Za asi 1.400 Kč si můžete pořídit bezešvé spojení malého přenosného rádia s tunery DAB a VKV a Bluetooth reprosystému s překvapivě výkonným zesilovačem. To ale není vše…

Technisat DigitRadio BT 1 má na čelní straně zabudován jeden širokopásmový reproduktor doplněný o elipsovitý bassreflex. Zásobuje ho nezvykle výkonný zesilovač se 6watty RMS (co je to) a něco takového někdy stačí i docela drahému televizoru a jednu dobu to bylo skoro na denním pořádku. Jinak je provedení kombinace spíše nižší a rozlehlejší, což má své výhody. Ovládání je pouze na horní straně (dosti se špiní), na zadní pak najdete veškerá rozhraní, včetně překvapivého napájecího USB-C (Technisat ještě před nedávnem používal MiniUSB…). A je tu i teleskopická anténa o délce plných 65 cm.

Na horní straně najdete také, směrem k čelu přístroje, lehce naklopený displej, což zlepšuje čitelnost, ale naklopit si asi občas budete muset celý přijímač. Hodně příjemná je pak délka antény, kterou si můžete regulovat podle signálu a v hraničním příjmu DAB i VKV, ve kterém se nachází autor, to bylo venku hodně příjemné a hlavně funkční. Přijímač je natolik kvalitně navržený, že nemá potíže se stabilitou, ať už je anténa v jakékoli poloze a zmiňovaná koncepce mu vyloženě sedí. Anténu natočíte skoro všestranně, počítejte jen s tím, že dopředu to nejde.

Prcek o rozměrech 180 x 65 x 85 mm (švh) a má ekvalizér? Dokonce s vlastním nastavením basů a výšek? No pane!

Bohaté funkce, tu a tam komplikovanější ovládání

Každého nutně musí potěšit tři tlačítka pro přímé vyvolání uložených stanic, samotné ovládání rádia je většinou pohodlné i když jak čtete, ne vždy. Nejčastěji ho zajišťuje prosté stlačení tlačítka (mikrospínače), některé funkce se však provádějí přes jeho delší podržení. Například jde o uvedení do hlubšího pohotovostního režimu (nesvítí displej, nejde budík), a Info/Menu; informace o stanici či pořadu, resp. vstup do nastavení.

Promačkávací tlačítka někdy vyžadovala opakované stlačení, ale jejich rozložení je vynikající, ba přímo excelentní, a pozornost si zasluhují zejména šipky vlevo a vpravo a umístění OK/Enter uprostřed. Pohyb v nabídkách je tak parádní, voleb je přiměřeně i když vlastně…

Z funkcí tu vedle napojení přes Bluetooth a audio kabel typu jack najdete vcelku zbytečný budík (alarm) a daleko důležitější je ekvalizér se šesti režimy plus s jedním uživatelským ve kterém rovnou regulujete basy a výšky a tudíž nejedete po frekvencích. Najdete ho v menu v části System a asi si i povšimnete, že funkce Sleep (spánek) chybí. Usínání při rádiu by se ale podle našeho názoru hodilo podstatně více než budík, který má každý v mobilu.

Budíky jsou tu dva a nastavit si můžete buzení i jen ve všední dny a z různého zdroje. Počítejte ale s tím, že pokud rádio uvedete do hlubšího spánku („vypnete“) pracovat nebude.

Režimy přijímače měníte přes Mode a jak už bylo naznačeno, jsou čtyři – dva tunerové, Bluetooth a audio vstup. Pátou možností je využití zařízení jako hands-free, což jde kdykoli, ale příliš s tím nepočítejte. Proti strana nikdy nebyla s kvalitou hovoru spokojena (např. „jako ze stadionu…“), nicméně při zkoušení se Samsung S10 Lite se vždy správně přerušilo přehrávání a následně na něj bylo automaticky navázáno.

K propojení přes linkový audio vstup (konektor typu jack, 3,5 mm) byly využity TCL Plex a Sony Xperia XZ (S10 Lite konektor nemá) a ukázalo se to samé chování, jako u Bluetooth, takže pojďme rovnou na něj.

U všech tří zmiňovaných telefonů bylo párování bezproblémové, možné připojení pro hovory i média, takže si můžete vybrat, a také vždy bylo zapotřebí, pro rozumný poslech, hlasitosti vytočit skoro k maximu, a to jak na mobilu, tak na rádiu. Tady se vysoce nadstandardní výkon zesilovače bohužel neprojevoval.

Displej je dvouřádkový, nevýhodou přijímače je nutnost většinu stanic vyvolávat (a ukládat) přes menu (přímo jsou pouze první tři pozice s tlačítky).

