Stejnojmenná společnost na sebe vyhlásila konkurz, ale její majitel mezitím získal na svoji další společnost jinou vysílací licenci na Slovensku a formou převzatého vysílání s pozměněným názvem pokračuje ve vysílání.

To se může stát snad jen v České republice. Pamatujete si na krach televizního kanálu Pětka? Televize, která sázela na zprávy ze showbyznysu a do médií se dostala díky spolupráci s Ivetou Bartošovou obletovanou bulvárem, měla ještě regionální pražskou sestru Metropol TV. Obě stanice ukončily vysílání poté, co jejich majitel, miliardář Luboš Měkota zemřel a zadlužily se natolik, že jim dodavatelé postupně začali odepírat objednané služby. Licencovaná společnost zkrachovala, ale metropolitní televize za krátkou dobu začala vysílat znovu pod mírně pozměněným názvem a s novou licencí vydanou jiné společnosti. Dluhy samozřejmě zůstaly té původní, zkrachovalé firmě. A podle stejného scénáře se nyní vyvíjí situace okolo lidovkové televize Šlágr.

Šlágr TV ukončila vysílání v multiplexu 24, místo ní zůstává slovenská Šláger Muzika

Cesta od Šlágru ke Šlágeru

Jak už fanoušci této hudební televize zaznamenali, Šlágr TV v neděli 31. října ukončila pozemní vysílání v celoplošném multiplexu 24. Stalo se tak necelé dva měsíce poté, co její majitel, stejnojmenná společnost Šlágr TV, podala sama na sebe návrh na konkurz, protože nemohla dostát svým závazkům, především pak splatit dlužné poplatky za distribuci signálu v multiplexu 23 provozované společností Czech Digital Group, dceřiné firmy Českých Radiokomunikací (CRA). Jenže již v listopadu loňského roku, zhruba dva měsíce poté, co CRA kvůli neplacení Šlágr TV i její druhý program Šlágr 2 v multiplexu 23 vypnuly, majitel této televize Karel Peterka získal přes jinou svoji společnost Československá Muzika na Slovensku licenci pro vysílání programu Šláger Muzika.

Název je to hodně podobný, logo prakticky stejné, ale program má jiného provozovatele a reguluje ho slovenská vysílací rada, nikoli ta česká. Šláger Muzika je volně šířený program určený pro pozemní vysílání a kromě Slovenska může vysílat prakticky kdekoli, když si operátoři sítí, kteří ho budou chtít zařadit do své nabídky, vyřídí s příslušnou národní vysílací radou registraci pro jeho převzaté vysílání. A to se stalo v případě konkurenta CRA, společnosti Digital Broadcasting, do jejíhož celoplošného multiplexu 24 se již loni v srpnu, pouhý den po vyřazení z multiplexu 23, přestěhovala původní Šlágr TV. Letos v červenci multiplex 24 zařadil i slovenskou Šláger Muzika. Mezitím původní Šlágr TV čelila tlaku CRA, aby uhradila dlužné částky za šíření signálu v multiplexu 23.

Šlágr TV ukončil pozemní digitální vysílání, nenaladíte ho v DVB-T ani DVB-T2. Stejně jako Šlágr 2

Konkurz o propadlou licenci a podivné akcie

Situace dospěla do stadia, kdy společnost Šlágr TV podala sama na sebe návrh na insolvenční řízení. Konkurz má začít příští rok v únoru, mezitím se mají soudu nahlásit věřitelé. Na zkrachovalém Šlágru si toho ale moc nevezmou: provozovatel dnes již nevysílající televize udává jako svůj jediný majetek vysílací licenci, která stejně zanikne, pokud do 30 dnů od neděle neobnoví vysílání, a akcie nejmenované zdravotnické firmy. V multiplexu 24 ale nadále pokračuje převzaté vysílání slovenského programu Šláger Muzika, provozovaného stejným Karlem Peterkou, jehož společnost Šlágr TV tak neslavně skončila. Jenže tento program Peterka provozuje přes společnost Československá muzika, která nemá jakékoli první vztahy se zanikající společností Šlágr TV.

Výsledek? Zkrachovalá a zadlužená televize pokračuje ve vysílání s mírně pozměněným názvem, oficiálně jinou licencí vydanou v jiném státě, ovšem se stejným týmem a fakticky i majitelem. Na pohledávky původní televize už asi nikdo nedosáhne. Nebo pokud ano, musí se smířit s léty právních bitev a možná by ho to vyšlo na soudních poplatcích téměř na takovou částku, kterou chce vysoudit. Skoro to připomíná divoká devadesátá léta v někdejším Československu, ale bohužel jde o realitu dnešních dní.

Seniorům zmizel ze satelitu Šlágr TV, jeho příjem je u Skylinku zpoplatněn. Přes anténu je stále zadarmo

Poznámka: Text vznikl výhradně jako redakční materiál serveru Televizníweb.cz a není výsledkem aktivity Českých Radiokomunikací, které jsou partnerem tohoto webu.