První u CRA certifikovaný rozhlasový přijímač standardu DAB/DAB+ nese logo „DAB+ ověřeno“ a vidíte to i na obalu. A vidíte to také ihned po zapnutí. Tady žádné podivné znaky na displeji neuvidíte…

Malé přenosné rádio prodávané těsně pod hranicí 1.000 Kč vypadá na pohled velmi dobře, a to i zpracováním. Na internetu kolem něj najdete hned několik nesrovnalostí a i tohle se pokusíme uvést na pravou míru. Tak trochu k tomu přispívá i výrobce a třeba doba provozu je jednou uváděna na 14 a podruhé na 15 hodin; přímo na rádiu je ovšem to první a podle toho se řídíme. Někdo si ale možná řekne: „taková prkotina“. A řekne si to zcela oprávněně! Co ale to, že se nemluví ani o skvělé a u VKV/FM důležité funkci AMS! Na tu jsme po dlouhé době před časem narazili u výborného přijímače Technisat Techniradio RDR, což může být přímá konkurence, ale jen zdánlivě (kapesní, anténa v poutku, takže…).

U takovýchto lehce přenosných modelů je „AMS“, která proladí analogové pásmo velmi krátkých vln (VKV/FM) a automaticky uloží stanice do paměti, naprosto zásadní, protože se dá předpokládat, že rádio budete přenášet či převážet. Konkrétně u tohoto Gogenu uloží ovšem jen frekvence i když je tu funkční RDS. Jméno stanice se pak objeví na displeji chvíli po jejím vyvolání z paměti.

„DAB ověřeno“: už pět certifikovaných výrobků, jeden dokonce s prezentací obrázků na displeji

Gogen DAB 300 N je skoro kapesních rozměrů, má teleskopickou anténu a jeden reproduktor umístěný za nesnímatelnou plastovou mřížkou (rádio je pochopitelně plastové). Výkon zesilovače je 1 W a i když by se to mohlo zdát málo, je to výkon udávaný v RMS (co je to), takže skutečně nemusíte mít obavy, že nic neuslyšíte, nebo uslyšíte slabě. Rádiu to dost hraje a často s naprosto minimálním zkreslením i po vytočení na maximum!

Gogen pohání zabudovaný akumulátor, tedy uživatelsky nevýměnný, který je dobíjen přes rozhraní microUSB a kabel dostanete v ceně (zdroj nikoli). Škoda, že se výrobce nerozhodl raději pro nesrovnatelně pohodovější a hlavně symetrický konektor USB-C a tohle je jedna z mála výtek i když to samozřejmě není žádná vada.

Základní funkce, ovládání většinou výborné

Funkce „Spánek“, zde nazývaná „Sleep“, se nastavuje tlačítkem na čelním panelu od 15 do 90 min. a poté vám rádio automaticky vypne. Tzv. usínání při rádiu má ráda řada lidí a tady je funkce opravdu snadno dostupná. Budík najdete v menu, ale dnes má mobil pomalu každý, takže je otázkou, kolik lidí ho vůbec využívá. Nicméně budíky jsou tu dva a nabízejí hodně bohatá nastavení, takže vedle obvyklého buzení tónem nebo některou ze stanic VKV/DAB si můžete zvolit i buzení pouze o víkendu, každý den, nebo jen každý pracovní den. Buzení můžete i odložit, ale je to spíše teoretické, protože musíte nahmátnout tlačítko Select, které je stejně velké jako ostatní. To už je ale také o zvyku.

Pokud zapnete rádio na VKV vidíte, že nenaběhne ani čas ani datum. I když přepnutí na DAB hodiny okamžitě natáhne, u FM je třeba mít trpělivost, což znamená třeba i nějakých pět, šest minut. Nic neurychlila ani volba v menu říkající odkud si ho má přijímač brát a vybrat si můžete i pouze FM (v základu je nastaveno „Vše“).

Ovládání Gogenu je v drtivé většině logické a intuitivní, včetně ukládání stanic do paměti. Prstíky si jen trošičku nakroutíte při používání šipky nahoru, která je umístěna příliš blízko voliče hlasitosti. Ten ovšem jen vypadá jako otočný a ve skutečnosti má pouze dvě polohy.

Displej je dobře čitelný, majitel ale ocení i jasnou informaci o dobíjení a stavu akumulátoru. Tohle není až tak běžné, jak by se na první pohled zdálo!

Skvělé VKV/FM s AMS, kompletní funkce u DAB

Oba tunery disponují solidní sadou funkcí i když tu pochopitelně těžko můžeme očekávat ekvalizér či nějaké seřízení zvuku. Bohužel v příručce je v tomto ohledu chyba a tvrdí se v ní, že tu nastavení zvuku je a že si můžete vybrat stereo nebo mono. Nemůžete a když jsme u toho – v příručce jsme nenašli ani zmínku o funkci AMS, která chybí i na stránce produktu.

U VKV najdete v menu pouze Vyhledávání (všech nebo jen silných stanic), u DAB pak plnou sadu, včetně funkce Prune pro vyčistění seznamu kanálů od těch už neaktivních; zde se jí velmi správně (a česky) říká Promazání…

Pokud jde o zmiňované AMS u VKV to v menu není, stačí ale jen déle podržet tlačítko Scan a funkce se sama spustí. Na displeji se objeví „Auto Vyhledávání“ a v průběhu pak vidíte jak vám stanice skáčou na jednotlivé paměťové pozice. Na závěr se ještě krátce ukáže počet nalezených, resp. uložených stanic.

Nalezené kanály, podle vašeho aktuálního nastavení, rádio ukládá do paměti od čísla „1“ výše. Při opětném vyvolání AMS je jednoduše přepíše. Funkce je to parádní a hlavně u přenosného rádia hodně potřebná!

Manuální ukládání stanic do paměti je stejné u obou tunerů. Obstará ho delší podržení tlačítka Preset (kratší je vyvolá), výběr paměťové pozice šipkami a potvrzení přes Select. Jasné a pochopitelné a samozřejmě si takto můžete přeuspořádat i stanice uložené přes AMS.

Čeština v menu i u doplňkových informací je perfektní, displej slušně čitelný. Na pravém boku vidíte připojení sluchátek (mono výstup) a microUSB pro dobíjení nevýměnného akumulátoru.

Jaké je? Výborné!

Lokalizace je kvalitní a certifikace „DAB ověřeno“ je tu znát! Můžete se možná divit použití slova „Sleep“, protože stačilo jednoduše napsat „Spánek“, ale stejnojmenné tlačítko najdete na čelním panelu a výrobce to nejspíše chtěl mít stejné i v menu. Mimochodem potěší i výborně na displeji naznačené dobíjení na což se bohužel poslední dobou často zapomíná. Jak už bylo řečeno, v ceně je pouze kabel, dobíjení obstará vcelku libovolná mobilová dobíječka, počítač nebo třeba i power banka, jakou je například kvalitní Varta Power Bank Fast Energy 15000 (test).

Troufneme si říci, že Gogen DAB 300 N je jeden z nejlepších přijímačů své kategorie na českém trhu. Některé věci se pochopitelně daly udělat lépe (nevýměnný akumulátor či umístění „šipky nahoru“), ale to se dají udělat vždy. V každém případě jde o pohodový a jednoduše ovladatelný přijímač u něhož potěší i překvapivě dobrý zvuk!

Co všechno testují CRA při certifikacích digitálních rozhlasových přijímačů DAB+?

Hodnocení

  • PRO: slušný zvukový výkon často s naprosto minimálním zkreslením, funkce AMS u VKV (!), subjektivně vzato lehce nadprůměrně citlivý na příjem VKV i DAB, výborná lokalizace, slušná doba provozu, většinou pohodové ovládání, možná až na…
  • PROTI: …problematicky umístěnou šipku nahoru, výstup na sluchátka pouze mono

Štítky