Jitka Obzinová má po Novém roce vystřídat ve funkci ředitele zpravodajství ČRo Jana Pokorného. Jejím úkolem má být redukce počtu zaměstnanců ve zpravodajství a publicistice.

Již 500 zaměstnanců a spolupracovníků Českého rozhlasu podepsalo otevřený dopis generálnímu řediteli ČRo Renému Zavoralovi s výzvou, aby přehodnotil svoje rozhodnutí jmenovat po Novém roce Jitku Obzinovou ředitelkou zpravodajství ČRo. Ve funkci by měla nahradit Jana Pokorného. Zavoral změnu odůvodnil plánovaným propouštěním ve zpravodajství, kterého by podle něj nebyl Pokorný schopen, protože se s lidmi ze zpravodajství dlouhá léta zná. „Jsme hluboce přesvědčeni, že v sázce je nezávislost, vyváženost a objektivita zpravodajství Českého rozhlasu. Tedy hodnoty, které jsou nejen vodítkem pro naši práci, ale přímo nám je ukládá Kodex Českého rozhlasu,“ uvádí autoři otevřeného dopisu.

Signatáři dopisu upozorňují na pochybení Jitky Obzinové v době, kdy jako šéfredaktorka vedla zpravodajství v televizi Prima. „Jitka Obzinová se přímo podílela na manipulaci zpravodajství. Názorně to dokládá zdokumentovaná a médii popsaná událost ze září 2015. Na poradě vedení FTV Prima tehdy Jitka Obzinová coby vedoucí zpravodajství přímo ovlivňovala vyznění reportáží o uprchlících tak, aby vzbuzovaly protiimigrační vášně,“ stojí v otevřeném dopise generálnímu řediteli ČRo. Upozorňují také na to, že zpravodajství Primy mělo v roce 2013 při prezidentských volbách stranit dnešní hlavě státu Miloši Zemanovi.

„Předpokladem pro funkci ředitele zpravodajství by měla být nejen schopnost umět ušetřit a propouštět zaměstnance, ale především zastávat a sdílet hodnoty veřejnoprávního zpravodajství, novinářské objektivity a nezávislosti. Minulost Jitky Obzinové nás utvrzuje v tom, že tímto člověkem není,“ věří signatáři otevřeného dopisu, kteří vyzvali Reného Zavorala, aby jmenování Jitky Obzinové ředitelkou zpravodajství přehodnotil: „Máte právo odvolávat a jmenovat si své nejbližší spolupracovníky. Ale nemáte právo ohrožovat nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média Českého rozhlasu.“

Plné znění dopisu a aktuální seznam signatářů naleznete zde.

Štítky