VKV s AMS, solidní DAB

Stejně jako například výborný Technisat Techniradio RDR má i BT1 funkci AMS, která sama proladí pásmo VKV/FM a podle aktuálního nastavení ladění (všechny nebo jen silné) uloží nalezené kanály automaticky do paměti. Ukládají se jen frekvence, jméno se případně vezme z RDS. Vše co potřebujete, je zmáčknout Scan, což platí i u DAB, kde se už vytvořený seznam kanálů nahradí aktuálnějším (tady si stanice musíte uložit do paměti sami). Nahrazení probíhá – jak je obvyklé – bez dotazu a platí to i u VKV a funkce AMS. U digitálního příjmu pak můžete vyčistit vytvořený seznam stanic od těch neaktivních (funkce Prune), seřadit si ho ale už nemůžete.

U obou tunerů se plně projevoval velmi vysoký výkon zesilovače, zvuk byl příjemně výrazný, někdy až hutný s často dobře slyšitelnými basy a tohle bylo překvapující!

Stanice lze uložit do paměti na jednu ze 30pozic a v případě prvních tří jednoduše stačí zmáčknout tlačítko a déle ho podržet. Pokud chcete jít nad pozici 4, včetně, musíte přes menu nastavení a volbu Preset Store. S vyvoláváním uložených stanic jste na tom podobně.

Přijímač není lokalizovaný, jazyk si musíte zvolit sami (rádio nabíhá do němčiny a DAB). Čeština jdoucí s digitálním vysíláním se však kupodivu ukazovala korektně.

Jaké je? S výborným zvukem a citlivým příjmem

Technisatu se poslední dobou v této oblasti daří, co se mu naopak nevede je ujednocení instalace a lokalizace přijímačů, takže je to jednou tak a podruhé jinak. Našinec by řekl, že takto velký výrobce s takto rozsáhlou nabídkou v tom bude mít jasněji, ale ani Technisat zjevně nemůže stavět na jedné či dvou vlastních platformách a v tom asi bude zakopaný pes. Možná i v těch „vlastních platformách“.

Technisat DigitRadio BT 1 je ale v každém případě vynikajícím kouskem „železa“ kombinujícím dvě dnes pro řadu lidí potřebné věci: Bluetooth reproduktor k mobilu a malé přenosné rádio. Svou práci odvádí výborně a hlavně výborně hraje. Provozní doba je solidní, mínusy vcelku zanedbatelné a na ukládání stanic na vyšších pozicích si prostě musíte zvyknout. Po pravdě nikdo asi moc nepředpokládá, že u takovéhoto přijímače využije všech. Tři nejspíše většině potencionálních majitelů budou stačit.

Datum a čas jsou hodně šikovné, displej výborně čitelný.

Hodně potřebná funkce AMS tu je (přece jen jsme u přenosného rádia) a je tu také evidentně citlivá přijímací část, což se za současného stavu nejen digitálního vysílání hodí. Nenechte se zaslepit mapami pokrytí DAB a udávanými čísly, problém je to v tom, že signál uvnitř budov je často dosti slabý a pozorují to mnozí. Tento nesoulad a marketing kolem pokrytí, které je ovšem venkovní, bohužel řadě majitelů může zkazit radost hned po nákupu prvního přijímače.

A ještě jedna věc – chování při práci na akumulátor a 230 V. V obou případech buď rádio krátkým zmáčknutím uvedete do pohotovostního režimu (displej svítí a ukazuje datum a čas), nebo stlačením a podržením přepnete do hlubokého spánku (displej zhasne). Nicméně úplné vypnutí (oddělení od napájení) tu není a fyzické tlačítko vypnutí by se hodilo stejně, jako úchyt pro poutko.

Dobíjení je zobrazováno v pohotovostním režimu na ikoně stavu akumulátoru (symbol blesku), v hlubším spánku ho ale nevidíte (displej je zcela vypnut) i když se i v tomto stavu stále dobíjí (trvá to asi 4 hod.). Abyste ovšem viděli jak jste na tom, musíte přijímač zapnout.

Hodnocení

  • PRO: výborný zvuk i cena, vysoký výkon zesilovače, funkce AMS u VKV (!), ekvalizér s vlastním nastavením, citlivý příjem DAB i VKV, hodiny v pohotovostním režimu plus možnost úplnějšího vypnutí přijímače, pohodové ovládání až na…
  • PROTI: …komplikovanější ukládání a vyvolávání stanic z paměti (nad pozicí 4, včetně), pogumovaná strana se dosti špiní, nadstandardní výkon zesilovače se neprojevoval u Bluetooth a kabelového napojení, nedobíjí přes USB-PD

 

Rádio TechniSat DIGITRADIO BT 1 můžete koupit na Alza.cz. Stačí kliknout zde.

Štítky