Přinášíme exkluzívní test multifunkčního přijímače Telestar Dira S 32i CD, který umožňuje příjem VKV, DAB+, internetových rádií, podcastů, hudby ze streamovacích služeb Deezer, Napster, Tidal, Amazon Music, Palco MP3, Qobuz, Soundmachine, přehrávat hudbu z USB, CD, AUX IN, Bluetooth, UPnP, nahrávání na USB a další vychytávky, včetně uložení až 500 stanic do oblíbených předvoleb.

Vzhled a první zapnutí

Telestar Dira S 32i CD na první pohled zaujme svým designem. Má rozměry 36 cm x 14,5 cm x 17,2 cm (šířka x výška x hloubka). Váží 3,56 kg. Dominuje mu velký 3.2“ barevný LCD display a dva 3“ reproduktory s výkonem 15 W. Ovládá se pomocí tlačítek na těle přístroje, dálkového ovladače nebo mobilní aplikace Soundmate. Využívá vlastní uživatelské prostředí (nikoliv od Frontieru, které je součástí většiny ostatních DAB+ přijímačů, které se u nás prodávají).

Přijímač Telestar Dira S 32i CD

Dálkový ovladač

Při prvním zapnutí přístroje se zobrazí průvodce nastavením. Nejprve se zvolí jazyk, v němž se bude přijímač ovládat. Mezi 17 přednastavenými jazyky nechybí čeština ani slovenština. Lokalizace přístroje do češtiny a slovenštiny bylo milé překvapení, protože informace o parametrech výrobku na webu výrobce uvádějí možnost ovládání přístroje pouze v 7 jazycích (angličtina, němčina, francouzština, italština, španělština, holandština, švédština). Do českého jazyka je lokalizováno základní nastavení. Pokročilé funkce jsou při volbě ovládání v češtině dostupné pouze v angličtině, případně je kombinována čeština s angličtinou. Zobrazení české diakritiky je u dynamických popisků v DAB+, u internetových rádií i v přehrávaných souborech bezchybné, v menu přístroje se občas objeví chyba. V dalším kroku se nastavuje čas, poloha přijímače (Česká republika), nebo připojení k domácí wifi síti. Anténa pro příjem wifi sítě je extrémně citlivá. Zatímco na mobilním telefonu nebo notebooku se načítá většinou pouze jedna nebo dvě wifi sítě z bezprostředního okolí, na rádiu se jich načte přes 20, i ze vzdálenosti 50 až 100 m.

Hlavní menu přijímače

Příjem VKV a DAB+

Dobře je řešen výběr stanic u VKV a DAB+. Při prvotním spuštění VKV a DAB+ se proladí celé pásmo a vytvoří se seznam všech dostupných stanic. V případě VKV se do seznamu dostupných stanic neuloží programy se slabým signálem. Ty je možno naladit po skončení automatického hledání manuálně. V DAB+ je seznam dostupných stanic setříděný abecedně podle názvu rádií, u VKV je seznam seřazený vzestupně podle frekvence s možností uložení názvu stanice z RDS. Po prvotním proladění pásma a vytvoření seznamu dostupných stanic lze v daném pásmu ladit i manuálně – u VKV po 0,05 MHz, v DAB+ po jednotlivých kanálech. Navíc Oblíbené stanice lze uložit až do 100 předvoleb.

U DAB+ se zobrazuje na displeji číslo kanálu a frekvence v MHz, doplňkové textové informace (např. názvy písniček, informace o pořadu apod.) a slideshow (tzn. doplňkové obrázkové informace k vysílání jako je logo stanice, fotky alb, moderátorů, zpravodajství, počasí apod.). Na displeji se naopak nezobrazují technické informace k parametrům multiplexu, či nelze vymazat neaktivní stanice.

Zobrazení stanice v DAB+

U VKV se zobrazuje na displeji frekvence v MHz a z RDS název stanice a radiotext. V případě připojení přijímače k internetu uvidíte i logo stanice, případně obrázek právě hraného alba. Zobrazení loga stanice a právě hraného alba nicméně není příliš spolehlivé.

Zobrazení stanice na VKV

Příjem stanic u DAB+ a VKV lze vylepšit připojením externí antény pomocí F konektoru. Do F konektoru se primárně připojuje dodávaná teleskopická anténa. Zde ale pozor. Šroubujete-li k přístroji dodávanou teleskopickou anténu, je potřeba ji zašroubovat nadoraz (aby byl příjem rádia kvalitní), ale zároveň musíte dávat pozor, aby nedošlo k poškození F konektoru při šroubování antény. Anténu totiž nelze přišroubovat nadoraz ručně, ale je potřeba použít klíč.

