Novinka od „čínského mercedesu“ sice nabídne plastové materiály na bočním rámečku a podstavci, ale také zvládá například obousměrné Bluetooth Audio, takže televizor můžete používat i jako reproduktor pro mobil.

Obrazovka má plošné podsvícení bez regulace, pracuje se 60Hz a s osmi bitovými barvami. Operační systém Vidaa U5.0 má – podle výrobce – spustit televizi za 1,7 s, k dispozici je také WoL (probuzení po počítačové síti – spotřeba je kupodivu v tabulce kde jsou oficiální parametry uvedena) a je tu i herní a sportovní režim. Výrobce ale zároveň zveřejnil i zajímavý údaj, jaký jsme snad ještě neviděli. Totiž do kdy může majitel televizoru počítač s aktualizací firmwaru a tudíž s přizpůsobováním televizoru na nové či změněné podmínky. A týkat by se to mělo i aktualizace aplikací!

U 55A7GQ to totiž najdete v tzv. Informačním listě, který je na oficiálních stránkách produktu ke stažení. K vidění tu byl datum 31. 12. 2031 s tím, že minimální dostupnost náhradních dílů je (překvapivě) do 31. 12. 2030. Tohle jsou ovšem údaje, které by podle nás měl mít každý stroj, ale pro EU je to nezajímavé. Její nový energetický štítek je nejen u TV stále nesmyslný a nedozvíte se v něm ani spotřebu v pohotovostním režimu, ani spotřebu v okamžiku zapnutí WoL, což si ráda dělá Youtube a často o tom ani nedá vědět. Ale EU podniká poslední roky tolik nesmyslných kroků (a tolik potřebných jich nedělá), že se tohle ztratí…

Hisense 55A7GQ ve svých 140 cm přijde na 18.990 Kč (ještě ho můžete mít ve 127, 165 a 191 cm), má velmi slušnou výbavu a hlavně – rychlý a spolehlivý operační systém na bázi Linuxu. Nejde ale o komplikovaný a dnes už opět problematický Android, nýbrž u firemní Vidaa a i tady se značka opravdu pochlapila.

Jak vidíte z tabulky parametrů v závěru článku, výbava je na úrovni, jako doporučovaný doplněk má posloužit zvuková lišta typu 3.1.2, Hisense HS312. Výkon pak podle výrobce dosáhne 300 W a zvuk by se měl prý výrazně zlepšit.

Už jsme tu dlouho neměli zmínku o podmínkách při instalaci televizoru do nábytkové stěny či nějaké niky…

Pohodová instalace, excelentní řazení kanálů

Plastovo-kovový podstavec přijde v jednom dílu a k přišroubování stačí čtyři šrouby. Bez problémů ho také, díky vybrání, správně umístíte a tohle je děláno skutečně výborně. A výborné bylo i zpracování stejně, jako poměrně bytelný návrh panelu.

Zprovoznění televizoru nejprve zahrnuje připojení k domácí síti, resp. na internet s dotazem, zda ho chcete probouzet po LAN (LAN či WoL – tedy přes Wi-Fi). Odmítnout je vhodné, protože spotřeba v pohotovostním režimu naroste zhruba čtyřikrát (viz tabulka s parametry), navíc se vám může stát, že se televizor probudí uprostřed noci nebo ještě lépe – nad ránem kdy tvrdě spíte. Jak se rozhodnete, je na vás. Měli byste si ale být vědomí, že to nesouvisí s volbou tzv. rychlého spuštění, kterou najdete v menu nastavení v části Systém. Ta zůstala zatržena a pro ni je také udáván čas zapnutí na 1,7 s, což vcelku odpovídá (těžko pregnantně posoudit). Jakmile rychlé spuštění vypnete, televizor nabíhá za nějakých 14 či 15 s, a to včetně zvuku (tuner). Jestliže se budete k internetu připojovat přes Wi-Fi, můžete využít i tlačítka WPS.

Pokračování instalace, která je stále svižná, což se o řadě konkurenčních výrobků už dlouho říci nedá, pak mj. zahrnuje i přihlášení k účtu u Hisense, což je dáno i požadavkem na případné stahování nových aplikací. Níže uvedené, už instalované, fungovaly i bez toho.

