Novými členy mezioborové skupiny zaměřené na rozvoj obrazových technologií v rozlišení 8K se stal výrobce televizorů Changhong, streamovací služba Prime Video či výrobce obsahu 4by4.

Nové požadavky na dekódování obrazu, nové metriky kvality obrazu a důraz na kvalitní herní režim u displejů 8K představují hlavní aktualizace podmínek certifikace pro zařízení 8K, které zveřejnila Asociace pro 8K. Jde o podmínky, které musí splňovat výrobci zařízení, jež chtějí získat značku Association Certified Mark. Zároveň asociace přijala řadu nových členů, včetně čínského výrobce televizorů Changhong, americké streamovací služby Prime Video od Amazonu, výrobce obsahu 4by4 nebo poskytovatele testovacích služeb UL, informoval server BroadbandTVnews.com. Asociace pro 8K do současné doby certifikovala přes 80 modelů 8K televizorů, většinou známých a prodávanějších značek.

Novou podmínkou bude dobrý kontrastní poměr s okolím

Výrobci 8K televizorů, kteří chtěli získat certifikaci od asociace, dosud museli splňovat řadu požadavků na rozlišení, jas, barvu a standardy konektivity, které zajišťují vysoký výkon u obrazovek s velkými úhlopříčkami. Zahrnují parametry pokrytí pro zobrazení 8K (bitová hloubka, obnovovací kmitočet, barevné vzorkování chroma), výkon zobrazení (rozlišení, špičkový jas, úroveň černé, barevný gamut, bílý bod), rozhraní a formáty médií. Nová technická specifikace je postavena na HDMI 2.1 a kodeku HEVC (vysoce efektivní kódování videa) a určuje rozlišení 7 680 x 4 320 (nebo 33 milionů) pixelů, což je čtyřnásobek rozlišení oproti standardu 4K Ultra HD; vstupní snímkový kmitočet 24p, 30p a 60p snímků za sekundu (fps); a zobrazování jasu, který přesahuje maximální jas 600 nitů.

Pečeť 8K Association Certified nyní mohou získat přijímače s různými standardy dekódování videa, které podporují širší dostupnost streamovaného obsahu v rozlišení 8K. Jedním z nových požadavků na certifikované přijímače 8K je funkce kontrastního poměru k okolí (ACR), která zajišťuje dobrou kvalitu obrazu v různých světelných podmínkách. Například pokud je místnost tmavá, televizor automaticky nabídne jasnější barvy a nejširší možný kontrast. Jakmile se okolní osvětlení zvyšuje, oba tyto prvky obrazu se snižují. Test ACR pro 8K televizory měří odrazivost televizoru v podmínkách dobrého i špatného osvětlení místnosti, v němž se nachází. „O ACR jako nové položce v požadovaných specifikacích jsme diskutovali déle než rok. Nakonec byla zahrnuta do certifikační verze 2.1.0,“ uvedl KG Lee, předseda pracovní skupiny Asociace 8K pro technologie.

Co je certifikace 8KA? Vznikla nová asociace pro rozlišení obrazu 8K

Herní režim vnímá asociace jako klíčový pro 8K televizory

„Přestože jde nyní o volitelnou specifikaci, členové asociace mají za povinnost poskytnout data, abychom mohli optimalizovat kritéria pro vyhovující či nevyhovující přijímače podle budoucího povinného požadavku na certifikaci,“ vysvětluje KG Lee. Důležitou novinkou v povinných požadavcích na certifikaci 8K televizorů je také kvalitní herní režim. Zahrnuje podporu automatického režimu nízké latence (ALLM) a variabilní obnovovací frekvence (VRR) prostřednictvím rozhraní HDMI 2.1. Asociace očekává, že 8K televizory budou v hojné míře využívané právě pro hraní her, proto chce zajistit, aby certifikované přijímače nabízely ten nejlepší herní výkon.

Jestliže dosud se Asociace pro 8K soustředila především na výrobce televizorů, nově mezi své řady přijímá i poskytovatele obsahu, jako například výše zmíněného provozovatele streamovací služby Prime Video. „Byli jsme první placená služba, která v roce 2015 spustila HDR. Jsme posedlí poskytováním vysoké kvality audiovizuálního obsahu našim zákazníkům,“ říká Ben Waggoner, hlavní video specialista společnosti Amazon. „Chceme se spojit s Asociací pro 8K, abychom zjistili, zda a jaký obsah má smysl šířit v nativním 8K rozlišení a 4Kp120, a jaké jsou technické požadavky na poskytování takového obsahu divákům,“ dodává.

Před rozšiřováním členské základny tvořily Asociaci pro 8K společnosti Samsung Electronics, Panasonic, AU Optronics, Hisense a TCL a přidružené Astro Design, ATEME, Chili, Innolux, Intel, Louis Pictures, Novatek, Samsung Display, Tencent, V -Silicon a Xperi.

Samsung QE75QN900A nabízí za vysokou cenu výborný obraz i resamplování do 8K z běžného DVB-T2