UVNITŘ TABULKY – Celkem v 18 lokalitách již může vysílat Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací. Nezahálí ani konkurenční operátor Digital Broadcasting, kterému se podařilo získat 12 kmitočtů pro Regionální síť 7.

Svého času šlo o dvě největší regionální pozemní televizní sítě v zemi a zdá se, že tomu tak bude i do budoucna. České Radiokomunikace (CRA) a jejich konkurent, společnost Digital Broadcasting, zahájili přetahovanou o kmitočty pro Regionální sítě 7 a 8, které by měly pokrýt televizním signálem větší a střední města po celém Česku. CRA již získaly od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) 18 individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů, Digital Broadcasting ke včerejšímu dni 12. Obě sítě zatím reálně vysílají pouze v Českých Budějovicích, plánují ale expanzi do většiny krajských měst. Oproti dobám před přechodem na DVB-T2 se ale tyto multiplexy musí spokojit s nižším výkonem vysílačů do 1 kW, ve většině případů však půjde spíše o desítky Wattů.

Rozšíří se Óčko Expres a Óčko Black do dalších měst?

CRA už mohou svojí Regionální sítí 8 pokrýt devět krajských měst a dalších 10 lokalit, většinou okresních měst. Nejnověji operátor získal od ČTÚ oprávnění vysílat v Karlových Varech, Mostu a Teplicích. Z krajských měst této síti zatím chybí kmitočty v Praze, Brně, Ostravě a Zlínu. CRA však mohou Regionální síť 8 kombinovat s další svojí Regionální sítí 12, která vysílá v Praze a okolí z hlavního pražského vysílače Žižkov. Ostatně, v tomto multiplexu stejně jako z jediného zatím zprovozněného vysílače Regionální sítě 8 na jihu Čech operátor šíří stejný obsah: hudební kanály Óčko Black a Óčko Expres. Zda se tyto programy objeví i v dalších lokalitách, kde budou CRA spouštět vysílače Regionální sítě 8, zatím není jisté.

Otevřená je také otázky případného odpojovaného vysílání v rámci Regionální sítě 8, tedy že by tento multiplex mohli využívat provozované regionálních televizí jen na konkrétním území a nikoli v celé šíři pokrytí multiplexu. „Všechny možnosti jsou otevřené, nyní o tom jednáme,“ uvedla na zářijovém setkání provozovatelů elektronických komunikací, které v Nymburce pořádala společnost Lica, marketingová ředitelka CRA Anna Tůmová. Sdílnější nebyl ani generální ředitel CRA Vít Vážan na následné konferenci DIGIMEDIA 2021. Potvrdil pouze, že společnost bude ČTÚ žádat o další kmitočty, takže Regionální síť 8 postupně pokryje co nejvíce aglomerací s větší hustotou obyvatel. Stejnou strategii evidentně razí i Digital Broadcasting, jehož Regionální síť 7 už má 12 individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů.

Regionální síť 7 počítá s možností odpojování lokalit

Regionální síť 7 zatím vysílá pouze v Českých Budějovicích, stejně jako CRA. Celkem ale může pokrýt již sedm krajských měst: i Brno, Jihlavu, Olomouc, Plzeň, Ústí nad Labem a Zlín. Kromě toho Digital Broadcasting získal oprávnění pro vysílání v Bruntále, Klatovech, Šumperku, Svitavách a Vsetíně. „Regionální síť 7 chceme využít pro klienty, kteří mají zájem o regionální vysílání a možnosti regionalizace celoplošné sítě 24 jsou pro ně příliš robustní,“ prozradil na zářijové konferenci DIGIMEDIA 2021 výkonný ředitel Digital Broadcasting Jakub Juhas. Klienty Regionální sítě 7 by tedy měly být kromě jiného menší regionální a místní televize, jimž se nevyplatí pokrývat signálem plochu celých krajů, což umožňuje právě multiplex 24.

Některé regionální televize ale využijí jak možnost krajského vysílání v multiplexu 24, tak další překryvné sítě DVB-T. To je situace jihlavské televize i-Vysočina.cz, která dosud pozemní cestou vysílala jen z jihlavského vysílače Hošov ve vlastní Regionální síti 11. Minulý týden tento program vstoupil do multiplexu 24, v němž využívá vysílače Jihlava – Jeníkov, Pelhřimov – Hodějovická vodárna, Žďár nad Sázavou a Třebíč – Vartemberk. Ovšem provozovatel televize i-Vysočina.cz zároveň požádal ČTÚ o nové kmitočty pro Regionální síť 11. Celkem jde o šest nových lokalit s několikawattovými dokrývači: Havlíčkův Brod, Kladno, Pelhřimov, Třebíč, Velké Meziříčí a Žďár nad Sázavou. V některých lokalitách se tak bude vysílání této stanice z multiplexu 24 a Regionální sítě 11 přímo překrývat.