Zajímavé bylo, že firemní linuxový operační systém Vidaa zvládl jak současně stahovat aktualizaci firmwaru, tak ladit pozemní DVB-T2, což vše ještě urychlilo. Jen ještě probliklo krátké hlášení o aktualizaci dálkového ovladače a vše bylo hotovo. Televizor si následně na HDMI zvládl identifikovat vstup z externího zařízení, což byl výtečný multimediální přehrávače Strong SRT 202 Ematic (Android TV) a bylo hotovo.

Seřazení naladěných stanic je naprosto excelentní a pro přesun jich můžete vybrat více, a to i na přeskáčku, což se dnes hodí nejen u satelitu, ale i na DVB-T2. Navíc je přesun bleskurychlý a platí to vlastně o celém televizoru k čemuž se postupně dostaneme.

V tzv. rychlých volbách (tyto jsou vyvolány z TV tuneru) vidíte například vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. V multimédiích pak narazíte třeba práci s titulky. Níže v menu, nyní neviditelná je i položka pro vstup do úplného nastavení.

Většinou výborné ovládání, stanice vyvoláte i přes OK

V menu nastavení první úrovně se dá s výhodou kolovat, takže se z úvodních rychlých voleb (co v nich je, vidíte na fotografii výše) svižně dostanete do celkového nastavení. Tady už to ale, kdo ví proč, nejde.

Dálkový ovladač má jako obvykle vše soustředěno kolem kurzorových tlačítek s OK uprostřed. Rozložení je výborné a bylo by ještě lepší kdyby EPG/Guide bylo trochu více po ruce (foto v úvodní galerii). Tlačítko Ch.List, které najdete hned vedle se zdálo být zbytečné, OK vyvolávalo seznam naladěných stanic spolehlivě. Důležité je ještě tlačítko Input, kde najdete vstupy/výstupy v tom nejširším pojetí, takže když do rozhraní připojíte USB médium najdete ho tady. Pokud máte v počítačové síti server opět se objeví zde a sem také zamíříte jestliže chcete pokud chcete vyvolat zrcadlení obrazovky z mobilu či tabletu. Tohle je dosti systémové a dává to majiteli TV jasný směr. Dbá na to ale málo výrobců.

Aplikace vyvoláte přes tlačítko domečku (Home) a bohužel je to celoobrazovkový náhled, což je jednoduše špatně. Tohle je nejslabší část celého ovládání a výrazně horší než dříve je i orientace. Vodorovné nabídky à la Android TV skutečně nejsou ideální, natož aby na ně výrobce přecházel z vlastního, lepšího, ovládání, které stačilo jen trochu upravit.

Váhání nad operacemi tohoto druhu vidíte i na dálkovém ovladači, kde je nezvykle vysoké množství aplikací (8 – to skutečně nespatříte!) a ještě se sem – světe div se – Hisense vešlo jedno programovatelné tlačítko, což je věc, která prakticky u všech ostatních výrobců chybí. Na něj si můžete umístit jak aplikaci, tak nějaký vstup.

Programová nabídka, Guide, je kvalitní a rychlá. Jen ještě zvládnout probuzení po nastavení upozornění na pořad…

Rychlé EPG a několik domácích aplikací

Programová nabídka, zde nazývaná Guide, nabíhá bez přerušení zvuku a prakticky okamžitě. Zvuk nevypadával ani při odchodu. Má obrazový náhled, volný pohyb po stanicích a jak vidíte, ze snímku, ukazuje třeba i začátek a konec pořadu. Pokud se ale na něj necháte upozornit zjistíte, že se televizor z pohotovostního režimu neprobudí, a to je také to jediné, co se dá tomuto EPG vytknout.

„Červené tlačítko“ HbbTV bylo zkoušeno jen zběžně na hlavních kanálech. Na ČT pracovalo navázání po změně kvality a platilo to i v případě zhlédnutých reklam u Novy. U FTV Prima zkoušíme pouze volnou část a i zde HbbTV při krátkém osahání fungovalo jak mělo.

