Novinka ve střední třídě má hodně zajímavou výbavu, svižný operační systém a plošné podsvícení s regulací. Chystáme pro vás i dlouhodobý test.

Hisense 65U8GQ z řady U8GQ využívá méně lesklou obrazovku LCD QLED, ve firemní mluvě ULED. Má úhlopříčku 165 cm (65″), frekvenci až 120 Hz (podle výrobce…) a rozlišení Ultra HD (4K) s plošným podsvícením ve 120zónách v nichž lze nezávisle regulovat intenzitu. Vedle zapůjčeného modelu je rovněž ke koupi 140 cm (55″) za 19.990 Kč, zkoušených 165 cm přijde na 29.990 Kč. À propos „méně lesklá obrazovka…“ Nepředstavuje si ji jako mat typicky u notebooků, jen není tak lesklá, jako u většiny současných televizorů, takže někde „před“ jakýmsi polomatem. Určitě je to lepší než nic…

Televizor obsluhuje výborný a spolehlivý operační systém Vidaa U 5.0 a své kvality potvrdil i zde k čemuž se ještě dostaneme. Hisense o český trh dbá, takže u něj najdete i několik lokálních aplikací, zejména Lepší.TV (s HBO), SledovaniTV a Voyo. Pokud máte zájem o O2 TV či Skylink Live TV, ty tu nejsou.

Seznam oficiálně dostupných aplikací pro kolekci televizorů 2021 si nejen pro Hisense můžete prohlédnout v samostatném článku na digirevue.cz.

Televizor Hisense 55A7GQ je pekelně rychlý a výborný skoro po všech stránkách

Přijímač má zabudovaný audio systém typu 2.1.2 s celkovým výkonem 60 wattů. Dva reproduktory jsou umístěny na spodní straně a vyzařují dolů, do podstavce. Basový najdete na zadní straně a dva zbývající, určené mj. pro Dolby Atmos, jsou v jakémsi nástavci v horní části zadní strany. Vyzařují směrem vzhůru. Výkon je rozdělen na 2x 10 W pro spodní repro, 20 W pro basový kanál a 2x 10 W pro reproduktory mířící vzhůru.

Co se týče přehrávání obsahu s HDR, je zde k dispozici kompletní dnes využívaná sada, dokonce včetně Dolby Vision ve verzi IQ s optimalizací podle okolního světla. Vše doplňuje systém Imax Enhanced, který byl vytvořen společně s DTS. Ostatně podporován je také skvělý audio systém DTS-HD, na televizoru byl po instalaci spuštěn DTS Virtual:X. Přepnout bylo možné na Dolby Atmos.

Zabudovaná Wi-Fi 5 odpovídá pozici televizoru na firemním žebříčku; ještě tu nejsme na naprosté špičce, a to ani v rámci značky. HDMI je udáváno jako 2.1 (co je to) a výrobce upozorňuje, že nepracuje v případě variabilní obnovovací frekvence VRR. Ovšem HDMI 2.1 není jen o tomhle. To ani zdaleka ne…

Pohodová instalace, opět excelentní řazení kanálů

Televizor byl tentokráte výjimečně testován zavěšený na stěně, máme totiž domluvenu ještě dlouhodobou zápůjčku, takže bude i zpráva z praktického provozu přes nadité 🙂 Vánoce. U autora Hisense na počátku prosince vystřídal výborný Samsung QE65Q70A (test zde) i když se oba televizory srovnávat nedají, protože každý míří trochu jinam, a to i cenově. To jen pro upřesnění.

Instalace na stěnu potřebovala distanční podložky, tady ale záleží na konkrétním držáku u vás doma. Následné zprovoznění bylo pohodlné, tentokráte jsme se přihlásili i k firemnímu účtu Vidaa. Mimochodem pokud byste to dělali také, je lepší vytvořit si ho v počítači (mytv.hisense.com) a pak se na televizoru jen přihlásit.

Po dokončení si ještě překontrolujte menu nastavení, televizor si totiž bez upozornění zapnul probuzení po domácí síti, jak u ethernetu, tak u Wi-Fi. To je pochopitelně špatně, zřejmě úlitba nějakým bohům typu Youtube. Vy ovšem přijdete nejen ke zvýšené spotřebě v pohotovostním režimu (povolen byl navíc i tzv. rychlý start, což je další energie), ale hrozí vám i „příjemné“ probuzení třeba někdy nad ránem.

Řazení naladěných kanálů najdete v menu nastavení, je naprosto excelentní a odpovídá ostatním televizorům značky. Kanálů tak můžete s výhodou vybrat více, a to i na přeskáčku, a následně je najednou přesunout.

