Máme pro vás test dalšího skutečně rozměrného televizoru z nižších sfér LCD (QLED), který se na vyzkoušení moc nepůjčuje a který navíc zanedlouho poprvé okořeníme i zkušeností z dlouhodobého provozu (viz odkaz).

Nižší střed nabídky LCD (QLED) Samsungu přijde ve 165 cm (65″) na 28.990 Kč. Papírově vzato má za tuto cenu nabídnout hodně a samozřejmě nevynechává ani základ, kterým jsou televizory značky poslední dobou proslulé. Tedy spolehlivou platformu Tizen, která ale v tomto konkrétním případě nějaké ty drobné chybky ještě měla. Rozhodně jí ale nechyběl svižný chod, což se potvrdilo i v EPG, a jsou tu také bohaté funkce, včetně například výtečně provedeného obrazu v obraze (PiP) a režimu Multi View (více zde).

Tohle abyste dnes pohledali!

Televizor Samsung QE65Q70A prokázal své kvality i v dvouměsíčním testu

Ještě než se dostaneme k samotnému televizoru, citujme pro zajímavost malé upozornění z webových stránek výrobce: „K tomuto produktu si můžete zvolit profesionální instalaci Samsung prováděnou vyškoleným pracovníkem naši společnosti. Cena instalace je 1 499 Kč a obsahuje dopravu, zapojení a nastavení produktu ve vaší domácnosti.“

V tomto případě je to navíc citace trefná. Televizor je totiž nezvykle tenký a tentokráte byl testován nikoli na podstavci, jak máme zvykem, ale na stěně. Autor kvůli domluvenému dlouhodobému testu sundal velmi kvalitní plasmu Panasonic VT20 a zaměnil ji za tento model s obrazovkou LCD (QLED). Za nějaké dva měsíce by tak měl vzniknout další článek s delšími zkušenostmi z praxe.

Test tohoto televizoru si ještě můžete srovnat s modelem zhruba střední řady, Q80…

Televizor Samsung QE55Q80A: výborný obraz, kvalitní PiP, ale také „hlášení o zvýšené spotřebě“ a PIN

Televizory Samsung QLED letos začínají u Q50 a pokračují přes modely Q6x ke zkoušené Q7x. Nad ní je už jen Q8x a zdálo by se tedy, že testovaný model patří pomalu na vrchol. Letos na něm ale jsou výrobky zvané ve firemní mluvě Neo QLED, označované jako „QN“, takže nad Q8 můžete ještě pokračovat s QN85 a QN9x. A dále pak ještě s QN700A, QN800A a QN900A. Jak vidíte, letos se to celé přeuspořádalo a redefinovalo.

Tenký a po pravdě provedením nijak bytelný Samsung QE65Q70A se zdvojenými tunery má výbornou výbavu, panel pracuje s frekvencí 100 Hz, podsvícení je v rámu a obstarává ho technologie zvaná Dual LED, tedy systém LED diod složený ze dvou druhů: z LED se studenou a z LED s teplou bílou barvou. Je zajímavé, že i když je, podle výrobce, podsvícení umístěno jen ve spodní části obrazovky a pak rozváděno, působilo při dané úhlopříčce velmi dobře!

Vedle už zmiňovaného skvěle provedeného obrazu v obraze (PiP), který skoro nikdo z konkurence nemá (více například zde), je třeba v této souvislosti zmínit ještě jednu věc: z hlediska přístupu k tradičním placeným kanálům je třeba si uvědomit, že v televizoru je pouze jedna mechanika PCMCIA/CI+ (1.4). Typicky pro satelitní příjem ji tak využijete pro jednoho operátora a jednu sadu placených kanálů. To ale dnes, vzhledem ke stále více nastupující IPTV/VoD, není důležité.

Audio systém je jednoduchý typu 2.0, tedy bez basového kanálu, zabudován není ani dekodér typu 5.1; jsme cenově stále ještě nízko. Co tu naopak je, je zvuk sledující obraz, resp. scénu (OTS Lite – jednodušší podoba) a také hlasoví asistenti, což se ovšem Česka stále netýká.

Z hlediska funkcí se můžeme bavit o kalibraci obrazu a zvuku, což z pochopitelných důvodů není tak propracované jako u výrazně dražších modelů a někdy to, ve spojení s jednodušším obrazovým algoritmem bylo i vidět (je třeba si trochu více pohrát s nastavením). Nechybí ale například ani zmiňované obousměrné Bluetooth Audio a plné zrcadlení obrazovky z mobilu a tabletu. A samozřejmě musíme zmínit zabudování nejmodernějšího HbbTV 2.0.2, které se už pomalu stává standardem (na mysli máme obecně verzi 2.0).

