Přinášíme první dlouhodobý test z praktického provozu přijímače v nižší střední třídě modelů s obrazovkami LCD (QLED). Q70A s úhlopříčkou 165 cm na stěně u autora vystřídal špičkovou plazmu Panasonic VT20 podstatně menších rozměrů.

Nejprve stručná informace o televizoru jako takovém, níže najdete odkaz na náš klasický test tohoto televizoru a na konci článku také upravené hodnocení.

Televizor byl umístěn na levný, ale velmi slušný držák Stell klasického provedení s rozpětím do nějakých 70, 75″. Systém VESA opět potvrdil funkčnost, montáž byla bez větších problémů a i zajišťovací lišta zapadla, jak měla.

Na stěně, při pohledu zcela z boku, pak televizor představuje takovou žiletku a je úzký pomalu až hrůza, což bylo při montáži, kdy v rukách trochu ožíval, jasně cítit. Konstrukce pochopitelně není (nemůže) být tak robustní, současná cena je v podstatě stejná, jako v době testu a pohybuje se kolem 27.990 Kč, což je vzhledem k rozměrům a kvalitám přijímače více než odpovídající, resp. méně.

Profil je hodně tenký a náchylný na zkrut. Montáž na stěnu, ale i na dodávaný podstavec, vyžaduje opatrnost nicméně na zadní straně u držáku nebyly zapotřebí žádné vyrovnávací podložky.

Parametry najdete v tabulce na konci článku, panel s podsvícením v rámu a s rozlišením Ultra HD (4K) pracuje s frekvencí až 120 Hz. Osazena je zdvojená tunerová sada se skutečným obrazem v obraze (PiP – více najdete u testu Samsung QE55Q80A), který je stále vynikající nehledě na to, že jakmile se připojíte k televizoru z mobilu nebo z tabletu přes tzv. zrcadlení obrazovky, objeví se neméně skvělý režim Multi View (foto níže). O něm jsme se také několikrát zmiňovali a ten taktéž nabídne dvě obrazovky – jednu s aktuálním kanálem (nebo video vstupem), druhou s kopií displeje mobilu. V dlouhodobém provozu se i tento režim ukázal jako vynikající a hlavně spolehlivý. Hlásil se ovšem jako Samsung Q77…

Zrcadlení (a i pouštění muziky přes Bluetooth) probíhalo s mobily Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6) a TCL Plex (Android 10), plus někdy také s tabletem Samsung Galaxy Tab A7. U zrcadlení, a také Bluetooth, není co řešit a Samsung je v tomto směru zcela pohodový a oboje je stejné, jako u všech dalších „chytrých“ televizorů značky, takže nepotřebujete žádnou speciálně upravenou aplikaci, jako je to často například u Android TV. Tady zrcadlíte cokoli, co je na obrazovce mobilu/tabletu, třeba i vaše fotografie, což je samozřejmě skvělé. A hlavně to bylo vždy bez problémů!

Televizor Samsung QE65Q70A: obří úhlopříčka se slušným obrazem i cenou pro méně náročné zákazníky

Ještě než se dostaneme k dalším zkušenostem, citujme pro zajímavost jedno upozornění z webových stránek výrobce: „K tomuto produktu si můžete zvolit profesionální instalaci Samsung prováděnou vyškoleným pracovníkem naši společnosti. Cena instalace je 1 499 Kč a obsahuje dopravu, zapojení a nastavení produktu ve vaší domácnosti.“

Jak jsme se dozvěděli u výrobce, nemusí jít pouze o klasickou sestavu s podstavcem, montáž může zahrnovat umístění televizoru do už připraveného držáku na stěně. Co se týče případného servisu, platí zásah u vás doma, případně tzv. vzdálená správa, kterou majitel televizoru technikovi povolí.