Kdo vám tohle dovolí?

Výborné ovládání, včetně vyvolání stanic přes OK (ale ne vždy…)

Ovládání je jasné, čitelné a intuitivní až na nepříliš dobře vymyšlenou domovskou nabídku (Home, domeček). Ovládání má pomalu vše, co Android TV nemá i když se domovská stránka ve stylu zmiňovaného o. s. moc nepovedla a je mimo jiné nepřehledná.

Menu nastavení zobrazené přes dálkový ovladač nejprve dubluje základní volby (seznam stanic, EPG a teletext) a následně přidává nejpotřebnější volby, jako vypnutí obrazu (jede pouze zvuk), zapnutí/vypnutí HbbTV na daném kanálu a titulky jdoucí s DVB. Z menu pak vstoupíte do všech nastavení, kde už se bohužel z neznámých důvodů kolovat nedá.

Vypnout obrazovku můžete kdykoli, a to i při externím zdroji videosignálu. A samozřejmě také v televizním tuneru na jakékoli stanici.

Stanice se jednoduše vyvolávají OK, ale ne vždy (např. při zobrazení informací o kanálu a pořadu) a ovládání je v tomto okamžiku nemyšlené.

Hisense si proto stále drží druhé speciální tlačítko CH.LIST, které je sice většinou prakticky zbytečné, ale v některých okamžicích… O co by bylo lepší, přiřadit OK funkci zobrazení naladěných stanic vždy a místo CH.LIST dát prosté Info…

Fotografii dálkového ovladače vidíte v úvodní galerii. Skoro vše je po ruce, hodilo by se ale přiblížení EPG/Guide kurzorovému kříži. Přece jen v našich podmínkách barevná tlačítka většina nepotřebujete tak často.

Jak také vidíte, je tu nebývale mnoho kláves pro vyvolání konkrétních aplikací. Hisense se ale povedlo zachovat alespoň jedno programovatelné tlačítko na které si můžete umístit buď nějaký vstup nebo aplikaci, včetně těch českých. Tohle je naprosto vynikající a nedělá to skoro nikdo!

EPG je rychlé, s obrazem i zvukem a až na probuzení při upozornění je jedno z nejlepších na trhu.

Výtečné EPG, stabilní chování aplikací i externích zdrojů

Po programové nabídce se můžete volně pohybovat, zvuk se při vstupu či odchodu nepřerušoval. Přechod na další den, nebo použití některého z filtrů, je snadný a dobře dostupný. Jestliže si ale na některý z pořadů umístíte upozornění, televizor se z pohotovostního režimu neprobudí, což je také jediná výtka.

Červené tlačítko HbbTV bylo zkoušeno na hlavních kanálech, ale také třeba na Óčku. Na potíže jsme nenarazili, například změna kvality či vnitřní reklama vyvolaly při přehrávání videa vždy správné navázání. U FTV Prima byly opět zkoušeny pouze volby volně dostupné.

V případě aplikací jde zejména o Lepší.TV, SledovaniTV a Seznam (k Voyo momentálně přístup nemáme). V prvním případě bylo obtížné se přihlásit kvůli jakési kampani vyžadující kupón. Gonet sice po našem minulém upozornění chybu opravil (původně se nešlo přihlásit vůbec), ale neopravil ji dobře. U tohoto televizoru tak bylo nutné se přihlásit dvakrát po sobě, což samozřejmě běžně nezjistíte, pokud vám to někdo neporadí. Na poprvé to nefungovalo, podruhé to už z neznámých důvodů klaplo.

Velmi otravná záležitost!

SledovaniTV bylo zcela bez problémů, přihlášení přes počítač a PIN na obrazovce televizoru je pohodlné, obrazová kvalita aplikace tradičně vysoká a tady jde tak vždy jen o to, zda vám sedne ovládání.

Seznam při namátkovém zkoušení pracoval stejně dobře, jako Youtube.

Domovská nabídka není právě přehledná a na jedné hromadě je tu vše možné. Najít vstup do tržiště aplikací Hisense, chce čas, ale nakonec je to jedno – nic jiného tam pro naše podmínky nebylo a vše se nacházelo v hlavní nabídce.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno u třech telefonů a třech verzí o. s.: Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). Neklaplo to pouze v případě Sony s nejstarší verzí Androidu. Telefon televizor viděl, ale ať se snažil sebevíc nepřipojil se.

U ostatních to bylo snadné a rychlé a stačilo jen v televizoru spustit patřičný režim, který šikovně najdete ve vstupech a výstupech. A vysoká bylo i kvalita přenášeného videa.

