Další rok je pomalu za námi (také vám tak rychle utekl?) a je tu další výběr z toho nejlepšího co jsme na našem trhu našli, co se zároveň ještě prodává a navíc – nyní – i s pořádnou slevou. A že tu opravdové perly skutečně jsou!

Rok se s rokem sešel a i když bychom o tom letošním mohli hovořit se spoustou příměrů, momentálně máme na mysli jeden: slevy, slevy, slevy. Černé pátky poslední dobou pomalu střídají jeden druhý a některé výprodeje jsou nejen zajímavé, ale až zarážející. A protože nás covidová šílenost stále neopustila (zjevně to bude ještě nějakou dobu trvat, minimálně dokud někteří naši nepřizpůsobiví spoluobčané trochu nezmoudří), nejlepší je mít pořádné kino doma. To se dnes ukazuje všude a například projekční televizory, kterých je ovšem na trhu jen pár, zaznamenávají nebývalý nárůst prodeje.

Na své si přijdete i v tomto přehledu, kde vám na jednom místě ukazujeme ty nejzajímavější kousky z našich testů, které zároveň doprovázejí ty nejzajímavější slevy. V podstatě se tedy zaměřujeme na produkty s momentálně co nejvyšším poměrem cena/výkon. V titulku u výrobku pak můžete vidět současnou cenu, tu původní, v době psaní recenze, naleznete na připojeném odkazu společně s testem. Obrázek o současné výhodnosti televizoru si tak uděláte sami.

Technicky vzato je vše bráno tak, že jde nejen o výrobky testované v roce 2021, ale částečně i koncem roku 2020, tedy od našeho posledního přehledu na toto téma. Výjimkou je Samsung QE65LST7 u kterého neproběhl plný test v domácích podmínkách, ale byl krátce vyzkoušen jinde. Nicméně i tak sem byl zařazen kvůli své unikátnosti.

Zlevněné perly z našich testů televizorů z roku 2020

Pár poznámek k současné situaci

Letošní výprodeje nám přijdou razantnější než loňské a než ty dřívější určitě. Situace je ale hodně zvláštní. Jelikož je Evropa zjevně nepoužitelná a v Číně všechno zdražuje (a zdražuje hlavně doprava z Číny…) počítejte s tím, že další srovnatelné modely budou v příštím roce dražší a výprodeje komplikovanější. Situace se hodně změní a vidíme to už teď. Pokud uvažujete o novém televizoru za rok, za dva, pokud můžete, kupte ho raději teď. Bude hůř a nejspíše podstatně!

Mimochodem pokud jsme v loňském článku napsali, že bychom… „Do přehledu uvedli i tzv. Laser TV, která určitě stojí za pozornost, ale Hisense 100 L5F o deset tisíc zdražil, takže nyní přijde na 169.900 Kč.“, letos je situace zcela jiná a kvůli současné, naprosto výjimečné slevě Hisense Laser TV zařazujeme. Pokud si ji chcete dovolit a pokud na ni máte místo, není podle nás co řešit! Tohle je také cesta, jestliže hodláte jít na „televizor“ od lesa a mít zdaleka nejrozměrnější úhlopříčku. Právě projekce na ultra krátkou vzdálenost (PUKV) je v tomto okamžiku pro drtivou většinu tím nejlepším řešením (pokud nemáte stometrový obývák…), nemluvě o ryzím kino zážitku.

 

Projektor Epson EH-LS300 s Android TV nabídne výbornou kombinaci cena/výkon a dobrý obraz z pár centimetrů

Epson EH-LS300 (projekce UKV, 49.990 Kč): cena/výkon i excelentní záruka

Obrazově i zvukově je projektor vzhledem ke své ceně výborný. Kombinace cena/výkon je v každém případě výtečná, užití projektoru jako audio systému bez obrazu, a tudíž za výrazně snížené spotřeby, je díky operativnímu vypnutí obrazu excelentní.