Zrcadlení obrazovky naběhne do skvělého režimu Multi View, což v případě TV znamená dvě obrazovky – v jedné např. aktuální kanál, v druhém displej mobilu. Snímky najdete u původní recenze, zde vidíte možnosti, které máte na telefonu (Samsung S10 Lite).

Radosti a strasti za provozu

Jde o LCD televizor rozměrný a velmi tenký a také – vzhledem k tomu – vcelku levný, což je pochopitelně v některých případech na obrazu znát. Z dlouhodobého hlediska se to ale projevovalo v podstatě jen tak, že občas něco ujelo v barevnosti, jak obrazový procesor chvíli příchozí signál neustál. Najednou třeba vyskočila pleťová, a to i na pozemních HD kanálech České televize, které ale na druhou stranu nejsou šířeny v právě špičkové kvalitě, takže se tomu v této třídě a při těchto rozměrech divit nemůžeme. Prostě to k tomu patří a nejspíše si toho řada lidí (většina, možná drtivá) vůbec nevšimne.

Zpravidla také bylo, na vodorovně se pohybujícím textu na liště ČT24, vidět překreslování a částečné rozmazávání textu. Opět nic, co by neodpovídalo.

Naprosto minimálně se levnější návrh projevoval na resamplování, které bylo překvapivě dobré. Jasně patrné to bylo i při nižším datovém toku z USB nebo ze serveru, například 400 MB na seriálový díl (45 min.), pochopitelně práce s barvami a detaliem už někdy dostávala televizor do neřešitelné situace. Vidět tak byly až fialové rty či pleťovka v pomalu jasné červené. Televizor si ale na druhou stranu opravdu hodně dobře a nadstandardně poradil se slabě vysílanými pozemními kanály. Výsledkem bylo, vzhledem k dosti různé vysílací kvalitě na DVB-T2, překvapivě vyvážené obrazové podání.

Z hlediska multimédií Samsung Q70A hodně omezuje absence kompatibility s DivX a XviD (není tu ani DTS) a tohle pozná každý, kdo v těchto formátech něco má a že svého času byl opravdu hodně oblíbený. Pokud by výrobce tohle alespoň částečně odstranil, vyřešilo by to spoustu věcí, včetně otravného hlášení ve správci souborů „není podporován“, „přeskočit“, atd. Nebo k televizoru potřebujete nějaký rozumný multimediální přehrávač, což dnes ovšem není Android TV s VLC Playerem, protože ten už externí titulky z domácího serveru nebere. Tady ovšem záleží na konkrétní situaci u vás doma a pomalu se vracíme do dřevních dob, kdy jsme některá videa s titulky museli přehrávat na USB médium.

Ikony externích zařízení vložené na domovskou lištu nebyly právě spolehlivé a v průběhu testu mizely. Naštěstí v části vstupy/výstupy (na snímku) zachovány zůstaly.

Pravidelně se také stávalo, že se z domovské lišty ztratila přidaná ikona multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j, přehrávače Strong SRT 202 Ematic (Android TV) a nakonec se i přehrávače DVD a BD disků Philips BDP 8000. Tady si ještě musí výrobce s o. s. Tizen trochu popovídat. À propos identifikace zařízení při jejich připojení se povedla málokdy, u přehrávače s Android TV snad nikdy. I když bylo zařízení identifikováno (přehrávač BD) nebylo využití dálkového ovladače Samsungu jako univerzálního příliš ideální, takže tohle podle nás nestojí za to řešit. Pokud ano, bude lepší pořídit nějaký univerzální ovladač, zde to zřejmě funguje jen u vybraných zařízení, ale žádné jsme k dispozici neměli.

Asi největším problémem se v průběhu testu ukázalo napojení přes Wi-Fi. To zpravidla zlobilo hned po zapnutí a nejen při napojení na výtečný meshový směrovač (router), Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde). Zajímavé bylo, že v okamžiku, kdy byl na jednu z bezdrátových jednotek televizor napojen ethernetovým kabelem, problémy zmizely. Potíž zjevně nebude ve Strongu. Některé neuzpůsobené přístroje v tomto okamžiku nabídnou šest sítí Wi-Fi (zapojeny jsou tři meshové jednotky o dvou frekvencích), televizor ale správně viděl pouze jednu.