U Bluetooth jsme jeden směr vyzkoušeli s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a vše fungovalo k naprosté spokojenosti. Stačilo kdykoli vstoupit do menu nastavení, části Síť a ve správci repro připojit. Následně byl audio systém televizoru odpojen a hrál pouze Sencor. Při jeho fyzickém vypnutí jsme pak byly automaticky přepojeni na televizor.

Pro opačný směr byly opět využity výše uvedené mobily a vše bylo bezproblémové, včetně Sony, který navíc opět vykazoval – na výborném reprosystému televizoru – nejlepší poslechové výsledky.

Multimédia s přehráním všech souborů, velmi dobré HDR

Správce souborů je výtečný, jen si nepamatuje nastavení na textový výpis a vždy nabíhá do ikonového. Díky vypsání položek jako textu, ale příznivci seriálů vidí kompletní název souboru. V případě ikonového náhledu se postupně, u souborů, které televizor zvládne vypsat (nebo si to myslí) objeví náhledový obrázek. Jak můžete vidět na snímcích výše, s DivX 5 si neporadí, což následně sedělo, s XviD už ano. Jen v případě externích titulků u videa nepočítejte s jejich přehráním ze síťového zdroje. Tady bohužel fungují jen titulky interní, což je velká škoda. Zabudovaný přehrávač videa by totiž byl (kdyby ještě pracovalo DivX) prakticky univerzální a na to se dnes v televizorech nehraje. A to ani u Android TV (jen si to možná někteří myslí…).

Multimédia dovolují buď výběr po jednotlivých druzích, nebo přehrání všeho na jeden zátah, což je výhodnější. Televizor a operační systém Vidaa 5 je rychlý a bylo to vidět i zde. Obrazová kvalita i resamplování bylo na výši, velmi slušné bylo i přehrávání obsahu s HDR10, a to i při tmavých detailech, vynikající byl zvuk v Dolby Atmos a zejména v DTS-HD Master Audio a DTS Virtual:X. Poslední systém byl nastaven po instalaci.

Jaký je? Zvukově výjimečný, obrazově výborný

Jak bylo řečeno, televizor vystřídal Samsung QE65Q70A (test zde) a okamžitě byl znát rozdíl mezi zvukovým podáním. U Hisense byl o třídu lepší, čemuž se vzhledem k zanedbatelné hloubce a jednoduchému audio systému Samsungu, kde to jinak udělat ani nešlo, nelze divit. Je tu ovšem také cenový rozdíl nějakých pět, šest tisíc, takže televizory jsou pochopitelně neporovnatelné.

U obrazu byl jasný příklon k přirozeným barvám, navíc máte možnost ho bohatě seřídit i manuálně a tady si užije každý, kdo to rád dělá po svém. Resamplování Hisense 65U8GQ skutečně překvapí nejen proto, že tu nejsme na naprosté špičce. Bylo výborné například i u hodinového seriálového dílu o velikosti 380 MB (HEVC), kde také televizor často na překvapivě vysoké úrovni udržel i pohybovou ostrost. Hodně zaujalo také to, že v podání obrazu pomalu nebyl rozdíl mezi pořadem majícím nějakých 500, 700 MB a stejným se 2 GB (výborný byl vždy a cca na úrovni oněch 2 GB.) a i to výmluvně hovoří o schopnostech zabudovaného obrazového procesoru.

Kvalitní audio systém se sedmipásmovým ekvalizérem je pak další jasnou výhodou televizoru a zejména horní reproduktory a zadní basový byly znát, a to dokonce i při umístění na stěně.

Hisense 65U8GQ je televizor výjimečných kvalit s nebývale vysokým poměrem cena/výkon a osvědčil se mimo jiné v okamžiku, kdy jsme na něm pustili jednodušší vysílání z teleshopingových kanálů na DVB-T2. Televizor tady, vzhledem k úhlopříčce, sice dostává zabrat, ale často to zvládal hodně nadprůměrně.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výtečný obraz s neméně dobrým resamplováním, výborný zvuk, spolehlivá, rychlá a kvalitní platforma Vidaa, excelentní řazení kanálů, obrazovku lze kdykoli vypnout a poslouchat jen zvuk, programovatelné tlačítko na DO, obousměrné Bluetooth Audio, parádní EPG bez zvukového výpadku, ale…
  • PROTI: …televizor se při nastavení upozornění neprobudí z pohotovosti, málo přehledná domovská nabídka (Home), hodilo by se kolování v menu nastavení na všech úrovních a tlačítko Info