Poslední přehled tohoto typu jsme nedělali hodně dlouho, takže se pojďme podívat, co se změnilo. A novinek všech druhů je docela dost, navíc jsme některé modely, resp. varianty do přehledu ani nezařazovali.

Naposledy jsme se podívali na přijímače od 1000 do 3000 Kč a bylo jich pomalu sto. Počet ale vzrostl i v této tak říkajíc střední třídě, kde jsme ještě donedávna byly zhruba na polovině. Daleko důležitější než počet jsou ale funkce, které jsou v této kategorii (oproti té předchozí) propracovanější a bohatší, kvalitnější už bývají i použité materiály a jednotlivé komponenty. Někdy je to pochopitelně více o značce, ale to už je na vás…

Velký přehled rozhlasových přijímačů s DAB+ v ceně od 1000 do 3000 Kč

Poslední přehled tohoto druhu byl zveřejněn na digirevue asi před rokem a odhalil nějakých padesát modelů, dnes se blížíme sedmdesáti a opět jsou zastoupeny všechny možné kategorie. Včetně přijímačů v klasické komponentové šířce, elegantních mikrosystémů, DAB doplňků vašeho stávajícího A/V systému a je tu i několik odolných rádií, včetně jednoho tak říkajíc stavebního.

Mezi obvyklé funkce patří streamování muziky z domácí sítě (LAN) a Bluetooth, přehrávání z USB média (tady ne vždy a často je jen pro nabíjení či servis) a najdete tu i několik přehrávačů CD a vyšší množství modelů třeba s linkovým vstupem pro drátové napojení přes kabel (jack, 3,5 mm). Tu a tam zahlédnete i digitální audio výstup, častější je podpora Spotify Connect a dalších služeb, včetně občasné možnosti zpracovat kvalitnější audio signál. Narazíte častěji už i na připojení běžné antény a na časy se blýská i u lepší Wi-Fi na 5 GHz. Wi-Fi 5 jako taková tu ale ještě není, nebo jsme ji nenalezli.

Kombinovaný mikrosystém Philips TAM2805 (3700 Kč) nabízí i připojení klasické antény.

Situace na domácím trhu

Prodej byl ukončen například u mikrověže OneConcept Streamo, stolního rádia s internetem Hama DIR3100 DAB+, rozšíření Hama DIT1000MBT a také u mikrosystémů s CD, Panasonic SC-UX102E a Philips BTB2515. Podobně na jsou i Pure Elan IR5 (přenosné internetové rádio) a TechniSat DigitRadio 301 IR (test).

Zlevněn byl například přijímač Albrecht DR 690 CD (3.999 Kč, nyní 3.500 Kč) a Pure Move T4 (4.100 Kč, nyní 3.100 Kč), ještě výrazněji zlevnila Auna Radio Gaga 2.0, a to z 3.799 Kč na 2.400 Kč, takže z našeho přehledu také vypadává. Podobně je na tom i Auna Connect 150 SE (3.200 Kč, dříve 4.899 Kč).

Zlevnění až pod naši spodní hranici 3.000 Kč postihlo Panasonic RF-D30BT (test najdete zde), takže nyní místo 3.299 Kč přijde na nějakých 2.800 Kč. Z přehledu také vypadává Auna KR-200 (dříve 3499 Kč, nyní 2.200 Kč), dále pak Imperial Dabman i400, který tudíž potkal stejný osud, a Philips TAM2505 (z 3399 Kč na 2.500 Kč).

Naopak zdražil (zřejmě před koncem prodeje) retro přijímač Auna Columbia DAB, a to z 3.799 Kč na 4.600 Kč, dále Imperial Dabman i200 (3400 Kč, nyní 3.990 Kč) a velmi výrazně také Sangean DPR-25+ (3000 Kč, nyní 4.200 Kč). Totéž postihlo Technisat DigitRadio 110 IR, který šel ze 4200 Kč dokonce na 5700 Kč. A protože základní podmínkou pro vstup je zabudovaný tuner DAB/DAB+, vypuštěn byl například internetový doplněk pro A/V systém, Dual IR 2A (3390 Kč).

TechniSat DigitRadio UP 1 je trochu neobvyklý přijímač určený pro montáž pod omítku. Na výšku nebo na šířku…

Jak číst tabulku

Údaje v níže připojených tabulkách ke stažení (je stále jedna) pocházejí z webu výrobce, případně prodejce. V případě rozporů jsme dali přednost výrobci, případně staženému produktovému letáku nebo manuálu. Pokud tedy bylo něco z toho k dispozici.

„Tunery a předvolby“, tedy paměťové pozice pro uložení naladěných stanic se stále nedaří plně dohledat, pokud ano, někdy se udávají jen celkově, jindy se zapomenete typicky na internet. Systém RDS zmiňujeme v poznámce.

„Displej“ je v této kategorii často už barevný, ne vždy jsou ale zveřejněny bližší údaje, a to dokonce i o jeho typu. Proto někdy vidíte prosté „ano“, nebo „LCD“. Tu a tam tu ale narazíte i na vyspělejší OLED.

„Zesilovač“ – ne vždy byl k dispozici ten nejlepší výkon pro srovnávání udávaný v RMS, ale pokud byl znám, je tu i s patřičnou poznámkou. U drtivé většiny výrobků pak nenajdete další důležité parametry, jako frekvenční rozsah či zkreslení.

„Napájení“ – přijímače jsou z valné většiny zásobovány externím zdrojem, interní jsou zabudovány málokdy. Pokud mají zařízení také napájení z baterií či akumulátoru a jejich typ byl uveden, najdete ho zde taktéž, případně i s dobou provozu.

Technaxx Retro TX-102 (3800 Kč) nabídne retro styl a bohatou výbavu.

„Vstupy/výstupy“ – USB někdy zvládá přehrávání muziky, jindy je určeno jen k dobíjení (více většinou v poznámce). V případě Wi-Fi se držíme nového značení, frekvence je stále poměrně často jen na 2,4 GHz. U Bluetooth je taktéž uvedena verze, pokud byla k dispozici, a navíc zejména veledůležité profily.

„Poznámka“ – zde najdete především charakteristiku přijímače , tedy co je zač, a také údaj o RDS. V případě, že nebylo uvedeno, mělo by to tu být taktéž napsáno. Berte v potaz, že některá rádia RDS ale stále nemají. V poznámce jsou také další údaje jako například dálkový ovladač, možnost streamování muziky, atd., atd.

Přehled přijímačů pro DAB/DAB+, 3000 až 5000 Kč (k 14. 10. 2021)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 14. října 2021. Přehled si ani zdaleka neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku digitálních rozhlasových přijímačů na našem trhu, některé modely ale byly záměrně vypuštěny. Nicméně pokud víte o nějakém zajímavém přijímači vyhovujícím stanoveným parametrům, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB přehled 3000-5000 Kč, 10-2021

Ke stažení (XLSX): tabulka – DAB přehled 3000-5000 Kč, 10-2021

Štítky