Novinek je sice více než dost, ale většina výrobců si je zatím škudlí. Nejsdílnější je momentálně Sony u něhož víme jak řady, tak úhlopříčky. Co nevíme, je datum uvedení.

Sony v rámci svých vrcholových řad obecně označovaných jako Bravia XR oznámilo na tiskové konferenci konkrétní vlastnosti nové kolekce, které zpracováváme do samostatného článku na pátek. Tady jen stručný úvod, nicméně první v abecedním pořadí je Samsung, protože Hisense, který se taktéž veletrhu účastní zatím tiskovou zprávu nezaslal a nebyla ani ve veletržním systému. Panasonic ji pak zaslal na poslední chvíli, takže do tohoto článku zapracována být nemohla (více zde…).

Samsung Neo QLED 8K (2022) opět nepředstavuje absolutní špičku. Tou je…

Vlajková loď jménem MicroLED už od 89″, tedy 226 cm (skoro na doma…)

Výrobce pro CES 2022 opět připravil tři kategorie televizorů: designové (Lifestyle), Neo QLED a MICRO LED (o principu více zde). Vybrané modely mají být ke koupi na přelomu března a dubna (ceny ještě nestanoveny), takže Samsung hodlá být minimálně potřetí opět mezi prvními!

Jistý posun je znát u nového principu obrazovky MICRO LED, kde se úhlopříčka z loňských 101 palců (257 cm) snížila na 89″. Zajímavé to ale začne být až pod 80, což by mohlo zaujmout „trochu větší“ obývákovou stěnu v „trochu větším“ obýváku „trochu většího“ rodinného domu. 🙂

Pokrok vidíme i u designových modelů, jako Frame či Serif, kde se v prvním případě zvětšila úhlopříčka až na 216 cm (85″) a v druhém byla zabudována obrazovka s technologií „Matte Display“ (bližší údaje zatím chybí). Vše doplňuje tělo s matnou povrchovou úpravou a jak říká tisková zpráva „krásně se doplňují…“. Zajímavostí naprosto jasnou je ovšem nový otočný držák na stěnu s motorem. Ten vám televizor dokáže otočit na výšku! (Ne, že by to bylo pro každého…)

Televizor Sony X90K s vysoko zdviženým podstavcem pro umístění zvukové lišty.

Sony nejen s vylepšením obrazu a zvuku

Společnost ohlásila změny především v kognitivním obrazovém procesoru a v režimu adaptace obrazu a zvuku na vaše domácí podmínky. Konkrétně vzato, výrobce uvedl tři řady televizorů OLED, A80K, A90K a A95K; ta poslední získala ocenění CES Innovation Awards 2022. Úhlopříčky jdou – velmi překvapivě – už od 107 cm, tedy 42″ zatímco doteď jsme u OLED byli na 122 cm (48″)!

V případě LCD – v rámci vrcholových řad o kterých se nyní bavíme (nic jiného ohlášeno nebylo) – máme pět nových řad vždy s plošným podsvícením a s výjimkou Z9K také pokaždé s rozlišením Ultra HD (4K). Úhlopříčky jdou od 109 cm (43″) až do 216 cm (85″), dvě řady používají podsvícení s miniaturizovanými diodami LED, zvané Mini LED (X95K a Z9K). Třešničkou na dortu je pak možnost pracovat s podstavcem, který například může být v rozích obrazovky nebo blíže středu, u některých modelů jde ještě zvednout tak, abyste pod něj zasunuli zvukovou lištu (foto výše). Více v samostatném článku v pátek.

Brýle pro virtuální realitu TCL NXTwear Air.

TCL ukázalo obří virtuální obrazovku

Ta pracuje prostřednictvím speciálních brýlí a na trh by se měla dostat v nejbližší době, a to včetně Česka.

Brýle TCL NXTwear Air v druhé generaci mají být, podle výrobce, zaměřeny na dvě věci – přenosnost a komfortní nošení. Jejich hmotnost je 75 g, což je prý o třetinu méně než předchozí varianta, virtuální obraz je vytvářen za pomoci dvou Full HD displejů typu OLED. Výsledek má působit jako obrazovka s úhlopříčkou 358 cm sledovaná ze vzdálenosti 4 metry. Jak vidíte, v podstatě jde o takové mobilní kino.

Jinak značka v televizorech pouze oznámila, že uvede první řadu s podsvícením Mini LED s frekvencí 144 Hz, což je ovšem zaměřeno na hráče. Má mít více než tisíc stmívatelných zón (tzv. Local Dimming). Nic dalšího zveřejněno nebylo, a to včetně zmínky o ostatních modelech televizorů z kolekce 2022/2023.