Režim Multi View se spoustou možností letos dozrál. Ovládání je skoro na jedničku (zde s externím zdrojem signálu).

Zhodnocení po dvou měsících praxe

Samsung QE65Q70A, který v době testu stál 28.990 Kč a nyní přijde na v podstatě totéž, možná o tisíc korun levněji, je v každém případě výborný televizor a hlavně nabízí výborný poměr cena/výkon/úhlopříčka. V tom posledním rozhodně není nejlevnější, kvalita jeho obrazového procesoru, resp. elektroniky, ale ceně určitě odpovídá a spíše nabízí více. Právě na celkové kvalitě obrazu a často i na úrovni resamplování to bylo jasně vidět a zmiňované drobné úlety prostě k tomuto segmentu patří. I tak jich bylo méně, než jsme čekali, a to jen potvrzuje slova o vyrovnaném televizoru a mimořádně dobrém poměru cena/výkon, jako takovém.

Hodně lesklá obrazovka má podsvícení Edge LED, tedy v rámu, a v některých okamžicích může být podsvícení trochu nerovnoměrné, což bylo vidět zejména tehdy, když byla do televizoru puštěna jedna barva. Podle typu instalace pak na obrazovce uvidíte odlesky (když před ní stojíte v tmavých scénách, nepřehlédnete se), bohužel tohle je problém všech současných televizorů. Na výběr nemáme a nenarazili jsme na jediný přístroj, kde by tomu tak nebylo. Vidět jsou vždy a jde jen o to zda méně nebo více. V podstatě je to ale jedno, protože tu pokaždé jsou.

Zvuk je takový jaký je, tedy žádná sláva, ale televizoru se to při dané koncepci a ceně podle nás vytýkat nedá. Pochopitelně je třeba se připravit na to, že pokud chcete víc, bude dobré dokoupit zvukovou lištu nebo přijímač napojit na zesilovač či domácí kino.

Občas někde také zahlédnete výtku na pohledové úhly, ty ale z našeho hlediska nejsou a nebyly problémem. Ten pro někoho mohou představovat samovolně mizející ikony umístěné přímo na základní lištu (přehrávač BD, server…).

Samsung QE65Q70A je určen pro průměrně náročného diváka (někdo by mohl říci i méně, záleží na úhlu pohledu), který chce rozměrnou úhlopříčku za přijatelné peníze a zároveň požaduje co nejlepší obraz, řadu domácích aplikací a rychlý a spolehlivý operační systém. Tady dostane vše. Pokud mu samozřejmě vyhovuje dálkový ovladač. Jasnou věcí je u něj to, že by se hodilo rozdělení sdruženého tlačítka „numerika/barevná“ nebo možná ještě lépe zavedení programovatelného tlačítka na ovladači. Ostatně místo na něm je. Operace s HbbTV nebo s aplikací Lepší.TV, která barevná tlačítka také využívá (není sama) jsou, a stále byly, obtížnější. I to se po nějakých dvou měsících používání ukázalo. Doporučujeme tedy dálkový ovladač někde vyzkoušet a týká se to vlastně skoro celé produkce Samsungu.

Hodnocení (upraveno oproti původnímu testu)

  • PRO: slušné resamplování, spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající PiP a Multi View, vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu, parádní obousměrné Bluetooth Audio, dálkový ovladač s akumulátorem a dobíjením přes USB-C, výborné EPG (na absenci přímého skoku na jiný den si jde zvyknout a poslední aktualizace pro zrychlený posun pomohly)
  • PROTI: nelze vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, hodně lesklá obrazovka, komplikovanější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka