Tohle není žádné plastové chrchlátko, ale hutný stacionární rozhlasový přijímač mající skoro dvě kila! A přitom není tak drahý, jak byste možná čekali!

Na pohled bytelné rádio s teleskopickou anténou naznačuje odlišný přístup. Ten je vidět hned při prvním zapnutí třeba na kvalitním barevném displeji (6,1 cm, slideshow – prezentace obrázků), na použitých materiálech i provedení a konec konců po zapnutí je také slyšet. Napájecí zdroj je ovšem externí a ve výbavě někomu asi bude chybět výstup na sluchátka a zejména rozhraní USB. To tu není, resp. je, ale pouze servisní. Vstupy jasně vidíte při přepínání přes Mode: příjem DAB a VKV (FM), přehrávání přes Bluetooth a linkový audio vstup.

Přijímač, kterému dovozce říká „kompaktní“, což je ovšem jasný eufemismus, protože hmotnost je plných 1,7 kg, má zabudovánu dvojici reproduktorů o průměru 7,6 cm (3″) skrytých za nesnímatelnou kovovou mřížkou, bassreflex najdete na zadní straně. Ke koupi je v černé a bílé a v ceně dostanete i malý dálkový ovladač (viz fotogalerie níže), včetně baterií.

Přijde na 2.790 Kč, takže se pojďme podívat, zda stojí za to a také jaké jsou jeho funkce v praxi. A jak jsme na tom s poměrem cena/výkon na který v Česku – naštěstí – řada lidí stále ještě dbá!

Nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci…

Hodiny se v pohotovostním režimu ukazují automaticky.

Slušné funkce i ovládání

Ovládání je výborné a jak vidíte z fotogalerie výše je na horní straně, kde ho obstarávají dva rozměrné otočné voliče s nijak výrazným přeskakováním a doplňkovým stlačením. To vyvolá buď zapnutí/vypnutí, resp. pohotovostní režim, nebo v případě pravého navigačního tlačítka (menu, seznam kanálů DAB) potvrzení volby, případně proladění rozhlasových pásem. U VKV pak delší podržení spustí funkci AMS (viz dále), která se objevuje čím dál tím častěji.

Ještě že tak!

Přijímač nelze zcela vypnout, je tu pouze pohotovostní režim v němž se objevují rozměrné a výborně čitelné hodiny. Při simulovaném výpadku napájení po dobu jedné minuty zůstaly zachovány jak hodiny, tak stanice uložené do paměti a platilo to i při třech minutách. A s přijímačem neudělalo nic ani deset minut a posléze ani hodina odpojení od 230 V. Po připojení napájení vždy jen probleskl nulový čas, který vzápětí vystřídal ten správný.

Co se dodatečných funkcí týče, vyvoláte je v menu nastavení, nebo přes „dálku“, a vedle zmiňovaných základních možností jsou tu i… „usínání při rádiu“ (Sleep, Spánek) nastavitelné od 15 do 120 min. a dva budíky. Ty jsou všestranně nastavitelné, takže si je například můžete pustit jen v pracovní dny, vybrat si hlasitost a zvolit zdroj signálu (zvuk, stanice VKV nebo DAB).

V menu nastavení si také můžete vybrat z řady jazyků, čeština i slovenština chybí. Vedle toho je tu ještě šest přednastavených režimů ekvalizéru, sedmým může být váš vlastní a tohle skutečně vidíte málokdy!

Bluetooth na mobilu TCL Plex. Hlasitosti bylo zapotřebí více vytočit i v tomto případě.

Bluetooth jsme opět vyzkoušeli s naší stabilní sestavou, takže Samsung S10 Lite (Android 11.0)
Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). S posledním z nich jsme také ověřili linkový vstup přes klasický sluchátkový výstup, který ovšem, některé mobily už nemají. Ve všech případech se hlasitost řídila zvlášť a vždy bylo zapotřebí ji více vytočit (alespoň na 85, 90 %). V těchto výšinách ale také už zpravidla narostl šum a podobně na tom bylo i napojení přes linkový vstup. Chování na Bluetooth je ale individuální a těžko říci, kdo za to primárně může. V každém případě se ze všech mobilů nejlépe chovalo Sony a rozdíl ve zvukové kvalitě byl jasně slyšitelný. Z větší části tedy asi půjde o zdroj, tedy mobil.

A ještě drobnost. Na stránce produktu u dovozce se mluví o Bluetooth 4.2, v příručce dodané s přístrojem o Bluetooth 5.0. Dali jsme pochopitelně přednost příručce.

VKV i s AMS, DAB skutečně kompletně

U DAB najdete kompletní nabídku, včetně vymazání neaktivních stanic (Prune) a trojího řazení vytvořeného seznamu kanálů. Poslední funkce je k vidění málokdy a dnes ji opravdu využijete. DAB má, stejně jako VKV, možnost uložení až 40 stanic, na stránkách dovozce se však mluví pouze o 20.

A ještě jedna věc – i když by to možná stacionární rádio ani nepotřebovalo, je tu výtečná funkce AMS, která proladí pásmo VKV/FM a uloží kanály podle vašeho nastavení (silné/všechny) automaticky do paměti. Sice uloží pouze frekvence, ale budiž – hlavně když tu je! Jméno stanice se následně dohraje z RDS, jestliže je k dispozici.

VKV nabízí základní možnosti nastavení, tj. výše zmiňovaný výběr vyhledávání pouze silných stanic nebo všech, a volbu pro poslech ve stereu nebo vynuceném monu.

Ukládání stanic do paměti probíhá stejně, jako u DAB, takže déle podržíte Favorite, na obrazovce se objeví „Save to Preset“, pak vyberete pozici a potvrdíte OK/Scan. V případě pěti tlačítek přímé volby, to můžete udělat i tak, že je uložíte jen jejich delším zmačknutím. Pokud je ukládáte na místo, kde už nějaký kanál je, bez dotazu se přemaže. To ale platí i o opětném spuštění AMS u VKV.

Jaké je? Výborné!

A je to podle nás vidět při prvním pohledu. Za 2.790 Kč je to výrazně lepší volba než řada jiných, které jsme tu měli a cena/výkon je na skutečně vysoké úrovni! Tohle je rádio jak má být, subjektivně vzato ještě k tomu i citlivé na signál.

Zvukově je výborné, zkreslení zesilovače bylo pro autora slyšitelné až v nejvyšší hladině. Bassreflex na zadní straně je podlouhlý a zajímavě tvarovaný i uvnitř (kam jsme dosáhli…). Často byl také výrazně cítit. Ostatně to skoro osmi centimetrové reproduktory také.

V menu nastavení sice chybí čeština a slovenština, ale jak můžete vidět ze snímků, v informacích jdoucích s vysíláním ji máme, takže pohoda!

Osobně nám tak nejvíce chyběl udaný výkon zesilovače v RMS (co to je), který by dovolil přijímač lépe srovnat s ostatními. Nakonec jsme na něj kupodivu narazili v příručce dodané s přístrojem (je tu i česká…), takže jak se zdá, výkon je skutečně 2x 10 W (RMS), což by odpovídalo i pocitově.

Nejvíce nám tak chybělo tlačítko úplného vypnutí. V pohotovostním režimu, ale krásně svítí hodiny, takže…

Pokud vám to nevyhovuje, částečné utlumení LCD zajistíte dálkovým ovladačem. Mimochodem pokud ještě můžeme být neskromní (vzhledem ke koncepci, provedení a značce snad ano…), hodilo by se podsvícení ovládacích tlačítek na horní straně.

To už je ale jen taková třešnička…

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, výborně hraje, nastavitelný ekvalizér, spousta místa pro stanice (2x 40) a pět tlačítek přímé volby, u VKV funkce AMS, řada voleb u DAB, včetně řazení seznamu stanic, pohodlné ovládání, kvalitní provedení i zpracování, funkční čeština z vysílání a česká příručka v balení, zálohované hodiny i paměťová místa
  • PROTI: chybí tlačítko úplného vypnutí; pro někoho to, že v menu není čeština a slovenština

Štítky