Mezi lokální aplikace patří u Hisense zejména Lepší.TV (s HBO OD), SledovániTV a Voyo. Kompletní nabídku pro kolekci 2021/22 najdete nejen pro Hisense v samostatném článku na digirevue.cz.

Vyzkoušeli jsme první dvě, přístup k Voyo momentálně nemáme. S Lepší.TV jsme neuspěli, protože po zadání přístupu se aplikace zeptala na tzv. promo kód. Jakmile jsme vybrali možnost „nemáme“ aplikace ukončila běh a navrátila se na začátek a tudíž znovu vyžadovala přístupové jméno a heslo (Gonet už problém řeší). Naopak SledovaniTV pracovalo bez potíží, přihlášení na domácí síti, resp. na meshovém routeru Strong, bylo jednoduché a proběhlo snadno přes zobrazený PIN, takže nemusíte zadávat přístupové údaje.

Pohodička…

Zrcadlení obrazovky z mobilu Samsung S10 Lite. Tato funkce byla zatím nejslabší částí na kterou jsme narazili.

Pro zrcadlení obrazovky z mobilu jsme použili tři telefony a tři různé verze operačního systému. Vše pracovalo přes výborný a levný Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde).

Vedle Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10) jsme ale využili zapůjčeného tabletu Samsung Galaxy Tab A7 (SM-T500, Android 11, 5.900 Kč). S ním to sice přes režim SmartView dopadlo okamžitě, ale přenášená obrazová kvalita byla nízká (nějakých 70, 75 % originálu) nemluvě o tom, že jsme většinou byly svědky poměrně značného posunutí obrazu vůči zvuku, takže výsledek byl jen obtížně sledovatelný.

TCL Plex (Android 10) se k Hisense vůbec nepřipojil, resp. ho vůbec nenašel a stejně dopadl – při připojení přes Chromecast – i Sony Xperia XZ (Android 6). Ten ale ještě navíc umožňuje napojení přes certifikovaný Wi-Fi Miracast a tady už televizor viděl a také se na něj zkoušel napojit. Ani při několika pokusech to však nedopadlo a mobil vždy propojování ukončil.

U Samsung S10 Lite (Android 11) taktéž se systémem SmartView se obrazová kvalita o něco málo zvýšila a zvuk se už tolik (a tak často) neopožďoval za obrazem. Přesto to ale stále nebylo ono. Následná zkouška s jiným televizorem neprokázala problém, takže usuzujeme, že zakopaný pes bude v Hisense 55A7GQ, resp. někde v jeho firmwaru.

A muzika přes Bluetooth? S výše uvedenými telefony bez problémů, včetně párování a následného provozu. Televizor v tomto okamžiku ještě dovoluje snadno vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk (jinak to uděláte přes úvodní rychlé volby v menu nastavení), a to je samozřejmě vynikající. Navíc to ušetří dost energie.

Bezproblémové bylo i napojení druhým směrem, tedy použití externího reprosystému. Úspěšně jsme to vyzkoušeli s výborným odolným Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde). Audio televizoru se na něj následně plně přepojilo.

Správce souborů je vynikající a dovoluje spustit vše, co televizor zvládá na jeden zátah. Má také dva náhledy a na konci řádku správně přejede na další a tohle snad nikde neuvidíte (Samsung to opravuje léta…).

Samostatný (a výborný) multimediální přehrávač

Má tu výhodu, že se ve správci souborů dá přepnout i do textového režimu (bohužel si nastavení nepamatuje), takže, pokud jste například příznivci seriálů, vidíte i hodně dlouhá jména kompletní. Ze správce navíc jednotlivé soubory spouštíte ať už jsou jakékoli. Nemusíte tedy řešit zda jde o fotky, muziku nebo video. U něj si dokonce při přerušení pamatuje poslední pozici a nabídne pokračování, a to i v případě, že jedete ze serveru, což u nás znamenalo multimediální Synology DiskStation DS414j. Spolupráce byla výborná, jen se nepřehrávaly externí titulky. Interní potíže nedělaly ani když jich bylo třeba patnáct. V případě přehrávání z média v rozhraní USB už externí titulky jely bez problémů a byly nastavitelné v řadě parametrů, jako je velikost, pozice či znaková sada. Až na tohle se zdála být kompatibilita z USB a ze serveru stejná.

