Pokud patříte mezi ty, co neznají nic jiného než Bose, Onkyo či Pioneer ani dál nečtěte. Ti ostatní, kteří mají rádi hodně muziky za málo peněz a nejsou na zvukovou kvalitu nijak nároční, tady možná budou doma.

Sencor SMC 4600DBR s opět jednořádkovým displejem s velkými znaky přijde na 2.499 Kč a řekněme si rovnou, že co do platformy, tedy základu na kterém je mikrosystém postaven, odpovídá nedávno zkoušenému JVC UX-C25DAB za 2.900 Kč. To, co nám u něj chybělo, ale tady většinou je a výsledek je tudíž podstatně zajímavější!

ČTĚTE TAKÉ: Srovnávací test JVC UX-C25DAB a Sencor SMC 4600DBR

Recenzi vezmeme tak, že vás s některými funkcemi odkážeme na zmiňované JVC a poukážeme především na rozdíly a novinky. A ty budou pro mnohé asi zásadní. Pro začátek tu máme dvojici zdá se opět jednopásmových reproduktorů (na pohled stejné, jako u JVC) krytých nesnímatelnou tkaninou a napojených tenkými kabely o délce asi metr. Na straně repro jsou napevno, na straně základní jednotky se nacvaknou konektory, které připomínají RJ-45 nebo chcete-li klasické telefonní.

Mikrosystém s CD a DAB, JVC UX-C25DAB, je výborně vybaven, ale nic navíc nečekejte

Oproti JVC je tu několik zásadních změn. Předně klasický anténní vstup (!) ke kterému je dodávána krátká drátová anténka, dále pak funkce Sleep, tedy usínání při rádiu, a také hodiny v pohotovostním režimu. Až na výstup na sluchátka vše, co by podle nás měl dobrý mikrosystém mít. Otázkou je, zda by šla připojit bezdrátová, zabudovaný profil A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) sloužící právě k bezdrátovému přenosu muziky, naději dává.

A ještě jedna věc – příručka v češtině je ke stažení přímo na stránkách Sencoru, takže odpadá i tato námitka. Navíc ji v balení najdete i v papírové podobě.

Na druhou stranu je ovládání nepatrně jiné (na delší podržení tlačítek se tu hraje jen částečně, což věci spíše komplikuje), hodně chybí neoznačené klávesy. Vše bohužel doplňuje nejasně naznačená funkce AMS o které se navíc nedozvíte ani v příručce a jen se můžeme divit, jak někdo tuto skvělou věc dokáže opomenout a nezdůraznit. V příručce se totiž u tlačítka Auto píše jen o „Vyhledání stanic“ nebo o „Stiskněte pro automatické prohledávání vysílání kanálů rádia…“

Našinec se tak nějak diví, proč se výrobce připravuje o jednu ze zásadních konkurenčních výhod a nehovořil o ní ani na stránce produktu.

Detailní pohled na dálkový ovladač dodaný k přístroji. Ze stránek Sencoru ale stáhnete zcela jiný, takže pozor (více viz fotogalerie).

Výborné funkce, navíc i doplňkové, ovládání opět své

Dálkový ovladač je zcela jiný než u JVC, systém práce je však stejný, nebo alespoň obdobný. Opět tu tak jsou neoznačená šipková tlačítka, na rozdíl od JVC je tu i neoznačený Enter. Oproti němu ale také chybí výraznější označení funkce AMS u VKV/FM a najdete ji na tlačítku s nic neříkajícím nápisem Auto. Enter je pak na Play/Pause, šipky na Tune +/- a Preset (uložení stanic) na Prog.

Menu je stejné jako u JVC. V části System jsou opět pouze tři položky (aktualizace, tovární nastavení a verze firmwaru), ekvalizér vyvoláte samostatným tlačítkem a pět jeho režimů měníte opětným stlačením.

Základní funkce přepínáte pouze tlačítkem Source, nebo jeho obdobou na přístroji. Jsou tu ale jen vstupy k přehrávání, takže FM, DAB, Bluetooth, linkový audio vstup, USB a CD.

