Tradiční květnová konference ABEX v Mikulově byla v letošním roce zrušena. Původně sice bez náhrady, v souladu se snahou potlačit šíření a omezení negativních důsledků pandemie COVID-19, ale nakonec se po uvolnění restrikcí konala v náhradním termínu a na jiném místě.

ABEX 2021 se „vklínil“ mezi konference DIGIMEDIA 2021 a pardubické Radiokomunikace 2021 pod názvem pre-NAB a pre-IBC. Jde o jedinečnou mezinárodní konferenci pro pracovníky techniky a výroby společností aktivních v oboru elektronických médií. Hlavním předmětem konference byly současné trendy vývoje elektronických médií doma i ve světě a přehled o tom, co se změnilo od podzimu 2019, kdy jsme naposledy psali o účasti českých firem v rámci ABEXu na mezinárodním veletrhu IBC.

Doba postcovidová

V covidovém meziobdobí se potvrdil trend masivního použití IP technologií a přechod od hardwarových řešení na řešení softwarová se zpracováním v cloudech včetně spouštění aplikací a vzdáleného řízení. Obor elektronických médií zažívá turbulentní vývoj. V souvislosti s Covidem-19 vzrostlo silně sledování streamingu (60 %), nárůst práce na dálku (IABM uvádí až 500 %), pokles příjmů z reklamy, zrušená sportovní utkání a stovky zrušených projektů v hrané tvorbě. Do toho následně přišel globální nedostatek čipů, jak z důvodů zvýšené poptávky ve spotřební elektronice nebo využívání cloudu v podnikání, nerentability výroby jednoduchých a dlouhodobě spolehlivých čipů pro automobilový průmysl, tak i celkové geografické nerovnováze výroby s přerušením dodavatelských řetězců.
Domov audiovize

Konference se tentokrát nekonala na Kavčích horách, ale nedaleko Prahy v příznačně pojmenovaném objektu Home of AV – Domov audiovize.

Jako by na truc všem problémům a globalizačním trendům současnosti začala skupina nadšenců okolo AVT Group a jejího ředitele Petra Vlčka kultivovat na místě bývalého statku, poblíž Říčan u Prahy v přírodě, 36 000 metrů čtverečných země. S citem pro přírodu, recyklováním původního stavebního materiálu a zužitkováním prořezaných dřevin k vytápění, vyrostl HOME of AV – Domov audiovize.

Petr Vlček z AVTG za kamerou o přestávce konference ABEX (Foto: Václav Udatný)

Ve Voděrádkách, v dojezdové vzdálenosti od Prahy, vybudoval generální sponzor konference ABEX 2021 skupina AVT Group moderní servisní a logistické středisko audiovizuální techniky a prostorové akustiky. Ke svým zkušenostem s různým ozvučením a modernizací divadel začalo AVTG v roce 2019 na žádosti klientů přidávat i studiovou technologii, zpracování videa a audia a projekty v oblasti televizního vysílání a streamingu. Na to logicky navázalo vybudování vlastního otevřeného hlediště, které je chráněno překryvnou plachtou před případným deštěm, a prostorem pro konference s kamerovým a záznamovým vybavením. Přes letní sezónu, kdy se uvolnila opatření pro hromadné akce, nalezlo v prostorách ve Voděrádkách, v Home of AV, útočiště na příklad Dejvické divadlo.

Mezi realizace AVTG patří jak drobná nahrávací studia, tak i projekt stěhování a příprava nového sídla televize PRIMA do nových prostor jako jedna z dosud největších akcí, nebo podíl na výstavbě nového zpravodajského studia TV NOVA , o němž přineseme informace v samostatném článku.

Za zmínku stojí i realizované e-learningové studio, které umožňuje řečníkovi psát a zároveň mluvit směrem k publiku. Výsledný obraz je během záznamu vodorovně zrcadlený, takže řečník píše normálně zleva doprava. Základem je průhledná tabule s ultra čistým sklem, kamera s mikrofonem a záznamem, který je možno si na flash disku odnést nebo přímo napojit na živé vysílání přes různé komunikační platformy typu Teams, Zoom. Prezentaci použití tohoto studia je možno vidět na https://youtu.be/uLFgUzsGCSw. Základní představu o fungování studia je možno si vytvořit z následujícího obrázku.

 

Pronájem studia nabízí AVTG zdarma a přímo zvou: „Přijďte si vytvořit výukové video, které si odnesete na flash disku anebo rovnou vyzkoušejte výuku online. Propojíme vás s vašimi studenty přes nástroje, které jste zvyklí používat.“

Projekty pro naše tradiční televize

Konference ABEX jsou významnou událostí zejména pro pracovníky televizních společností a má nebývalý vliv na zvyšování odbornosti a profesionálního rozhodování. Vystoupili na ní přední odborníci z oboru, a to jak uživatelé, tak dodavatelé technologií, kteří prezentovali své úspěšné a referenční projekty.

Je tudíž více než logické, že přednášky technologických společností se týkaly zejména novinek pro profesionální televizní a rozhlasová studia a jejich vysílací řetězce. Jednou z prezentujících firem byla SMART INFORMATICS, která zajišťuje upgrade všech stanic Českého rozhlasu na nejnovější verzi výrobně – vysílacího systému Dalet GALAXY. Centrální systém je využíván všemi stanicemi ČRo. Upgrade je prováděn za provozu a stálého vysílání stanic. Nový systém Dalet Galaxy je vybudován paralelně, ke stávajícímu systému DaletPlus. Hlavní komponenty nového systému, tj. servery, úložiště, databáze apod. se nacházejí v centru, v Praze na Vinohradské třídě. Jednotlivé stanice ČRo se k serverové části připojují pomocí klientů, instalovaných na kancelářských či technologických počítačích-vysílací stanice. Z tohoto systému již například vysílá nová stanice ČRo „Pohoda“. Nejen pro rozhlas, ale i pro televizi NOVA dodali hlavní a záložní odbavovací servery, pro Česku televizi modernizovali odbavovací pracoviště nebo přenosový HD vůz po dvanácti letech od jeho uvedení do provozu. Jsou jedni z těch, kteří budou zastoupeni v Amsterdamu na IBC, celosvětové známém veletrhu profesionální audio a TV techniky od 3. – 6. prosince.

SDI nebo NDI?

Streamování videa nebylo nikdy tak žádané jako od doby pandemie loňského roku. Videokamery a video aplikace jsou nástroje, které používáme ke vzájemné komunikaci. Očekáváme také bezproblémové připojení bez jakéhokoli rušení našeho připojení. Pro spojení s nekomprimovaným videem se v profesionální praxi používá od osmdesátých let minulého století SDI (Serial Digital Interface), vyžadující samostatnou studiovou infrastrukturu pro přenosové rychlosti 270 Mb/sek přes koaxiální kabel.

S nástupem streamování přes ethernetovou a návaznou IP technologii přichází nový síťový NDI (Network Digital Interface) pro jednodušší připojení přenosu videa. NDI (Network Device Interface) je nový síťový bezplatný protokol pro video přes IP, vyvinutý společností NewTek. Je navržen tak, aby umožňoval distribuci živého profesionálního videa přes stávající IP infrastrukturu s nízkou latencí a přesnou snímkovou frekvencí. Podporuje video s rozlišením až 4K s 16 audio signály. Zástupce firmy NEWTEK na konferenci představil poslední praktická řešení s NDI 5 pro multikanálové Audio/Video přenosy přes veřejný internet, sítě WAN nebo na cloudové služby.

 

Jedna z realizací komerčního studia Factor firmy DISK SYSTEMS (Zdroj: prezentace P. Krkavec)

Více prezentujících na konferenci ABEX představovalo své projekty s využitím tohoto protokolu. Jedním z nich byla společnost DISK SYSTEMS, kteří využili 4K NDI IP technologii ve studiové praxi pro živé streamování na YouTube rychlostí 35 Mb/sek (4K/60p) video a audio zpracované z 9 připojených kamer přes 1 Gb ethernet.

Nové kodeky a standard DVB-I

Svět televize stále ještě není jen o streamování obrazu a zvuku na YouTube, ale i o vysílání a šíření programů na velké televizní obrazovky. Po celá léta vysílací standardy navrhují různé pracovní skupiny DVB. Ani toto konsorcium nenechává bez povšimnutí současný vývoj, který směřuje k přechodu na IP technologie a po standardu DVB-T2 v posledních letech věnuje pozornost standardu DVB-I (Digital Video Broadcasting over IP). Tomu se v závěru konference věnoval Dušan Líška, který také shrnul poslední vývoj kodeků videa.

Současný nejpokrokovější standard HEVC (High Efficiency Video Coding) resp. H.265, který je u nás používán v terestrickém vysílání, by v případě 8K UHD vyžadoval přenosové pásmo o rychlosti 50 Mbit/s, což je neúnosné. Pro vysílání UHD 4K případně 8K, konsorcium DVB schválilo tři kandidáty: AV1 společnosti AOM (Alliance for Open Media), což je alternativa existujícího HEVC bez licenčních poplatků a údajně zhruba stejně účinná. Dalším kandidátem je AVS 3 čínské společnsoti AVS (Audio and Video coding Standard workgroup) a VVC (Versatile Video Coding) skupiny MPEG. Teno posledně jmenovaný standard má doplnit nové rozvíjející se síťové protokoly i v návaznosti na uvažované vysílání přes budoucí sítě 5G.

Dušan Líška na konferenci o standardech DVB (Foto: Václav Udatný)

Nově navrhovaný standard DVB-I doplňuje současné normy DVB o standardizaci lineárního i nelineárního televizního vysílání přes protokol IP. Kromě toho umožňuje i VOD a interaktivní aplikace a spolupracuje se všemi platformami šíření TV programů, a tak umožňuje divákům sledovat programy na libovolném zařízení od chytrých telefonů, tabletů, notebooků, televizorů a set-top boxů až po zachycení internetových streamů, samozřejmě za předpokladu příslušného softwarového vybavení. V současné době spěje vývoj k tzv. DVB Native IP zahrnující prvky DVB-I, DASH, mABR, GSE, T2/S2.

Pozvánka na konferenci Radiokomunikace 2021

Další podrobnosti o vývoji tohoto standardu a o dalších technických novinkách, jak o digitálním rozhlasu a televizi, tak i o vývoji v mobilních a satelitních komunikacích, je možno se dozvědět na pardubické konferenci Radiokomunikace 2021, která začíná již 19. října a konečně v tváří v tvář. Letos bude tato akce dvoudenní a Televizníweb.cz je opět jejím mediálním partnerem, takže se můžete těšit na řadu článků a aktualit.