Ne jedno, ale hned dvě křesťanská rádia v češtině budou v tuzemsku vysílat prostřednictvím pozemních digitálních sítí DAB+. Po zavedeném Rádiu Proglas se na terestrické vysílání chystá i Rádio 7, za kterým stojí brněnská společnost TWR live. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) jí minulý týden udělila licenci, na jejímž základě by stanice měla vstoupit do vysílacích sítí společností RTI cz a Teleko digital. Signálem tak pokryje zhruba 70 procent území České republiky.

Start očekávají v nejbližších týdnech

„Podnikáme nezbytné poslední kroky k realizaci a věříme, že DAB vysílání Rádia 7 bude spuštěno v nejbližších týdnech,“ slibují provozovatelé na webové stránce Rádia 7. Nebude to ale poprvé, co se vysílání této stanice objeví v terestrice. Rádio 7 totiž má svoje vysílací časy na podobně zaměřeném Rádiu Proglas, které rovněž vysílá z Brna. Celodenní vysílání ale posluchači dosud mohli ladit pouze na internetu, satelitu a u vybraných kabelových společností.

„Současná doba se nám jeví jako optimální pro vstup do DAB. Na jednu stranu je tato platforma v České republice už poměrně rozšířená, na druhou stranu do ní lze zatím ještě relativně snadno vstoupit (snadné získání licence, volná kapacita vysílačů). Chceme tak využít aktuální příležitost, která nemusí být trvalá,“ upozorňují zástupci TWR live, že setrvání Rádia 7 v DAB+ bude především otázkou zajištění jeho financování. Náklady vyčíslili na 1,641 milionu korun ročně.

Náklady na první rok vysílání jsou už takřka pokryté

Rádio 7 je podobně jako Rádio Proglas prakticky zcela závislé na darech od svých posluchačů. 85 procent příjmů tvoří dary od sponzorů v České republice, zbytek pokryjí dary ze zahraničí. Stejný model financování se osvědčil i Rádio Proglas a křesťanské televizi Noe. Rovněž na start digitálního vysílání vypsalo Rádio 7 sbírku a do konce minulého roku již mělo na účtu 1,117 milionu korun. „Oslovujeme možné nové podporovatele (slovo “nové” je v tomto případě velmi důležité, protože i nadále je potřeba krýt finanční náklady provozu redakce, na němž je rozšíření vysílání na DAB přímo závislé),“ říkají provozovatelé.

Vstupem do DAB+ chce Rádio 7 oslovit co nejvíce potenciálních posluchačů v celém Česku. „Momentální technologický limit, daný počtem vybudovaných DAB vysílačů, je cca 70 % obyvatel,“ vysvětlují provozovatelé stanice. „Díky tomu, že počet stanic na DAB je výrazně menší (aktuálně v ČR několik desítek), než nepřeberné množství rádií na internetu, je možnost, kdy hledající posluchač na Rádio 7 mimoděk narazí, mnohem pravděpodobnější. Mezi další výhody patří např. snadný poslech v autě (nově vyráběné automobily už musí být přijímačem DAB vybaveny) a jednoduchost příjmu pro posluchače obecně (odpadají poplatky za internet, nemusí se řešit instalace satelitu, přijímače jsou snadno přenosné),“ dodávají.

Televizníweb.cz připravuje reportáž a rozhovor se zástupci Rádia 7

Štítky