Jednořádkové menu má velmi výrazné znaky, delší nápisy rotují. Na displeji také vidíte spuštěný režim Sleep (usínání při rádiu), který má pouze tento Sencor.

Skvělé VKV/FM, výtečné DAB

V menu u VKV najdete pouze funkci pro ladění (silné nebo všechny stanice) plus volbu audia (stereo/mono) a i zde je to shodné s JVC. Přes tlačítko Auto pak vyvoláte zmiňovanou funkci AMS, která proladí pásmo VKV/FM a podle nastavení ladění uloží nalezené stanice automaticky do paměti od čísla jedna. V tomto konkrétním případě uloží jen frekvence, jméno stanice se následně dotáhne z RDS, pokud je k dispozici.

Jestliže Auto zmáčknete znova, paměťová místa se bez upozornění přepíší. Je to vlastně totéž, jako vytváření seznamu naladěných stanic u DAB. Ten se i zde vytváří automaticky při prvním přepnutí na tuto volbu.

Jinak je v menu DAB vše, včetně Prune (odstranění neaktivních stanic ze seznamu) a jediné co tu není je řazení v rámci vytvořeného seznamu. Na tohle ale narazíte opravdu málokdy.

Ukládání stanic do paměti je stejné u obou tunerů a zajistí ho delší podržení Prog. Stanice opět můžete do paměti ukládat na přeskáčku, jejich vyvolávání však bylo trochu zvláštní a zobrazovala se spíše paměťová pozice než jméno, resp. frekvence uložené stanice. Chování tak bylo, ve srovnání s JVC, mírně odlišné.

Hodiny v pohotovostním režimu…

Jaký je? I s některými doplňkovými funkcemi…

Ty zde zastupují zmiňované hodiny v pohotovostním režimu, které JVC chybí, a skvělé usínání při rádiu (Sleep, Spánek). Funkce je dokonce plynule nastavitelná (po 10minutách) až do 90 minut. Jediné co tu tedy není, je budík, ale to je dnes vcelku jedno.

Co se týče přehrávání přes Bluetooth, USB, linkový vstup a mechaniku CD, ty při namátkovém zkoušení fungovaly stejně a se stejnou zvukovou kvalitou, jako u JVC, takže bychom se jen opakovali. Odkazujeme vás proto na test JVC UX-C25DAB.

Jinak ani u Sencoru nenajdete tlačítka pro přímou volbu stanic, a nejsou ani na přístroji, ani na dálkovém ovladači. Tohle některé zákazníky nejspíše odradí a nedivíme se. Nicméně zbytek je výborný a tohle jsou – společně s neoznačenými tlačítky – jediné větší námitky na které jsme přišli.

Kombinace cena/výkon je u tohoto mikrosystému výtečná stejně, jako jeho možnosti. Na styl ovládání si opět musíte zvyknout a i zde je svůj, což je vlastní řadě i podstatně dražších mini a mikrosystémů. U Sencor SMC 4600DBR si, stejně jako u JVC UX-C25DAB, možná budete zvykat déle, ale běžné ovládání nejspíše zvládnete svižně. Škoda neoznačených šipkových tlačítek a zejména Enter. Tohle by hodně pomohlo!

A ještě drobnost: displej regulovatelný ve dvou stupních jasu se zdál být u zapůjčeného stroje (ve srovnání s JVC) o něco méně výrazný. V pohotovostním režimu ale hodiny držel výborně a to je důležitější. A protože tu tlačítko úplného vypnutí není, hodiny jsou k dispozici hned po přepnutí do pohotovosti a případně si je můžete i manuálně upravit.

Hodnocení

  • PRO: výtečná kombinace cena/výkon, klasický anténní vstup (!), výtečné možnosti u DAB a hlavně VKV (AMS…!), výtečná celková výbava (funkce), včetně těch doplňkových (Sleep, hodiny)
  • PROTI: některá tlačítka na DO neoznačena, bez přímé volby uložených stanic, pro některé i to, že chybí výstup na sluchátka

Štítky