Odnímatelná anténa pro příjem VKV a DAB+

Příjem internetového rádia

Příjem internetových rádií je řešen skvěle. Lze je vybírat z přednastaveného seznamu stanic a následně je filtrovat mj. podle názvu stanice, žánru (28 žánrů – např. pop, rock, oldies, sport), jazyka, polohy (ČR, Německo, Itálie, Singapur apod.), či lze stanici přidat do seznamu rádií přímo zadáním URL adresy streamu internetové stanice. Do seznamu pro oblíbené stanice lze tentokrát uložit až 500 rádií. Dále je k dispozici seznam 40 posledně přehrávaných stanic.

V případě příjmu internetových rádií je zobrazováno logo stanice, doplňkové informace k programu – název aktuálně hrané skladby a logo alba, velikost datového toku, jímž je stanice vysílána, použitý kodek, jazyk vysílání a sídlo rádia. Pomocí tlačítka MENU se lze dostat k sesterským stanicím sítě provozovatele nebo k podcastům dané stanice, příp. ostatním podcastům provozovatele (např. při poslechu Radiožurnálu se snadno dostanete k podcastům Radiožurnálu, či naladíte zbylé stanice a podcasty Českého rozhlasu díky funkci Networks). Dlouhým stiskem tlačítka MENU je možné změnit kodek a datový tok vysílání, za předpokladu že daná stanice vysílá i v jiné zvukové kvalitě stanice, než v níž je přehrávána.

Zobrazení internetového rádia

Menu pro výběr internetových rádií a podcastů

Náhled submenu, v němž lze měnit zvukovou kvalitu vysílané stanice, přejít k podcastům dané stanice nebo ostatním rádiím daného provozovatele

Vyhledávání stanice podle jejího názvu

Výsledek vyhledávání podle začátku názvu stanice

Vyhledávání podle žánru stanice

Možnost přidání nového internetového rádia

Přijímač dále podporuje přehrávání podcastů. Ty lze vyhledávat podle žánru (hudba, zpravodajství, sport, hobby, apod.), jazyka, země a názvu stanice. Nechybí podcasty věnované covid-19. Lze si tak snadno přehrát, co o koronaviru říkají odborníci z Německa, Rakouska, Francie a dalších zemí.

Příjem podcastů ČT24

V menu Hudba na cloudu se lze připojit ke streamovacím službám Deezer, Napster, Tidal, Amazon Music, Palco MP3, Qobuz a Soundmachine a přehrávat hudbu z těchto platforem.

Připojení ke streamovacím službám

Přehrávání audio obsahu

K dalšímu audio obsahu se lze dále dostat díky využití rozhraní Bluetooth 5.1, AUX IN nebo UPnP.

Na rádiu Telestar Dira S 32i CD je možno přehrávat i klasická CD nebo soubory z USB. Z USB je podporováno přehrávání souborů ve formátech MP3, WMA, AAC a WAV. Soubory pro přehrání se vybírají pomocí menu přístroje z adresářové struktury USB média. USB konektor je umístěn v zadní části přijímače.

Přehrávání CD

Nahrávání

USB slouží také k možnosti nahrávání z rádia (DAB+, VKV i internet), popř. dalších zdrojů. Nahrávat lze buď přímo krátkým stisknutím tlačítka pro nahrávání, nebo lze využít vestavěný časovač pro naplánování nahrávání v budoucnu. Po dlouhém stisknutí tlačítka pro nahrávání u vybrané stanice se uživatel dostane do nastavení nahrávání. Je předvyplněný název programu. Zadává se čas, délka a interval nahrávání (jednou, denně). K dispozici je celkem pět časovačů.

Časovač pro plánování nahrávání pořadů

Ekvalizér

Zvuk lze vylepšit díky vestavěnému ekvalizéru. Je možno vybírat z pěti přednastavených předvoleb (bass, pop, rock, classic, jazz) nebo si ekvalizér nastavit podle vlastního vkusu. Nastavení ekvalizéru lze exportovat/importovat na USB. Díky tomu je možné nastavení ekvalizéru přenášet mezi více přístroji nebo mít uloženo více vlastních nastavení ekvalizéru.