Výhodou může být i zabudovaná aplikace Epson Zoom (Epson Online Meeting), která po připojení kamery připraví projektor pro videokonferenci a výborné resamplování v někdy až překvapivé kvalitě a z různých kanálových cest.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon (!), excelentní záruka, vzhledem k ceně výborný obraz a zvuk, a to i z externího zdroje, pohodové vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku (využití jako audio systém), výborné osazení rozhraními, včetně digitálního audio výstupu, obousměrné Bluetooth Audio, resamplování ze 4K na Full HD, většinou prakticky neslyšitelný větrák, excelentní seřízení, velmi dobrá ochrana zraku
  • PROTI: bez Ethernet LAN (RJ-45), příliš zapuštěná rozhraní (problémy zejména se zasouváním USB paměti)

 

Projekční televizor Hisense 100 L5F pohodově zvládá DVB-T2 a rozhodně má čím oslovit i jinde

Hisense 100 L5F Laser TV (projekce UKV, 79.990 Kč): obří sleva, navíc stále včetně montáže!

Pokud doma máte ty správné podmínky (moc toho nepotřebujete) a hledáte onačejší náhradu televizoru, chcete hladší obraz à la filmové plátno, nebo jen skutečně obří úhlopříčku bez toho, co to běžně sebou nese, tohle je zatím jediná jednoduchá cesta o které víme.

Instalovat doma klasický projektor je nesrovnatelně náročnější, nemluvě o stavebních zásazích, které se jen obtížně dělají v okamžiku hotové domácnosti. Tady nepotřebujete skoro nic. Jen nějakou plochu na promítání, resp. umístění fixního plátna (může být konec konců i jiné), běžný anténní přívod a napájení. A samozřejmě stolek na který tu hračku postavíte a uděláte si tečky, aby vám utírání prachu projekci nerozhodilo.

Hodnocení

  • PRO: všechny vlastnosti televizoru, včetně obsluhy a bezproblémového HbbTV, obří úhlopříčka s minimem starostí a žádnými stavebními úpravami, instalace u vás doma v ceně, dvě uživatelem programovatelná tlačítka na DO, spolehlivý a rychlý o. s. s českými aplikacemi, funkční obousměrné Bluetooth Audio, vynikající správce multimediálních souborů (USB i LAN), ale…
  • PROTI: …na LAN nejsou podporovány externí titulky ve videu, laserový zdroj světla a tudíž je třeba opatrnost

 

Televizor Hisense 55A7GQ je pekelně rychlý a výborný skoro po všech stránkách

Hisense 55A7GQ (14.490 Kč): bleskurychlý televizor

Jestliže chcete hodně rychlou a jak se zdá i velmi spolehlivou mašinku, Hisense 55A7GQ vám to – za dostupnou cenu (nyní velmi nízkou) – nabídne.

Obraz ceně určitě odpovídá, resamplování se naopak zdálo být lehce nadprůměrné a zvuk byl, v okamžiku kvalitního signálu, například testovacích souborů s DTS-HD a Dolby Atmos, překvapivě hutný i když samozřejmě odsud posud. Právě doplnění o zvukovou lištu, nebo alespoň napojení na externí zesilovač, by celkovému dojmu ještě pomohlo.

Hodnocení

  • PRO: velmi rychlé operace, a to jak v EPG, tak třeba při zobrazování fotografií či prostém spouštění TV, spolehlivá platforma, uživatelem programovatelné tlačítko na DO, operativní vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku (výborné pro rádio či jiné audio), naprosto excelentní řazení kanálů (i na přeskáčku a více), výtečné obousměrné Bluetooth Audio
  • PROTI: potíže se zrcadlením obrazovky (doufejme, že zatím…), hůře ovladatelná a málo přehledná nabídka na tlačítku Home (domov)

 

Jaký je nový OLED televizor Hisense 65A9G? Výtečný prakticky po všech stránkách!

Hisense 65A9G (OLED, 46.990 Kč): skvělý kousek za výbornou cenu

Televizor se nepyšní jen kvalitním obrazem a zvukem nebo stabilním a rychlým operačním systémem, je tu i řada dalších maličkostí ulehčujících život. Například je vhodný pro poslech rozhlasových kanálů, protože jde operativně vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, a to na to dbá málokdo! Výborný byl také firemní šetřič obrazovky (u OLED hodně důležité!) a i když typicky při externím zdroji bylo zapotřebí probudit ovladačem i televizor, na DVB-T2, včetně rozhlasových kanálů, pracoval spolehlivě. A fungoval například i při přehrávání videa ze sítě.