Jinak televizor zvládá například H.264 a H.265/HEVC, MPEG-4, AVC i XviD, DivX 5 už ale nikoli. Ukázkové soubory v rozlišení Ultra HD (4K) zpravidla přehrával s menším zaváháním na začátku, což je u televizorů naprosto obvyklé. Co hodně potěšilo, bylo přehrání ukázky se zvukem v DTS-HD Master Audio a je zajímavé, že mezi kompatibilními uveden tento skvělý formát nebyl.

Pokud jde o obsah s HDR (co je to), byl podáván (na dnešní dobu) tradičně, tj. při zatmavené scéně pro oči autora ne tak detailně, při přesvětlené scéně se vše zdálo lepší a výraznější. Tohle je ale vysoce individuální a záleží na každém z nás.

V muzice byl Hisense schopen, vedle například MP3, zvládnout i FLAC, 192 kHz, a výtečně! I zde bylo znát, že čím lepší zdroj signálu do televizoru přivedete, tím lepší bude výsledek. A i když to neplatilo tolik jako u levnějších televizorů (řadu věci skutečně vylepšit dokáže), někdy to znát bylo.

I u multimédií televizor předvedl rychlé reakce a znát to bylo i u samotného spouštění video souborů. Velice rychlý náběh byl vidět při přehrávání fotografií, kde si televizor velmi hladce poradil i s formátem TIFF a zobrazil ho v cuku letu!

Domovská nabídka je na celé obrazovce.

Jaký je? Solidní nabídka…

K čínskému Hisense solidnost tak nějak patří a přesvědčili jsme se o tom už několikrát. Televizor sice co do fyzického provedení není na takové úrovni, jako by býval byl před několika lety, ale takto vysoko dnes už není žádná značka. Potichu se totiž zdražuje a pro ty, kteří tento segment zblízka sledují, je to zřejmé. Dříve bychom za tuto cenu dostali kovové provedení, dnes tu máme pouze plastové i když nijak neurazí a obrazovka je na zkrut stále příjemně tuhá (ani to už často není ono).

Na druhou stranu televizor je v operacích znatelně rychlejší než dříve a tady je posun jednoznačný! Hisense rovněž jasně dává najevo co jsou jeho silné stránky (o slabých se pochopitelně nemluví) a marketing, který dnes nemlží, abyste pohledali! Už ale poměrně dlouho jsme nic od této značky neměli, takže těžko soudit obecně. V tomto konkrétním případě ale potěšila i stabilita chodu. Dnes je právě stabilní a robustní platforma u televizoru naprosto zásadní a vidíme – typicky na Android TV – kam se řítí a jak klesá.

Jestliže chcete hodně rychlou a jak se zdá i velmi spolehlivou mašinku, Hisense 55A7GQ vám to – za dostupnou cenu – nabídne. Obraz ceně určitě odpovídá, resamplování se naopak zdálo být lehce nadprůměrné a zvuk byl, v okamžiku kvalitního signálu, například testovacích souborů s DTS-HD a Dolby Atmos, překvapivě hutný i když samozřejmě odsud posud. Právě doplnění o zvukovou lištu, nebo alespoň napojení na externí zesilovač, by celkovému dojmu ještě pomohlo.

Hodnocení

  • PRO: velmi rychlé operace, a to jak v EPG, tak třeba při zobrazování fotografií či prostém spouštění TV, spolehlivá platforma, uživatelem programovatelné tlačítko na DO, operativní vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku (výborné pro rádio či jiné audio), naprosto excelentní řazení kanálů (i na přeskáčku a více), výtečné obousměrné Bluetooth Audio
  • PROTI: potíže se zrcadlením obrazovky (doufejme, že zatím…), hůře ovladatelná a má přehledná nabídka na tlačítku Home (domov)

Líbí se vám televizor Hisense 55A7GQ? Koupit jej můžete zde, na Alza.cz.