Nový multiplex vysílá na kanálu 7C z pražského Strahova, brzy se ale chystá přidat druhý vysílač pro střední Čechy. Koordinátorem projektu je Jakub Melín.

Již pátá společnost v České republice spustila vlastní síť pro pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+. Po Českých Radiokomunikacích, Českém rozhlasu a společnostech Teleko digital a RTIcz vsadila na digitální rozhlas i společnost JOE Media, která stojí za komerčními rádii COLOR Music Radio a Radio HEY a vlastní ji podnikatel Miroslav Pýcha. Ve středu 17. listopadu spustila v Praze testovací vysílání multiplexu COLOR DAB+, které zatím využívá jediný vysílač na Strahově, odkud jej lze naladit na kanálu 7C. Výkon vysílače je 1 kW a síť obsahuje prozatím osm programů, přičemž deklaruje volnou kapacitu pro další zájemce. Zároveň plánuje v brzké době spustit i druhý vysílač pro střední Čechy v lokalitě Lbosín – Špulka.

ČTÚ vyčlení pro komerční rádia dvě celoplošné a dvě regionální sítě DAB+

Síť má především rozšířit pokrytí COLOR Music Radia

Multiplex COLOR DAB+ aktuálně šíří stanice COLOR Music Radio, HEY Radio, Spin Radio 96.2, Expres FM, SkyRock, Samson Digital, Schwarzwaldradio a Limonádový JOE, obsah multiplexu se ale v rámci testování může měnit „Ambicí a cílem nového multiplexu je vedle rozšíření pokrytí Radia COLOR také nabídnout co nejkvalitnější zvuk a ukázat tak posluchačům možnosti technologie DAB+. Doplňkové služby jako je zobrazování právě hrané skladby, loga stanice a podobně považujeme v dnešní době za samozřejmost. Vedle šíření vlastních rozhlasových programů Radia COLOR a Radia HEY chceme umožnit vstup do naší sítě COLOR DAB+ i menším rádiím, případně dalším zajímavým programům, které zatím v digitálním vysílání nejsou zastoupeny,“ uvedl Miroslav Pýcha.

Testovací provoz nového multiplexu bude probíhat do prosince 2021 a následně by síť měla přejít do řádného provozu. Koordinátorem projektu je Jakub Melín, který se již delší dobu podílí na programu COLOR Music Radia a znají ho i televizní diváci ze speciálního kanálu Televize přes anténu, který celoplošném televizním multiplexu 24 propaguje pozemní vysílání ve standardu DVB-T2. „V první fázi je prozatím v testovacím provozu jen vysílač Strahov s výkonem 1 kW, pokrývající zejména Prahu a širší okolí, následně bude multiplex doplněn i druhým vysílačem na kótě Lbosín – Špulka, rovněž s výkonem 1 kW, který zajistí pokrytí velké části Středočeského kraje,“ slibuje Jakub Melín.

Každý desátý posluchač v Česku už využívá DAB+, oproti začátku roku to je o třetinu více

Chystá se i multiplex Digital Broadcasting

Posluchači v Praze mohou aktuálně naladit celkem pět rozhlasových multiplexů DAB+, nejvíce v celé republice. Jde o síť CRA DAB+ na kanálu 7A z vysílače Žižkov a na kanálu 10D z vysílače Strahov, síť ČRo DAB+ na kanálu 12C z vysílače Žižkov, síť Teleko digital na kanálu 11A z vysílače Strahov, síť RTIcz na kanálu 5A z vysílače Žižkov a nyní tedy i síť COLOR DAB+ na kanálu 7C z vysílače Strahov. „Digitální rozhlasové vysílání DAB+ je moderním způsobem šíření rozhlasového signálu, který se rozvíjí v mnoha evropských státech jako je například i sousední Německo. Počet prodaných přijímačů roste i na českém trhu, od ledna 2019 jsou autorádiem s možností příjmu digitálního rozhlasu vybavena i všechna nově prodaná auta v celé Evropské unii,“ vysvětlil vstup do digitálního vysílání Miroslav Pýcha ze společnosti JOE Media.

Do éteru se chystá už šestý operátor sítí DAB+. Zájem o účast na připravovaných tendrech na celoplošné a regionální sítě DAB+ projevila společnost Digital Broadcasting, která se dosud zabývala spíše šířením televizního signálu, ale provozuje i řadu analogových rozhlasových vysílačů, zejména pak na Moravě. Tendry na nové sítě DAB+ ve III. pásmu slibuje vypsat Český telekomunikační úřad, který však stále čeká na výsledky mezinárodní koordinace kmitočtů se Slovenskem. Jedinou celoplošnou sítí pro pozemní digitální rozhlasové vysílání tak zůstává veřejnoprávní multiplex ČRo DAB+ provozovaný Českým rozhlasem, který technicky zajišťují České Radiokomunikace.

Češi víc nakupují digitální rádia. Za první čtvrtletí bylo skoro každé čtvrté s DAB+

Štítky