UVNITŘ TABULKA – Letos, stejně jako loni, se u drtivé většiny výrobců nové kolekce 2021 hodně opozdily. Zlevnění loňských výrobků se tak táhne až do podzimu, takže se podívejme, co nám ještě na domácím trhu zbylo zajímavého.

U každého přijímače pak najdete odkaz na příslušný test a novou cenu. Rozdíl je třeba i více než 50 %!

To, že jde o loňský model televizoru, naprosto nic neznamená a rozhodně to neznamená, že je horší nebo že například nabízí nějaké výrazně slabší možnosti. Takový pokrok od předposlední kolekce nenastal a zejména u Samsungu představovaly loňské modely vrchol poslední doby, a to včetně většiny letošní produkce.

Probrali jsme se tedy našimi testy a nabídkami vybraných velkých českých obchodů a nabízíme vám přehled toho nejlepšího co prošlo našima rukama a stále je ještě ke koupi. Samozřejmě nechybí základní parametry a aktuální ceny, a všechno si můžete stáhnout v tabulce na konci článku a porovnat si tak výrobky na jednom místě. Níže najdete i upozornění na ty nejvyšší slevy.

TOP 10 nejlepších televizorů roku 2020, které testoval Televizníweb.cz

Jak vypadá situace

Pokud se podíváte na nabídku obchodu Alza uvidíte, při výpisu loňské a letošní kolekce, že asi třetina televizorů stále patří k té první. V době přípravy článku tak bylo zalistováno asi 500 ks přijímačů všech úhlopříček, k roku 2020 jich patřilo asi 170. A protože Alza dovoluje vypsat pouze nové výrobky, nezahrnuje toto číslo nic jiného.

U CZC máte k dispozici všechny možné filtry, ale zatrhnout si kolekce z jednotlivých let nemůžete, takže tady srovnání udělat nelze. Podobně jsou na tom i Kasa a Electro World, který sice nabízí „TV novinky 2021“, ale filtrovat další roky nebylo možné. Euronics jsme v tomto ohledu také vyloučili, protože jsme tu nalezli štítek „Novinky 2020“, což je vzhledem k současnému datumu spíše vtip.

Datart už dovoluje třídění i podle roku výroby a zde se z 2021 nacházelo 248 ks televizorů všech druhů, z roku 2020 pak 146. Jak vidíte, rozumnou, resp. dotaženou filtraci týkající roku výroby TV nabízejí pouze dva obchody, a to je nejen trochu smutné, ale hlavně nepochopitelné!

Jednoznačnou hvězdou tohoto přehledu je Samsung QE75Q950T. Pokud chcete prakticky to nejlepší co je dnes na trhu, máte excelentní šanci! Televizor totiž neuvěřitelně klesl v ceně (foto vidíte i v úvodu) a o jeho kvalitách nemáme pochyby!

Pár poznámek k přehledu

Do přehledu bychom uvedli i tzv. Laser TV, která určitě stojí za pozornost, ale Hisense 100 L5F o deset tisíc zdražil, takže nyní přijde na 169.900 Kč. Skoro podobně je na tom i televizor Hisense 50U7QF, který stojí stejně, jako loni (15.990 Kč) nebo ještě o pár tisíc víc. Zdražil i velmi dobrý Strong SRT 50UC7433 (127 cm), který šel z 10.499 Kč na nějakých třináct či více tisíc. Pokud máte zájem, poměřujte naše recenze z tohoto úhlu.

„Malý“ OLED televizor LG OLED48CX s úhlopříčkou 122 cm, který ovšem v našem testu propadl a nelze ho doporučit „kupodivu“ také zaznamenal značný propad v ceně a z někdejších 39.990 Kč se dostal až na nějakých 25.990 Kč. Ani tak to není příliš dobrá koupě. Co zatím víme, ostatní „malé“ OLED na tom nejsou o moc lépe!

Značného zlevnění se dostalo Philips 65OLED805 (165 cm, 65″), který z původních 64.990 Kč klesl na velmi příjemných 44.490 Kč a v tabulce ho už najdete stejně, jako Samsung QE43LS03T (The Frame, 109 cm), který z původních 27.790 Kč spadl na vynikajících 15.990 Kč. Odkazy na recenze jsou přímo u výrobku po stažení souboru XLSX (viz dále).

Naprostou a zcela jedinečnou bombou je neuvěřitelné zlevnění vynikajícího televizoru Samsung QE75Q950T s úhlopříčkou 191 cm (75″) ze 199.990 Kč na 84.990 Kč! Tohle je skutečné terno a pokud si ho můžete, nebo chcete dovolit, neváhejte! Pro takovýto nadčasový televizor, ale také musíte mít k dispozici patřičný prostor, což je další zásadní podmínka. Jak si můžete přečíst v recenzi, běžné televizní vysílání zvládá – i přes rozlišení Ultra HD (8K) – výborně.

Druhou bombou tohoto přehledu je OLED televizor Sony KD-55A8 139 cm (54,6″). Ten nyní stojí 32.990 Kč zatímco v době testu stál 50.599 Kč a rozhodně ho také můžeme jen doporučit.

OLED televizor Sony KD-55A8 přišel v době testu na 50.599 Kč. Dnes ho zakoupíte za asi 32.990 Kč), a to je opravdu výborná nabídka!

Jak číst tabulku

První položka, „cena: nyní (dříve)“ obsahuje dvě hodnoty – ta v závorce se týká doby testu, ta druhá je současná, takže jasně vidíte rozdíl.

„Úhlopříčka“ a „obrazovka“ jsou zřejmé, uveden je většinou i druh podsvícení (OLED žádné nemá) a rozlišení (většinou Ultra HD 4K).

U položky „tuner a zvuk“ najdete i základní audio systémy, pokud je uveden výkon v RMS jde srovnat s ostatními RMS, pokud není, jde s největší pravděpodobností o tzv. hudební výkon, který je mezi sebou neporovnatelný. Pokud je uveden zvuk „OTS“ (Samsung), jde o firemní systém „zvuku sledujícího pohyb ve scéně. Pokud jsou zde tunery zapsány jako zdvojené (2x) a trvali byste na opravdovém obrazu v obraze (PiP), měli byste jeho popis najít v recenzi, nebo je třeba si ho prověřit. Někteří výrobci totiž takto nazývají obyčejný systém „obraz v grafice“ nemluvě o tom, že pokud ho mají, nefunguje správně. PiP má totiž nabídnout skutečný obraz jdoucí typicky ze dvou tunerů, což ale dnes dělá málokdo. Spolehnout se ale můžete na Samsung, který má navíc výborné ovládání.

V „poznámce“ jsou uvedeny další důležité údaje a dnes jde především o HDMI 2.1. A protože všechny televizory používají HbbTV 2.0, neuvádíme ho. Záměrně zdůrazněn je pouze u „malého“ televizoru Samsung UE32T4302, kde by to nemuselo být jasné.

Philips 65OLED805 (nyní 44.990 Kč) vyniká zvukem od Bowers & Wilkins, což je zpravidla jiná liga, a osvětlením pozadí Ambilight po všech čtyřech stranách. Můžete ho mít i ve verzi 140 cm.

Přehled zlevněných televizorů z našich testů z roku 2020

V tabulce najdete vybrané modely TV, které byly zkoušeny v průběhu roku 2020 nebo těsně na začátku 2021. Vždy se však jednalo o výrobky z modelové kolekce 2020.

Ke stažení (PDF): tabulka – Zlevněné TV perly 2020

Ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): tabulka – Zlevněné TV perly 2020