AKTUALIZOVÁNO: Hledáte dárek pod stromeček pro někoho kdo má rád výraznější, nebo chcete-li expresivnější vnější design a nikdy DAB neměl? Tahle novinka není drahá a službu rozhodně udělá i když je ovládáním a přístupem hodně svá. To už je ostatně vidět na vzhledu.

AKTUALIZOVÁNO, 10. 12. 2021: jak nás společnost Intersat upozornila, níže popsaný stav dobíjení externích zařízení se týká pouze napájení přes adaptér s méně než 2,4 A (napájecí zdroj v balení není). Pokud využijete 2,4 A, nebo výkonnější, mělo by dobíjení pracovat vždy.

U radiobudíku je tím nejzásadnějším pochopitelně buzení, takže se nabízí otázka, jak je to s ním tady, zda se dá odložit, kolikrát a třeba i o kolik minut. Ani na tyhle funkce nezapomeneme stejně, jako na vyzkoušení dobíjení, které v tomto případě obstarávají dokonce dva konektory USB!

Snímky radiobudíku vidíte níže, zřejmá je z nich zabudovaná teleskopická anténa a pět tlačítek přímé volby stanic. Na snímku zadní strany pak vidíte dvě rozhraní USB, která jsou, podle výrobce, klíčová. Ostatně sám na to upozorňuje na stránkách produktu kde hovoří o „dobíjecí základně pro mobilní telefon“. Tahle idea má ale jeden zásadní problém ke kterému se záhy dostaneme. Výrobce také hovoří o tom, že trojice tužkových baterií (AA), kterou lze do přijímače zasunout je jen záložní a tohle už pravda není.

Naopak!

Důležité je i to, co dostanete v balení. Nejsou v něm baterie a není v něm ani napájecí zdroj, ale pouze kabel, který má na jedné straně běžné rozhraní USB a na straně druhé kulatý (!) konektor, kterému výrobce říká „kabel USB-DC“. Takováto kombinace skutečně nebývá obvyklá a idea je zřejmě taková, že použijete dobíječku k mobilu, kabel v ní nahradíte (pochopitelně musí být výměnný, což není vždy…) a jím připojíte radiobudík. Následně pak pro dobíjení mobilu/mobilů budete používat právě ten. Řešení sice funguje, ale zdaleka není ideální, což uvidíte za chvíli.

Tenhle obrázek v případě budíku naprosto klíčový. Ovládání a řada tlačítek je totiž odlišné od všeho, co známe.

Funkce základní, ovládání hodně své

Funkce jsou plně poplatný názvu radiobudík a to, co se obvykle u jiných přijímačů dělá v menu, se tady dělá tlačítky. Ovládání je ovšem hodně atypické a pro výklad přepínacích tlačítek na horní straně a také kvůli dalším věcem nejspíše budete muset do manuálu.

Chybí tu obvyklé tlačítko Info a po naladění stanice (nebo jejím vyvolání z paměti) naběhnou po chvíli automaticky hodiny. Na žádné jiné informace jsme nenarazili a už přepínání mezi tunery přes tlačítko M je hodně zvláštní, nehledě na to, že M navozuje Menu a tohle rozhodně šlo udělat lépe!

Vnějšími tlačítky upravíte druh buzení (z DR, což je zde DAB, FM nebo tónem) a také nastavíte kolikrát se má budit: 1 – jednou, 5 – v pracovní dny a 7 – každý den. Nechybí rozměrné tlačítko pro odložení buzení o 9 minut (Snooze), opakovaně ale použít nešlo.

Na čelní straně vidíte tlačítka vyvolání/ukládání stanic do paměti, otočný knoflík hlasitosti (nepřeskakuje), zmiňované M, šipku nahoru/dolů a tlačítko lupy sloužící někdy i jako OK/Enter.

Co se týče funkcí, tady je to hodně jednoduché: dva tunery, dva budíky, Spánek‚ tedy Sleep (usínání při rádiu – 15-90 min.) a dvojice rozhraní USB pro dobíjení. Ty fungují i současně, Tesla ale nesmí jet na baterie a musí být připojena k 230 V, resp. k mobilové dobíječce či něčemu obdobnému.

V případě práce na tužkové baterie (testujeme s výbornými Varta Recharge Accu Power 2600 mAh, NiMH) se jinak radiobudík chová zcela stejně a není pravdou to, co je uvedeno na webových stránkách produktu, totiž že pracují jen jako záložní. Nikoli a budík v tomto okamžiku jede prakticky plnohodnotně, tedy až na absenci dobíjení.

Tlačítkem zapnutí buď Teslu uvedete do pohotovostního režimu v němž na displeji svítí hodiny, nebo ji „vypnete“ a pak zhasne i LCD. To samé platí při práci na 230 V. Bohužel je tu jeden zásadní problém. Abyste mohli kabelem napojená zařízení dobíjet, musí být budík zcela vypnut a nesmí mu tudíž svítit displej, takže přijdete o hodiny. Pohotovostní režim tak nestačí a za provozu se zařízení také nedobíjejí. Tohle je značné omezení!

Jméno stanice neuvidíte ani u DAB. Znaky jsou vysoké 21 mm a platí to i o hodinách.

VKV/FM i DAB bez zobrazení názvu stanice

Jak bylo řečeno, DR zde znamená DAB a našinec těžko chápe volbu této zkratky stejně, jako řadu nepříliš jasných sdělení zobrazovaných na displeji (připomínají spíše kód…). Není také zcela zřejmé, proč není na horní straně místo DR napsáno DAB, protože místo tu nepochybně je.

Tuner pro VKV/FM je velmi jednoduchý, vybrat si nemůžete ani druh ladění. Zmáčknutí šipky nahoru (dolů) najde nejbližší další stanici; vypadalo to, že se vyhledávají všechny, tedy i ty následně skoro nesrozumitelné. Stanici si pak můžete uložit do paměti, což je také jediná funkce, která je k dispozici. Na displeji pak vidíte pouze frekvenci, doplňkové údaje tu nejsou, RDS zcela chybělo.

DAB (na displeji je DR) je hodně, ale hodně jednoduché a stejně jako u VKV tu není nic k nastavení. Pouze pokud déle zmáčknete tlačítko vyhledávání, proskenujete pásmo a vytvoříte seznam ve kterém listujete šipkami. Na displeji se ale následně neobjeví ani název stanice, ani další informace. Označení kanálu, například „C022“, po čase automaticky vystřídají hodiny.

Ukládání (vyvolávání) naladěných stanic do paměti je u obou tunerů stejné. Stačí jen déle podržet číslo pozice a objeví se „Save“. Na vyvolání pak stačí krátké zmáčknutí.

U VKV se stanice zobrazují frekvencí. Záhy ji i tady vystřídají hodiny…

Jaký je? Pro každého určitě není

Tenhle radiobudík není pro každého, což jsme už naznačili a pochybujeme, že bude pro ty, kteří už někdy nějaký přijímač DAB měli. Ovládání i provedení jsou hodně atypické a našince, který už nějaký měl nutně zarazí například už jen označení DAB. Tesla Sound RB110 DAB tak může být dobrá především pro ty, kteří ještě žádný přijímač tohoto druhu neměli, líbí se jim ovládání nikoli přes menu, ale tlačítky a také nevyžadují žádná podrobnější nastavení. A to včetně manuálního ladění.

Celkově vzato tu chybí především funkce „AMS“, ale ta u stacionárního radiobudíku není až tak důležitá (tenhle ovšem úplně stacionární není …) a chybí zejména RDS u VKV, tedy informace o názvu stanice, vysílaném pořadu, atd., atd. A vlastně chybí jakékoli přepínatelné Info, a to i u DAB. To, že ani u příjmu digitálního rozhlasu není jméno stanice je rozhodně až tristní!

Hlavní otázkou tedy je, zda tohle překousnete a zda vám vyhovuje daný styl, a to nejen ovládací. A zda vám vyhovují poněkud omezené vlastnosti.

Hodnocení

  • PRO: velké znaky, včetně hodin a frekvence u stanic VKV, řada funkcí ovladatelných přímo tlačítky, ale…
  • PROTI: … celkově vzato si na ovládání musíte hodně zvyknout, VKV/FM i DAB mj. bez zobrazení jména stanice, VKV bez RDS, dobíjení pouze při zcela vypnutém radiobudíku (nejsou vidět hodiny)

Štítky