Jsme na špičce, těsně pod samotným vrcholem. Vlajkové lodě – QN900A pro rozlišení 8K a QN90A pro 4K – jsou skutečně blízko. Jelikož je ale QN800 provedena v 8K, jde vlastně jen o devítistovku. A tu jsme, díky výrobci, zkoušeli v domácím prostředí!

Samsung QN800A je ke koupi od 69.999 Kč v případě úhlopříčky 165 cm (65″) o které bude řeč, je nabízeno ještě 75″ (191 cm) a 85″ (216 cm). Vždy jde o systém s externím boxem One Connect s tunery, elektronikou a konektory, který je ale letos dělaný jinak než loni. Je tu tlustší spojovací kabel a jiný tvar boxu, který se nyní dá přidělat na držák podstavce a vidíte ho ve fotogalerii.

Televizor má zdvojenou tunerovou sadu, opět vynikající obraz v obraze (PiP) a byl krátce vyzkoušen na externí instalaci s částečným televizním signálem DVB-T2; většinou se ale jelo přes internet a USB médium.

Rámeček lesklé obrazovky je jen z boku, neaktivní černá obruba je široká asi centimetr. Rozlišení je v rámci řady vždy stejné, LCD má mít antireflexní povrch (trochu to znát bylo) a je typu Neo QLED, tedy letošní novinka. Zpracování obrazu zajišťuje stejný procesor Neo Quantum Processor 8K, jako u nejvyšší řady, což bylo hodně znát! Ten mimo jiné zvládá i několik systémů HDR (co je to) i když jak je u Samsungu obvyklé, bez Dolby Vision. Zabudováno je také výrazně výkonnější Wi-Fi 6 (co je to) a přes něj byl také televizor napojen na internet i když směrovač tento nejvyšší standard neměl.

Samsung QE75QN900A nabízí za vysokou cenu výborný obraz i resamplování do 8K z běžného DVB-T2

Vlajková řada QN900 je ke koupi ve stejných úhlopříčkách. To pokud byste měli chuť zamířit ještě výše. Obří model se 191 cm jsme zkoušeli v domácích podmínkách v květnu, odkaz je připojen. Řada věcí je ostatně podobná, takže pro inspiraci a podrobnější popis můžete i do této recenze, obě řady jsou také postaveny na stejné platformě. A abyste nemuseli pátrat, liší se zejména v trochu jinak provedeném zvuku, resp. u vyššího modelu vylepšeném (6.2.2) s vyšším výkonem zesilovače (80 W), a jinak provedeném okraji obrazovky. Je tu už také kalibrace.

A abychom byli kompletní, o nejnižším modelu s obrazovkou Neo QLED, Samsung QE55QN85A, si můžete přečíst v jiné recenzi, čímž končí uvedení do tématu Neo QLED. A protože nepůjde o klasický test v domácím prostředí, závěrečné hodnocení se nekoná.

Letem světem

Instalaci, řazení kanálů, ovládání a práci s domovskou nabídkou a menu nastavení stejně, jako třeba s EPG najdete v jiných recenzích, nebo například u už zmiňovaného Samsung QE75QN900A.

Tady si řekněme pár poznatků z velmi krátké praxe i když televizory s touto platformou jsme na regulerní test měli, což jen připomínáme. Aplikacím přímo v televizoru jsme se nevěnovali, jejich oficiální seznam najdete v samostatném článku na digirevue.cz. O zkušenostech s nimi pak v řadě recenzí TV Samsung 2021.

Tzv. inteligentní mód s adaptivním obrazem (přizpůsobuje se konkrétním podmínkám) je sice výborný, ale nemusí fungovat vždy. Pak přijdou na řadu klasické přednastavené režimy, případně manuální úprava.

Jestliže jste příznivci poslechu rozhlasu přes DVB a něco si pustíte, objeví se automaticky šetřič obrazovky s upozorněním, že jde o kanál pouze s audiem. Bohužel tu ale nejde vypnout obrazovka a ponechat pouze zvuk. To je dlouhodobá výtka směřující k televizorům značky, ale jde už spíše o vlastnost se kterou musíte počítat. Nicméně funkce by se určitě hodila, ale Samsung je někdy rád svůj.

Pokud u zvuku pojedete přes tzv. inteligent mode nebude pracovat ekvalizér, což k věci patří, nicméně někdy se i během velmi krátkého provozu ztrácel ukazatel hlasitosti i když ta se zjevně měnila.

EPG je stejné, díky verzi firmwaru už zde bylo vylepšeno posouvání na program dalších dnů pro což Samsung bohužel nemá tlačítko, ale dělá se to – nyní – delším podržením šipky vpravo a zrychleným posunem přes půlnoc. Tropchu otravné, ale zvyknout se na to dá. Naštěstí posun probíhá progresivně se zvyšující rychlostí. Největší vadou je tak to, že se ani tento přijímač při zadání upozornění v EPG z pohotovostního režimu neprobudí. A když jsme u toho, u některých letošních modelů TV se také stává, že při přepnutí do programové nabídky slyšíte lehce skokově zvýšenou úroveň. Můžeme doufat, že to opraví další verze firmwaru.

Obraz v obraze (PiP) má Samsung nejlepší na trhu.Dokonce si můžete vybrat i to, odkud půjde zvuk. Při čekání třeba na sportovní utkání je to vynikající pomůcka!

