se vám líbí si také můžete označit jako Oblíbená. Na výběr je toho v této oblasti opravdu hodně, včetně vyhledávání třeba podle autora nebo druhu díla (foto, malba olej, perokresba, atd, atd.).

Koncepce nejmenšího letošního modelu 2021 je stejná, jako u těch větších – externí One Connect Box s rozhraními a tunery a tenká z obou stran zcela stejně hluboká obrazovka. K vzájemnému propojení se využívá tenký kabel, kterým je vedeno i napájení a už ten je ukázka mistrovské práce!

Výborný adaptivní obraz i zvuk

Oficiálně vzato (citace) The Frame „analyzuje jas v místnosti na základě čtyř nastavení ‒ tmavého, normálního, jasného a extra jasného ‒ a také v závislosti od úrovně jasu obsahu a podle toho následně automaticky upravuje nastavení jasu a kontrastu na televizoru“.

Adaptivní zvuk pracuje taktéž s AI Quantum Processor „optimalizuje zvuk na základě analýzy v reálném čase a automaticky ho upravuje v rámci jednoho ze čtyř zvukových režimů: Dialog, Hudba, Sport nebo Akce“.

Nejprve ale, díky mikrofonu, analyzuje akustiku místnosti s ohledem na umístění TV buď na stěnu nebo na stolní stojan. Televizor je tak schopen prakticky plně se přizpůsobit podmínkám v konkrétní místnosti a v případě autora (cca 25 metrů čtverečních, jižní strana, úzké balkónové dveře plus jednodílné pevné zasklení cca 2,5 x 1,6 m) to vycházelo na výbornou i při postupném přechodu od tmy po plný sluneční svit. Tady je třeba rozhodně hodnotit na výtečnou!

Pokud vám to nevyhovuje, zkuste zakázat některé části, protože adaptace jich má několik, nebo použijete vše, jako autor.

Zrcadlení u TCL Plex (snímek) a Samsung S10 Lite pracovalo jedna báseň, což je, vůči dříve zkoušenému většímu modelu, pokrok.

Pohodové obousměrné Bluetooth a stále skutečné zrcadlení obrazovky z mobilu

Protože u dříve zkoušeného Samsung QE50LS03A (The Frame 2021) byly značné problémy se zrcadlením obrazovky z mobilu, což u Samsungu nebývá zvykem (zjevně ranná verze firmwaru), tady jsme se na to zaměřili. Test opět probíhal se třemi telefony s různými verzemi o. s.: Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0) a TCL Plex (Android 10, test).

Po připojení S10 Lite okamžitě naběhla sdílená obrazovka skvělého a nyní už dotaženého systému Multi View, takže se vlevo objevil obraz aktuálního kanálu, vpravo pak zrcadlo obrazovky mobilu. Pro jistotu jsme přehráli celý asi 40minutový pořad a vše bylo přes Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde), zcela v pořádku. Stejně to dopadlo i s Plexem, jen Sony se připojit nepodařilo. Televizor viděl jeho připojení Wi-Fi Miracast, dotázal se na jeho povolení, ale po odsouhlasení se obrazovka z mobilu ani několik pokusů neobjevila. Je to ovšem Android v dosti staré verzi 6.0 a v tom může být problém.

Nicméně zrcadlení obrazovky u Samsungu má zejména vůči Google Android TV stále tu zásadní výhodu, že obrazovku z mobilu můžete skutečně zrcadlit v jakékoli fázi, což u řady přístrojů Googlu nejde, protože ten poslední dobou povoluje pouze tzv. odeslání obrazovky z kompatibilní a k tomu uzpůsobené aplikace. A to jednak všechny nejsou a hlavně to není klasická domovská obrazovka mobilu. Poslat tedy na televizor vaše fotografie z dovolené může být problém.

A nejspíše i bude!

Další výhodou je nepochybně nyní už skvělý režim Multi View u něhož výrobce dotáhl ovládání, takže je snadné a intuitivně pochopitelné. I o tom se vám jinde může jen zdát!

Bluetooth se stejnými mobilními telefony nemělo jediný problém ani u Sony, napojení bylo rychlé a párování bezproblémové. Opačný směr, tedy z televizoru, jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a opět bez potíží. Samsung má Bluetooth zmáknuto tak, jak to prakticky nikde neuvidíte a i tohle, typicky možnost využít televizor jako výstupní reprosystém, dává chytrým zákazníkům nové možnosti. Nemluvě o šetřiči obrazovky, který okamžitě nabíhá!

A i to je dnes u Android TV problém…

Jaký je? Změny v provedení panelu jsou znát i u „malého“ Framu

Už když při montáží vezmete televizor do ruky ucítíte, že nejen na zkrut to není ono. Jak ostatně říká Samsung jakoby to byla výhoda: model 2021 je o 50 % tenčí. Ale aby nedošlo k mýlce – stále je výborný a stále to není běžný televizor jakých je do tuctu skoro dvanáct. Více na toto téma v odkazu na recenzi Samsung QE50LS03A (The Frame 2021), který najdete na začátku článku.

Abyste rozuměli, The Frame 2021 má stále vynikající koncepci a parádní vnější design. Obrazově na něm chybku také nejspíše nenajdete a o. s. Tizen 2021 je jedním slovem výtečný. Je také rychlý a o tomhle si drtivá většina konkurence může nechat jen zdát. Některé věci jsou sice stále nedotažené (např. nafouknutá aplikace SmartThings nebo přechod na další dny u EPG), ale televizory této značky právem patří na samý vrchol. Nyní navíc už jedou snad všechny důležité aplikace IPTV/VoD, které bylo nutné přizpůsobit operačnímu systému nové verze; ty, které testujeme už pracovaly. Mimochodem stále přetrvává chybka, kterou měl i Frame QE50LS03A a která se objevila při vstupu (a odchodu) do/z EPG. Opět se totiž mírně měnil zvuk, a to jak zabarvení, tak jeho intenzita. I to svědčí o tom, jak moc si jsou momentálně Framy podobné a doufejme, že tuto maličkost vyřeší další verze firmwaru.

Hodnocení

  • PRO: excelentní design (systém externího boxu) i zpracování, kvalitní materiály, výtečné a snadno instalovatelné výměnné rámečky, excelentní podání obsahu s HDR, parádní resamplování z nižších rozlišení, výtečná pohybová ostrost i kvalitní obraz, už vyřešené zrcadlení obrazovky z mobilů, externí titulky i z videí ze serveru, ale…
  • PROTI: …ani letos nejsou přehrávány DivX, XviD a DTS, model 2021 tenčí, méně bytelný a odolný na zkrut