V bílé a černé, pokaždé s pevným červeným řemínkem, přichází na trh kombinované rádio s VKV/DAB vybavené rozměrným barevným displejem, řadou funkcí a více než slušnou sadou rozhraní.

Přenosný přijímač je opravdu zajímavě vybaven a značka Sencor zase jednou šlápla do žhavého! Zvolila sice levné plastové provedení (to k ní ovšem patří), ale materiál určitě neurazí.

Reproduktor o průměru 4,4 cm je umístěn za nesnímatelnou mřížkou hned vedle překvapivě rozměrného LCD. Přijímač je sice hranatý až hrůza a někomu nemusí sedět ani pomalu signální červeň pevně přichyceného řemínku. Celek ale vypadá zajímavě a osazení dvěma tunery, Bluetooth a přehráváním z paměťové karty a USB má rozhodně také něco do sebe. To vše bratru za 1199 Kč.

Televizor Sencor SLE 43US800 nabídne velmi bohaté funkce a spolehlivou platformu

Výkon zesilovače je překvapivě slušný – 1,5 W (RMS), rozhraní jsou soustředěna na pravém boku (rádio na bocích ostatně může i stát) a ovládání najdete na horní straně; pod displejem je pouze pět tlačítek přímé volby pro uložení (vyvolání) naladěných stanic. Na spodní straně najdete tvrdé mřížkované plastové nožky a vše doplňují pevně zabudovaný akumulátor a překvapivě dlouhá anténa (45 cm). Stabilizace rádia je však i při úplném (méně než vodorovném) natočení antény do strany výborná, takže obavy v tomto ohledu mít nemusíte.

Akumulátor dobijete buď přes dodaný kabel (USB/microUSB) přímo z počítače nebo ho můžete napojit na vaši mobilovou dobíječku (není v ceně). Informace o jeho stavu jsou na displeji s úhlopříčkou 6,1 cm (2,4″) výtečně viditelné stejně, jako stav dobíjení.

Rádiu Sencor SRD 7757 vévodí až překvapivě rozměrný barevný displej LCD.

Bohaté funkce, jednoduché ovládání i česká lokalizace

Ovládání je soustředěno čistě na horní stranu, kde je jedna řada tlačítek s mikrospínači. Založeno je na krátkém nebo delším (např. vypnutí či Menu) podržení tlačítka. Šipky obstarávají pohyb, Mode se přepínáte v nabídce funkcí a vždy dá se také kolovat. Select pak poslouží pro potvrzení volby a pracuje tedy jako OK/Enter.

K funkcím uvedeným v úvodu si připočtěte tzv. usínání při rádiu (Sleep – spánek), které je tu v rozmezí 15-120 min. a dva nezávislé a bohatě nastavitelné budíky (oboje najdete v Menu). Budit mohou nejen zvukem či rozhlasovou stanicí (hlasitost je nastavitelná), ale mohou budit třeba jen ve všední dny či o víkendu.

Menu je kompletně lokalizované, instalace zcela chybí a prakticky vše si tak musíte nastavit manuálně, včetně výběru jazyka. Po zapnutí se přijímač pouze přepne na DAB, proladí si pásmo a automaticky vytvoří seznam dostupných stanic.

Napojení přes Bluetooth a mobil Samsung Galaxy S10 Lite.

Streamování přes Bluetooth jsme vyzkoušeli se třemi telefony a třemi verzemi o. s.: Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Párování bylo vždy rychlé a bezproblémové, spojení si můžete zapnout třeba jen pro zvuk médií. Regulace hlasitosti obou zařízení vždy probíhala samostatně. Výhodou je i to, že utlumení audia bylo při tomto druhu výstupu minimální, vytáčet hlasitosti bylo zapotřebí jen u Sony. Zkreslení bylo vždy minimální.

Mechanika paměťové karty je bohužel otevřená, karta drží jen díky zaklapnutí za doraz a vysunutí zajišťuje pružina, což také může způsobit problém. Rádio přehrávalo pouze soubory MP3 (další byly přeskakovány), a to i s českými názvy a názvy delšími. Na displeji se ovšem jména vůbec neobjevují a ani přepnutí tlačítkem Info nikam nevedlo. Vidíte tak pouze například „01/018“, což znamená přehrávaná skladba a celkový počet dostupných skladeb, přičemž u nich to ještě neznamená, že budou skutečně přehrány. Jde pouze o počet obecně identifikovaných audio souborů.

Skladby mohly být i v jiném než kořenovém adresáři, tady asi bude zapotřebí většího zkoumání. Vše ale musí být formátováno jako FAT32, což platilo i u USB flash paměti. Ta na tom ostatně byla, v porovnání s paměťovou kartou MicroSD, stejně i v jiných ohledech.