HbbTV bylo zkoušeno na kanálech Novy, FTV Prima (jen volně dostupná část) a také na stanici Praha TV. Vždy bylo bezproblémové a navazovalo I po vnitřní reklamě. Stanice ČT nebyly v dané instalaci k dispozici.

Na závěr kapitolky opět upozorňujeme na poslední dobou dosti frekventované probouzení televizoru po síti. Samsung udává, že se zapnutou funkcí WoL (ať už přes ethernet nebo Wi-Fi) spotřeba v pohotovostním režimu výrazně vzroste, v tomto případě na 2 watty!

A ještě tu máme drobnost z nového informačního listu: minimální garance dostupnosti aktualizace firmwaru (po ukončení výroby) bude 8 let. I za to platíte své peníze a porovnejte si to s levnými výrobky. Listy jsou často ke stažení u výrobců přímo na stránkách produktů.

Zrcadlení obrazovky z mobilu nabíhá do režimu Multi View. Tady si s ním můžete pohrát nebo ho třeba zvětšit na celou obrazovku.

Multimédia, zrcadlení obrazovky, Multi View a Bluetooth

Multimédia můžete u Samsungu přehrávat na jeden zátah, což je samozřejmě výhodné. Správce souborů je pouze ikonový, do jiného režimu se přepnout nedá. Z formátů k přehrání televizoru chybí zejména DivX a XviD. Je zajímavé, že XviD vám správce souborů ukáže, ale nepřehraje ho, DivX ovšem ani nezobrazí. Poradí si ale například s čistým MPEG-4, AVC, AVCHD či x.264 a x.265/HEVC, a to i v rozlišení 4K a v tomto případě také 8K. V muzice zvládne televizor i FLAC HD, ve fotkách briskně naběhly i rozměrné snímky.

Přehrávání videa ve 4K bylo prakticky bezchybné, zaváhání, zejména na počátku, bylo minimum. Ukázkové video v 8K bylo podáno naprosto dokonale a tohle dnes přehrajete na málokterém přijímači či multimediálním přehrávači. Stejně jako u jiných televizorů značky, ani zde není zvuk v Dolby Atmos, ten zvládají až zvukové lišty, a chybí také kompatibilita s DTS.

Podání HDR10 bylo výborné, a to i z internetového příjmu, práce se zatmavenou scénou by sice mohla být pro oči autora lepší, resp. s vyšším důrazem na detail, ale jak už bylo mnohokrát řečeno, tohle je individuální a každý jsme v tomto ohledu jiný.

Správce souborů je bohužel jen ikonový, naštěstí v levém dolním rohu vidíte celé jméno souboru. Vedle testovacích videí ve 4K, televizor skvěle přehrál i 8K.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo tentokráte zkoušeno se dvěma telefony, Samsung S10 Lite (Android 11) a Sony Xperia XZ (Android 6.0). Připojení bylo – což je u výrobce pravidlo – rychlé a bezproblémové, testovány byly například aplikace ČT24 a ČT iVysilani. Kvalita nebyla příliš vysoká, ale to spíše přičítáme dané síťové infrastruktuře. V domácích podmínkách se u jiných modelů Samsungu totiž často blížila kvalitě originálu.

Bluetooth s oběma mobily spolupracovalo bez potíží, u Sony se hlasitosti řídily na obou zařízeních současně (bylo nutné je hodně vytočit), ale jen do doby, kdy telefon dojel na maximum. V tomto okamžiku, u TV ještě hodně zbývalo, takže šlo přenos ještě zesílit, což se u Bluetooth vždy hodí.

Opačný směr Bluetooth tentokráte zkoušen nebyl, ale nepochybně pracuje.

Na liště domovské nabídky najdete i režim Ambient pro promítání „náládovek…“ Nebo prostě jen pro využití televizoru, když se nedíváte.

Jaký je? I po pouhých pár hodinách zkoušení výborný!

Po zkušenostech s ostatními televizroy na stejné platformě můžeme bez jakéhokoli zaváhání televizor doporučit těm, co netrvají na odlišných vlastnostech nejvyšší QN900, tedy například na kalibraci.

Podle vaší instalace můžete mít asi největší potíže s odlesky na obrazovce, což konkrétně v našem případě bylo hodně vidět nejen v tmavých scénách, a dvě obrovské prosklené stěny místnosti tomu jen nahrávaly! Tohle je ale problém všech současných televizorů a s tím bohužel nikdo z nás nic nenadělá! I tak by nás zajímalo, jaký by byl tento televizor s matnou obrazovkou…

Po zkušenostech nejen s řadou QN900 můžeme říci, že jde o opravdu výborný přijímač, který ze zanedbatelných datových toků dokáže udělat naprosto přepkvapivé a koukatelné video u něhož je pohybová ostrost skoro vynikající. Jestliže někomu vadí ostřejší barvy, částečně s tím něco udělat půjde, ale skutečně jen něco a nespoléhejte na to.

Resamplování bylo v každém ohledu a z každého zdroje vynikajicí, vzhledem k velmi vysokému rozlišení Ultra HD (8K) nemusíte mít obavy dokonce ani ze signálu DVB-T2. Televizor jeho zpracování zvládal excelentně, a to i na podivných stanicích typu ABC TV nebo tzv. Slager original.

Hodnocení – nehodnoceno, první pohled

  • PRO:
  • PROTI: