Nejúspěšnější globální streamovací služba Netflix neskrývá obavy před poklesem počtu předplatitelů poté, co studio Disney stáhne svoje úspěšné tituly do vlastní streamovací služby Disney+. Podle britského deníku The Guardian by jenom na britském trhu mohl Netflix přijít až o 750 tisíc předplatitelů z celkového počtu 14 milionů. Výzkumná agentura Digital odhaduje, že by Netflix mohl přijít až o 90 milionů liber, pokud by fanoušci seriálů Jak jsem poznal tvoji matku, Útěk z vězení, Moderní rodina a dalších přešli ke konkurenční službě Disney+.

Disney+ bude mít v roce 2027 více předplatitelů než Netflix, předpovídá analýza

Agentura Digital pro list The Guardian odhadla, že jenom za první čtvrtletí 2021 připadalo 12 procent zhlédnutého obsahu na Netflixu v Británii na tituly společnosti Disney. Ta přitom není jediná, co hodlá svůj obsah z nabídky Netflixu stáhnout. To samé plánuje i společnost Discovery s nejnovější řadou seriálu Star Trek. Disney také spravuje tituly od společností ABC a Fox. Netflix chce odlivu populárního obsahu čelit novými řadami svých nejúspěšnějších seriálů, jako jsou Bridgertonovi nebo plánovaným sci-fi snímkem The Adam Project.

Britský trh se streamovacími službami je poměrně dynamický. Netflix zůstává podle agentury Ampere Analysis nejoblíbenější s odhadovanými 14 miliony předplatiteli. Následuje Amazon Prima Video s 12,3 miliony předplatiteli a Disney+ s 4,7 miliony abonenty. Na český trh se lokalizované služby Disney+ a Amazon Prima Video teprve chystají. Společně s nimi letos dojde k proměně další oblíbené služby HBO GO na nový brand HBO Max.

Češi streamují hlavně Netflix a HBO GO. Ti, co to plánují, chtějí utratit maximálně 148 Kč měsíčně