Příjem DAB byl proveden výborně a jak vidíte, text jdoucí s vysíláním se zobrazuje v češtině. Sencor je schopen ukázat i takovýto obrázek nebo třeba fotku přehrávaného alba. Povšimněte si také výborného zobrazení stavu akumulátoru v pravém horním rohu.

Excelentní DAB, jen základní VKV

„Základní“ znamená velmi jednoduché a u VKV/FM nenajdete zhola nic. Jakákoli nabídka v menu v tomto ohledu zcela chybí, takže si nevyberete ani styl ladění (jen silné stanice, nebo všechny), ani výstup mono nebo stereo (je to jedno, do sluchátek šlo vždy mono). K dispozici bohužel není ani v tomto případě tolik potřebná funkce AMS; proladění pásma plus automatické uložení stanic do paměti. Tohle je u přenosného přijímače opravdu škoda a samozřejmě jasné mínus.

Funkce u DAB jsou naopak nadstandardní, rádio nabídne i možnost seřazení naladěných stanic umístěných do vytvořeného seznamu podle multiplexu, abecedně nebo vybere jako první ty aktivní. Samozřejmostí je například také vymazání neaktivních stanic ze seznamu (Prune).

Ukládání kanálů do paměti je u obou tunerů stejně snadné a stačí buď aktuálně přehrávanou stanici uložit přes delší podržení tlačítka přímé volby, nebo k tomu využít tlačítka Preset na horní straně a dodat výběr příslušné pozice. I zde se dá s výhodou kolovat i když paměťových míst je pouze deset. Paměťovou pozici přepíšete dalším uložením jiného kanálu, upozorněni na přepsání ale nejste.

Menu v režimu DAB. Dá se v něm kolovat a nabízí nadstandardní počet funkcí. K těm které vidíte, si ještě přičtěte „Smazat stanici“ (Prune) a vstup do hlavního menu (budík, verze firmwaru, atd.), které jsou na druhé stránce.

Jaké je? Výborné i když pár věciček…

Malý a lehký přijímač je docela univerzální a uplatníte ho i jako Bluetooth reproduktorek. Ostatně 1,5 wattu RMS dává docela slušný výkon i v tomto ohledu a jak bylo řečeno, zkreslení je minimální a utlumení při Bluetooth také. Bezdrátový přenos audia je zvládnut velmi slušně, přehrávání přes rozhraní USB a MicroSD je ale opět jen základní a nejvíce asi vadí to, že nevidíte názvy přehrávaných skladeb nebo alespoň souborů.

Výrobce ještě u USB a paměťové karty upozorňuje, že přehrávání z těchto médií nemusí být stoprocentní. To ale není nic neobvyklého a podobně to dělá i konkurence. Ostatně potvrzuje to i praxe a tady musíte trochu experimentovat s vašimi konkrétními skladbami.

Dobíjení při „vypnutém“ rádiu (není tu fyzické tlačítko pro oddělení od 230 V, ale elektronické) jsme vyzkoušeli přes vcelku běžnou mobilovou nabíječku (5 V, 2,1 A). Na plnou kapacitu jsme se dostali za necelé čtyři hodiny (asi 3 hod. 50 min.).

Po připojení k 230 V se automaticky rozsvítil displej s vynulovanými hodinami, ukazatelem stavu akumulátoru a signalizací dobíjení jako takového (přijímač ale dobíjí i při zapnutém rádiu – čas nezkoušen). V tomto okamžiku se datum a čas nenahodí a aktuální informace se ukáží až po přepnutí na některý z tunerů (nejlépe DAB). Během celého dobíjení (přijímač se tedy nachází v jakémsi pohotovostním režimu) hodiny nikdy nenaběhly, takže vlastně ukazovaly dobu po kterou se baterie nabíjela.

Příjemně rozměrné hodiny se zobrazují v pohotovostním režimu (krátké podržení tlačítka Power) ve kterém funguje i budík. Rádio ovšem můžete i vypnout (delším podržením elektronického Power), následně ale nebude budík pracovat a displej zcela zhasne.

Hodnocení

  • PRO: řada funkcí, výtečné DAB, slušný výkon zesilovače, velmi dobré streamování přes Bluetooth, výborná lokalizace do češtiny, rozměrný displej i hodiny v pohotovostním režimu, parádní signalizace stavu akumulátoru
  • PROTI: u VKV vůbec nic neovlivníte a chybí i funkce AMS, pro někoho i nevýměnný akumulátor a mono výstup do sluchátek

Štítky