Jediné dechovkové rádio v Česku zatím vysílá na AM ze Stěžer v Hradci Králové, další vysílače spustí v Praze a Davli ještě během letošního prvního čtvrtletí.

Konec minulého roku se nesl v duchu vypínání středovlnného a dlouhovlnného vysílání Českého rozhlasu. Zatímco veřejnoprávní programy Radiožurnál, Dvojka a Plus definitivně pásmo AM opustily a v roce 2022 je už posluchači na středních vlnách nenaladí, další tři soukromá rádia v tomto vysílání pokračují a jedno dokonce plánuje na AM další expanzi. Rozhlasových přijímačů se střední vlnou se tak není radno zbavovat. Naopak, pro provozovatele rádií je vysílání v AM ještě zajímavější, protože v něm není skoro žádná konkurence. Na střední vlně lze nyní naladit už pouze tři česky vysílající rádia: Český Impuls, Country rádio a především Rádio Dechovka, které chystá k jednomu fungujícímu vysílači spustit další dva, a to hned v prvním letošním čtvrtletí.

Dechovka se vrátila do AM pod novým majitelem

Český Impuls a Country rádio provozují každý po jednom středovlnném vysílači v Praze a signálem zasáhnou výhradně české kraje, nikoli Moravu a Slezsko (kde tak lze naladit jen přeshraniční AM vysílání). Český Impuls, což je mutace Rádia Impuls zaměřená výhradně na českou a slovenskou hudební scénu, využívá vysílač v Líbeznicích na frekvenci 981 kHz, odkud vysílá výkonem 10 kW. Country rádio posluchači zachytí na frekvenci 1062 kHZ ze Zbraslavi, odkud vysílá výkonem 20 kW. Pro obě rádia je AM vysílání doplňkem distribučního mixu k hlavnímu způsobu šíření signálu, což je pro Country rádio analogové vysílání v FM pásmu a pro Český Impuls digitální platformy jako DAB+ (u Českých Radiokomunikací v Praze, Plzni a Ostravě) a DVB-T2 (u Českých Radiokomunikací v celoplošném multiplexu 23).

Rádio Dechovka také vysílá analogovém FM pásmo a v digitálních platformách DAB+ a DVB-T2, v minulosti mělo poměrně široké pokrytí i na střední vlně. Do konce února 2021 využívalo AM vysílače Praha – Zbraslav, České Budějovice – Husova kolonie, Ostrava – Svinov, Dobrochov a Hradec Králové – Stěžery. Právě do 28. února 2021 totiž společnosti RadioPraha, která tento program provozuje, platila licence pro vysílání na středních vlnách. Stejná firma je držitelem licence pro analogové vysílání Rádia Dechovka v FM pásmu a měla žádat i nové licence pro AM vysílání, ale o ty nakonec požádala zcela nová společnost Rajmont. Tu vlastní třetinový majitel firmy RadioPraha Zdeněk Rajmont a od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání získala licence pro AM vysílání z lokalit Hradec Králové – Stěžery a Líbeznice.

Ikonický rozhlasový vysílač v Liblicích u Českého Brodu končí. Navštívili jsme ho několik dní před vypnutím

Dojde i na frekvence po Českém rozhlasu?

Východočeský vysílač ve Stěžerech prošel na začátku roku 2021 modernizací, a tak po vypnutí vysílání 28. února 2021 na frekvenci 1233 kHz okamžitě začal vysílat na nových technologiích a frekvenci 792 kHz výkonem 10 kW. Do konce letošního března pak spustí ještě jednofrekvenční síť na frekvenci 1260 kHZ ze středočeských vysílačů Líbeznice (10 kW) a Davle (3,1 kW). Je to tedy spíše návrat na střední vlny po loňském výrazném omezení pokrytí v AM. Poměrně unikátní je situace s vysílacími licencemi. Rádio Dechovka má totiž oficiálně dva provozovatele: na FM vysílá podle licence udělené společnosti RadioPraha vlastněné Romanem Culkem, Leošem Pohlem a Zdeňkem Rajmontem, zatímco na středních vlnách podle licence udělené společnosti Rajmont vlastněné výhradně Zdeňkem Rajmontem.

Po odchodu Českého rozhlasu ze středních vln se uvolnily další frekvence, které by mohli využít stávající hráči nebo i noví provozovatelé. AM pásmo je z rozhlasových vln aktuálně nejméně využívané, a tudíž je v něm velmi malá konkurence. Na druhou stranu je provoz středovlnných vysílačů dražší a v domácnostech zásadním způsobem klesá počet přijímačů, které umožňují poslech vysílání na střední vlně. Navíc ho využívají především starší posluchači, což výrazně omezuje tematické zaměření programů, které by chtěly tato vysílat. A také výběr potenciálních inzerentů pro tato rádia.

Dlouhé vlny Českého rozhlasu končí. Navštívili jsme vysílač Topolná, který se na Silvestra definitivně odmlčí

Štítky