Bohatá možnost nastavení ekvalizéru

Další funkce, aktualizace firmware

Nechybí sluchátkový výstup, budík, možnost zobrazení počasí či aktualizace firmware. Aktualizace firmware je v tomto případě velmi důležitou funkcí. Telestar totiž průběžně uvolňuje nové aktualizace, díky nimž se funkčnost přijímače rozšiřuje o nové funkce, příp. se opravují drobné nedostatky. V době psaní této recenze např. došlo díky aktualizaci k vylepšení audio přehrávače. V rámci některé další aktualizace by mohlo přibýt i zobrazování technických informací o DAB+ vysílání, které je u ostatních DAB+ přijímačů obvyklé (typu název multiplexu, síla a chybovost signálu, ale třeba i méně obvyklé zobrazení TII kódu dominantního DAB+ vysílače). S ohledem na četné aktualizace jsou informace o parametrech výrobku v technických specifikacích na Internetu zastaralé. Přesnější informace jsou uvedeny v této recenzi.

Seznam oblíbených stanic a mobilní aplikace Soundmate

Jak jsme již uváděli, oblíbené stanice lze uložit u VKV a DAB+ až do 100 předvoleb, u internetových rádií dokonce až do 500 (!) předvoleb. Mezi nimi lze rolovat v rámci seznamu oblíbených stanic. Do něj lze uložit oblíbené stanice pomocí tlačítka FAV+ na dálkovém ovladači. Dále lze pro vyvolání 4 nejoblíbenějších stanic využít tlačítek přímé volby na těle přijímače, příp. pro 6 nejoblíbenějších stanic tlačítek přímé volby na dálkovém ovladači. Nejrychlejší navigace mezi oblíbenými stanicemi napříč všemi platformami je pak ale v mobilní aplikaci Soundmate. Ta umožňuje přepínání mezi všemi 700 oblíbenými stanicemi ve všech pásmech i pohodlné uložení dostupných stanic do seznamu oblíbených stanic. Je škoda, že neexistují tlačítka přímé volby pro všechny oblíbené stanice na dálkovém ovladači, protože procházet seznamem 500 stanic (pokud by byl seznam zcela zaplněn) pomocí šipek na ovladači nebo na rádiu není úplně komfortní. Stačilo by přidat na dálkovém ovládání tlačítka 0 až 9 a komfort by byl zajištěn. Tento nedostatek řeší aplikace Soundmate.

Přehled všech dostupných stanic z daného pásma v aplikaci Soundmate s možností snadného přiřazení dané stanice mezi oblíbené (pomocí stisknutí hvězdičky)

Zobrazení oblíbených stanic v aplikaci Soundmate (zobrazují se pouze zaplněné předvolby, bez prázdných pozic a čísla předvolby, na jejíž pozici je uložen program)

Zobrazení přehrávané stanice na rozhlasovém přijímači pomocí mobilní aplikace Soundmate

Dálkový ovládač v aplikaci Soundmate

Hodnocení a dostupnost

Telestar Dira S 32i je vynikající přijímač, který potěší většinu rozhlasových nadšenců a milovníků hudby. Má sice drobné nedostatky, avšak vybavenost přijímače je překonává. Největším záporem tak je pro české zákazníky horší dostupnost výrobků Telestaru na českém trhu, protože v ČR neexistuje oficiální distributor, který by výrobky do ČR dovážel, v nejvýznamnějších českých obchodech tak přijímače od Telestaru nenaleznete. Čeští zákazníci jsou odkázáni na německé e-shopy, případně na neoficiální dovoz s často přemrštěnými cenami.

Telestar Dira S 32i by měl být v prodeji od února. Doporučená prodejní cena je 249,99 Euro (cca 6125 Kč). Reálné prodejní ceny bývají oproti doporučené ceně i o 20 % nižší (cca 4900 Kč).

PRO:

  • Příjem internetových rádií, poslech hudby z mnoha streamovacích služeb
  • Do oblíbených předvoleb možno uložit až 500 stanic
  • Nahrávání na USB
  • Bohatá možnost nastavení ekvalizéru
  • Připojení externí antény pro příjem VKV a DAB+
  • Častá aktualizace firmware – vylepšení přístroje o nové funkce

PROTI:

  • Vyšší pořizovací cena
  • Horší dostupnost výrobku na českém trhu
  • USB konektor pro přehrávání souborů a nahrávání je umístěn v zadní části přístroje
  • Teleskopická anténa se k F konektoru nepřišroubuje ručně nadoraz
  • V DAB+ se nezobrazují technické informace k vysílání

Štítky