Hisense 65A9G je skvělý kousek za výbornou cenu se kterým, jak věříme, budete hodně spokojeni. Pokud vám pochopitelně zároveň vyhovuje i po stránce aplikační.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon (!), výtečný obraz i resamplování, nadprůměrný zvuk a celý audio systém, výborné ovládání (většinou), včetně možnosti operativně vypnout obraz a nechat pouze zvuk, kvalitní a rychlý o. s. s českými aplikacemi, výborný dálkový ovladač, obousměrné Bluetooth Audio, kdykoli dostupná údržba obrazovky, excelentní balení TV (!) a také třídění kanálů a EPG, prakticky kompletní podpora HDR, vynikající řešení podstavce, ale…
  • PROTI: …panel by potřeboval návrh s úchyty pro ruce (montáž), systém HDR by mohl obraz v tmavé scéně podávat s vyšším důrazem na detail, domovská obrazovka potřebuje dotáhnout

 

Televizor Samsung QE55Q80A: výborný obraz, kvalitní PiP, ale také „hlášení o zvýšené spotřebě“ a PIN

Samsung QE55Q80A (19.990 Kč): parádní sleva, výborný obraz

A také výborné možnosti a třeba takhle dobře provedený obraz v obraze (skutečný PiP) u konkurence hned tak neuvidíte. Už samotný režim Multi View popsaný u testu Samsung UE43AU9072 stojí za to, PiP pak nabídne řadu možnosti třeba při čekání na sportovní přenos. Můžete si tak nastavit třeba polohu a velikost druhého obrazu a dokonce je k dispozici i výběr zvuku (hlavní nebo vedlejší obraz). Tohle jsou volby, které jsme znali ze špičkových televizorů před dvaceti roky. Pak ovšem vymizely!

Navíc, jak se později ukázalo (recenze byla v dubnu 2021), je to u modelů Samsung 2021 standardem!

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající PiP a Multi View, vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu (kvalitní obraz), parádní obousměrné Bluetooth Audio, HDMI 2.1, výborné EPG, ale…
  • PROTI: …bohužel bez skoku na další den, o něco obtížnější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka, bez DTS a zejména Dolby Vision, naprosto nevýrazné označení dobíjení DO

 

Jaký je nejnižší model Neo QLED televizoru od Samsungu QE55QN85A? Má výborný obraz i stabilní platformu

Samsung QE55QN85A (24.990 Kč): další parádní „telka“, další parádní sleva!

Celý systém vystavěný kolem televizorů Samsung začíná v letošním roce dostávat finálnější podobu, kterou doplňuje třeba nedávno zprovozněná aplikace Google Duo spolupracující s USB kamerami Logitech. Koronavirová krize nám tak vrací zpátky funkce, které jsme znali z doby před deseti, patnácti lety.

Samsung QE55QN85A je výborný televizor s rychlými reakcemi a opravdu dobrým obrazem. Rychle startuje a svižně reaguje. Nový dálkový ovladač, který jsme prověřili více než obvykle, prošel se ctí a i když drobné rezervy stále existují. Teď jen abychom se konečně dočkali už dlouho slibovaného eko balení.

Hodnocení

  • PRO: výborný a všestranně nastavitelný obraz, spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající PiP a režim Multi View, obousměrné Bluetooth Audio, HDMI 2.1, výborné EPG už včetně relativně snadného skoku na další den (vyžaduje trochu zvyku), dálkový ovladač bez baterií (!) a s dobíjením přes USB-C, ale…
  • PROTI: …špatně označené dobíjení a na DO chybějící upozornění na vyčerpání akumulátoru, obtížnější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka, bez DTS a zejména Dolby Vision, zbytečné upozorňování na zvýšenou spotřebu energie při přepnutí obrazového režimu (nejde vypnout)

 

Samsung má co nikdo nemá! Podívejte se na televizor na zahradu, The Terrace QE65LST7

Samsung QE65LST7 (89.990 Kč): zahradní hvězda jménem The Terrace

Na první pohled jasnou výhodou je, že nemá prakticky žádné specialitky. Ovládá se jako běžný televizor Samsung se vším, co k tomu patří. Díky použití standardního o. s. také využijete známých aplikací a je vlastně výborné, že majitele nemá co v tomto ohledu překvapit.

Samozřejmě je také třeba mít na příslušné místo dotažen nějaký anténní svod. Pokud ho nemáte, můžete využít nějakou aplikaci internetové televize IPTV a s úspěchem jsme vyzkoušeli Lepší.TV, která na 165 cm poskytovala rozumně kvalitní obraz při celé řadě stanic. Využít pochopitelně můžete i další lokální aplikace, kterých je více než dost a značka v tomto ohledu hraje, společně s LG a s Android TV, prim.

Hodnocení – nehodnoceno, první pohled

  • PRO:
  • PROTI:

 

Samsung QE75QN900A nabízí za vysokou cenu výborný obraz i resamplování do 8K z běžného DVB-T2

Samsung QE75QN900A (150.000 Kč): letošní naprostá bomba a nejlepší televizor, který jsme za poslední roky měli na vyzkoušení

U QN900 si místy můžete povšimnout poněkud utlumeného zvukového projevu daného umístěním reprosoustavy. Znát je ale také velmi vysoký výkon zesilovače a na takto v podstatě nelogicky postavený systém je zvuk překvapivě slušný. Ono také 80 wattů RMS není nic co by nestálo za povšimnutí nemluvě o dvou basových kanálech. V každém případě si ale myslíme, že dodat televizor se samostatnou zvukovou lištou s dopředu vyzařujícími reproduktory by bylo nesrovnatelně lepším řešením. Tu si ovšem musíte dokoupit.

Inu unikát i cenový…

Hodnocení

  • PRO: někdy až neuvěřitelný obraz i na hůře vysílaných pozemních kanálech, skvělá koncepce oddělené obrazovky a boxu s elektronikou, stabilní a rychlý operační systém, výtečný režim Multi View, který u konkurence neuvidíte, vysoký výkon zesilovače, ovladač bez baterií a s dobíjení třeba přes USB-C (!), vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu, skvělé Bluetooth Audio, koncepce oddělené obrazovky a boxu, ale…
  • PROTI: …až příliš rozměrného, tlustý spojovací kabel, podivné balení televizoru, málo tuhý podstavec, velmi špatně viditelná LED indikující napájení, obtížnější vyvolávání HbbTV na některých kanálech, nesmyslné upozorňování na zvýšenou spotřebu energie, které nejde vypnout

 

Televizor Samsung UE43AU9072: první vlaštovka roku 2021 se předvedla v tom nejlepším světle

Samsung UE43AU9072 (12.990 Kč): slušná práce a například i vyzrálý režim Multi View

To podle nás nejdůležitější, totiž obraz a zvuk, bylo na překvapivě vysoké úrovni a konkurence bude mít hodně práce se tomu vyrovnat. To ostatně platí třeba i o obousměrném Bluetooth Audio, kdy při dobrém zdroji zní televizor jako levnější mikrověž.

Jak bude obrazový procesor zvládat větší úhlopříčky netušíme (naděje na výborný obraz tu minimálně do 140 cm určitě je), ale tuto zvládá perfektně, včetně pohybové ostrosti a dokonce i s nádechem k přirozenějším barvám, což u Samsungu překvapuje.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, překvapivý zvuk (při dobrém zdroji), spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající režim Multi View (lehce ovladatelný), vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu, vynikající obousměrné Bluetooth Audio (tady by se konkurence měla poučit!), HDMI 2.1, výborné EPG, ale…
  • PROTI: …bez skoku na další den, o něco obtížnější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka, bez DTS a zejména Dolby Vision

 

Televizor Strong SRT 50UC6433 nabízí stabilní platformu, slušný obraz i vlastní ovládání

Strong SRT 50UC6433 (9.500 Kč): hodně muziky za málo peněz

Televizor potěší ty, kteří hledají levný a poměrně rozměrný přijímač s Android TV za co nejlepší cenu, ale nechtějí slevit zejména z aplikační kompatibility.

Poměr cena/výkon, a o ten jde většinou nejvíce, je tu parádní (nyní ještě lepší), a to, že značka sáhla po verzi Android TV 9 je podle našeho názoru velmi rozumné. Hlavně že tu nemáte momentálně hodně problematickou Google TV!

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, vlastní ovládací menu byť bez úpravy audia, slušný obraz i vysoká aplikační kompatibilita, HbbTV 2.0 (!), výborný a do ruky skvěle padnoucí dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …lepší umístění například tlačítka Info by se hodilo, chybí tradiční zrcadlení obrazovky z mobilu či tabletu, pro někoho bude mínusem i EPG bez upozornění na pořad