Co se týče zmiňované ceny 28.990 Kč, televizor není ani nejlevnější (165 cm pořídíte od nějakých 15.000 Kč) a ani nejdražší (maximem je asi 90.000 Kč).

Pohodová instalace, řazení kanálů po jednom

Zprovoznění je tradiční, včetně tlačítka WPS pro rychlé napojení na bezdrátovou LAN. Televizor mířil na stěnu, takže byla provedena montáž držáků na systém normovaných otvorů na zadní straně, následné posazení televizoru na tělo držáku na stěně a zajištění televizoru proti náhodnému vyvléknutí, což v autorově případě hrozí jen teoreticky.

U Samsungu je příjemné, že se jednak ladí na pozadí instalace, což stále nikdo jiný nedělá a než nastavíte parametry televizoru, máte hotovo. Dálkový ovladač představující kombinaci infra (zapnutí/vypnutí) a práce přes Bluetooth, také nemusíte na počátku zprovozňování TV párovat. Udělá si to totiž sám…

Setřídění kanálů nenajdete v menu nastavení, nýbrž v seznamu naladěných stanic, který vyvoláte delším podržením tlačítka postupné volby kanálů (krátké zajistí EPG). Tady má výrobce stále rezervy a i když můžete stanice odstraňovat hromadným výběrem, pokud je ale chcete přesouvat na novou pozici jde to vždy jen po jedné. Nemluvě o tom, že je stále chybný název položky, která to zajišťuje, což vidíte na snímku výše.

Bod se jmenuje „Změnit číslo“, ale v praxi jde o manuální změnu pořadí, takže OK zatrhnete stanici, kurzorovými tlačítky přejedete na novou pozici a opět zmáčknete OK. V tomto okamžiku ale vidíte, že nejde o prostou změnu pořadí, nýbrž o záměnu stanic, které se tak prohodí.

Dálkový ovladač se solárním článkem dodává Samsung jako jediný. Ještě důležitější je dobíjení zabudovaného akumulátoru přes symetrické rozhraní USB-C. Jen ta signalizace dobíjení LED na přední straně by měla být výraznější.

Tradiční ovládání bez kolování a se zjednodušeným ovladačem

Dálkový ovladač je i tady kompaktní, nepohybový, s málo tlačítky a bez baterií, tedy s akumulátorem. Ten můžete dobíjet buď přes solární článek na druhé straně ovladače nebo přes mobilovou dobíječku s koncovkou USB-C, což je samozřejmě naprosto skvělé!

Zvyknout si u něj musíte na pár specialitek o nichž jsme vás už několikrát informovali. Týká se to především absence tradiční numerické klávesnice a barevných, původem teletextových tlačítek. Vše se objevuje jen na obrazovce a obé se vyvolává přes jediné fyzické tlačítko. Vše se letos navíc chová jinak a nedá se tak spolehnout na zkratku „stlačte dvakrát po sobě sdružené tlačítko a máte tu ta barevná“. HbbTV a aplikace, která je využívají je tak náročnější a musíte být při něm ještě ve trochu střehu. Zbytek ovládání, tj. práce s menu nastavení a domovským menu (domeček, Home), je už bezproblémová a standardní. Pochopitelně bez kolování, které Samsung nevede.

Domovská nabídka, část Aplikace. Vaše oblíbené ikony si můžete umístit na spodní lištu a ty které nepotřebujete vymazat nebo přesunout.

Spolehlivé chytré funkce i HbbTV, výborné EPG až na…

Programová nabídka je jako obvyklé velmi kvalitní a najíždí rychle bez přerušení zvuku. Je s obrazovým náhledem a i ovládání je snadné. Bohužel stále s výjimkou přímého přechodu na další dny, který tu opět chybí, resp. se na něj dostanete jen a pouze „pravou šipkou“ přejetím přes půlnoc každého dne, což je jako drbat se levou rukou přes hlavu na pravém rameni. Pokud by s tím Samsung konečně něco udělal, EPG by bylo zcela na jedničku. Samozřejmě vedle toho, že se při zadání upozornění televizor neprobudí z pohotovostního režimu, což je druhá a poslední výtka. Mimochodem na pořad televizor přešel i v okamžiku, kdy bylo sledována multimédia ze serveru a HBO GO, takže v okamžiku je zapnut, by to neměl být problém.

HbbTV je i letos spouštěno hned po instalaci a na kanálech ČT a Novy pracovalo bez viditelných problémů. U FTV Prima fungovalo nepatrně pomaleji, ale tady toho dnes volného moc nevyzkoušíte a v podstatě šlo jen o pohyb v menu a občasnou otevřenou nabídku.

Seznam aplikací pro Samsung TV 2021 a další značky najdete v aktualizovaném článku na digirevue a dnes je to jedno z nejdůležitějších výběrových kritérií. I po krátkém zkoušení můžeme potvrdit bezproblémovou funkčnost HBO GO, Lepší.TV, Skylink Live TV, SledovaniTV a také aplikací televize Seznam a Youtube. V dlouhodobém testu je prověříme podstatně důkladněji. V každém případě tady s nimi problémy nebyly stejně, jako s jejich ukončováním, což poslední dobou na jiných platformách potíže dělá (Lepší.TV a Skylink). Aplikace se, vzhledem k nové verzi o. s. Tizen 2021, už zjevně usadily.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno s obvyklými telefony s různými verzemi o. s. Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). A v případě napojení přes Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test) fungovalo prakticky okamžitě, bezproblémově a s hodně vysokou obrazovkou kvalitou (nějakých 90 %).

Podobně bylo zkoušeno i Bluetooth Audio, výstup z televizoru pak s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test).

Ve všech případech opět bez potíží.

Docela slušná multimédia i když zatím trochu nevyvážená

Správce souborů je pouze ikonový, naštěstí se plné jméno vybrané položky vždy zobrazí vlevo dole. Co stále trvá, je podivný pohyb kurzoru a když se ocitne na poslední ikoně prvního řádku, automaticky nepřejede na další. Výsledkem je, že „cvakáte a cvakáte…“ Tady by se zavedení textového výpisu řadě lidí určitě líbilo. Nebo alespoň smysluplného a logického pohybu po nabídce.

DivX a DTS nejsou podporovány ani u letošních modelů a zejména to první patří k velkým a stálým mínusům značky. Připočtěte si k tomu ovšem ještě absenci XviD a možná u váš doma přehrajete tak polovinu videotéky. Naopak plusem jsou zejména titulky ke kterým se teprve dostaneme a například souborové formáty. Tady vedle obligátního FAT a obvyklého NTFS najdete i exFAT a ten bohužel poslední dobou mizí.

Formáty, které televizor zvládá, jsou uvedeny v tzv. e-manuálu. Jen si dejte pozor na to, že se tu multimédia často špatně vyhledávají a jistotou napříč modely a roky výroby bývá zadání řetězce „JPG“ (multimedia či multimédia nikoli). Pozor i na to, že zde bývají uvedeny pro všechny platformy na kterých jsou televizory Samsung postaveny, takže si musíte najít tu svou. A když jsme u toho: uvedené údaje nemusí platit pro síťové médium (nebývá to tu pregnantně rozlišeno).

U tohoto konkrétního modelu bylo někdy vidět nevyvážené přehrávání, což je možná další důsledek ještě nevychytaného firmwaru. Minimálně dvakrát se totiž stalo, že televizor na video souboru ohlásil, že nastala „neočekávaná chyba“ a přitom chvíli předtím tentýž soubor přehrál.

Samsung u videí zvládá interní i externí titulky, a to i ze síťového média a v případě multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j byla v tomto ohledu spolupráce bezproblémová. U titulků umí také upravit celou řadu parametrů, včetně znakové sady a dobře jsou rozvrženy i velikosti použitého písma. U televizoru se 165 cm na který se klidně můžete dívat třeba i ze čtyř, pěti metrů to rozhodně potěší.

Obsah s HDR (co je to) byl podáván v případě scény v tmavším provedení nepříliš výrazně a detaily se – pro oči autora –více ztrácely. V případě přesvětlené scény už bylo nastavení HDR (zkoušeno pouze HDR10) výraznější a detaily jasnější. Mějte ale na paměti, že tohle je hodně subjektivní a záleží na vnímání konkrétní osoby. Tohle je třeba stále zdůrazňovat!

Tlačítko Info u televizorů Samsung chybí, základní informace vyvoláte OK a pak už můžete postupovat podle nápovědy dokud se na obrazovce neobjeví to, co na snímku.

Jaký je? Strojaře neohromí, ale na stěně vypadá výborně

Už při montáži na stěnu (zapotřebí jsou dva opatrní lidé) bylo znát, že tohle není Samsung Frame 2020 a dokonce ani Frame 2021 i když od něj zase tak tolik neliší (tenké, tenké…). Na zkrut je totiž televizor (oddělený box s elektronikou a rozhraními v této řadě ještě není) dosti citlivý a protože je také hodně rozměrný a tenký (26 mm) je s ním při montáži nejlepší zacházet jako s drahým zrcadlem. Jinak řečeno, jako s televizorem s obrazovkou OLED. Strojaře tedy rozhodně neohromí a neohromí ani strojaře s jedním semestrem ergonomie. Televizor totiž opět skoro není za co při montáži uchopit, což je tradičně velký problém OLED, ale naopak minimální problém u LCD. Tedy až na pár výjimek. Q70A to ovšem potkalo a designérům postaveným před limitované náklady na straně jedné a snahu po co nejtenčím přijímači na straně druhé rozhodně není co závidět!

Na stěně ovšem vypadá výborně, a to i při pohledu vysloveně ze strany. Příjemné ale jsou, nejen při tomto typu montáže, i velké pohledové úhly, které sice (subjektivně vzato) nejsou maximální, tj. 178 stupňů, ale v praxi bohatě dostačují. Mimochodem výrobce je neudává a hovoří jen o „širokém pozorovacím úhlu“. A ještě drobnost – připravte se na to, že při přepínání obrazových režimů neustále vidíte naprosto zbytečné upozornění na zvýšenou spotřebu. Tohle je skutečně otravné stejně, jako nutit majitele TV zadávat rodičovský PIN i když ho vůbec nepotřebují. Ostatně nepotřebuje ho naprostá většina majitelů, ale stále nás nutí ho zadávat. Pokud za tyhle věcičky skutečně může EU, kopněme je někam! Mimochodem už jste u TV viděli nový energetický štítek? Další věc, která se EU vysloveně povedla!

Vraťme se ale k televizoru… Zvukově to pochopitelně není zcela ono, ale na druhou stranu Q70 nezní tak „plechově televizně“ jak byste možná – a zcela právem – očekávali. Zabudovaný sedmipásmový ekvalizér sice něco málo vylepší, ale vyřešit by to prý mělo až dokoupení kompatibilní zvukové lišty Samsung s firemním audio systém Q-Symphony. Ať je to jak chce, u této TV se nám líbil většinou velmi dobře pracující režim zvýraznění hlasu a bylo to znát třeba i ve zpravodajství vysílaném přes DVB-T2.

Samsung QE65Q70A představuje, pokud si odmyslíme ono až příliš tenké provedení, slušně odvedenou práci někde v nižší střední třídě, která se ovšem i přes lesklý panel zejména díky úrovni resamplování dostává, v porovnání s řadou konkurenčních modelů, ještě o kousek výše. Ne, že by tu a tam něco nezazlobilo, pleťová barva nebo zelená na trávníku nebyla trochu mimo, ale to je v této kategorii běžné. Co při současné ceně naopak překvapí je, že se to stává málokdy a někdy si toho ani nepovšimnete. Pochopitelně pokud nejde o skoro skokový nárůst kvality obrazu při „lepším signálu“. Třeba v DVB-T2/Full HD. Televizor se ale překvapivě slušně dokáže poprat i s mizerně šířenými stanicemi, což se týká nejen teleshopingu.

I přes aktualizaci firmwaru hned na počátku testu bylo znát, že tu stále ještě přetrvávají drobné nedodělky na které jsme letos u Samsungu naráželi minimálně. Výrobce na tohle dbá, takže v tomto směru nemusíte mít obavy nemluvě o tom, že nikdy nenarušily stabilní chod platformy a spolehlivou práci při příjmu DVB-T2 nebo běhu aplikací.

A verdikt?

Za 28.990 Kč je to podle nás stále velmi dobrá koupě pro méně, nebo středně :), náročného zákazníka, což se ovšem týká obrazu (stále je výborný a nejen na danou cenu!) a zejména zvuku, nikoli chování platformy a aplikací. Mimochodem pokud byste chtěli něco onačejšího, podívejte se na test Q80A (odkaz v úvodu). Ve 165 cm přijde na nějakých 33.000 Kč…

Hodnocení

  • PRO: slušné resamplování, spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající PiP a Multi View, vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu, parádní obousměrné Bluetooth Audio, dálkový ovladač s akumulátorem a dobíjením přes USB-C, výborné EPG, ale…
  • PROTI: …bez přímého skoku na další den, nelze vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, hodně lesklá obrazovka, komplikovanější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka