Obvyklá malá a pasivně chlazená krabička míří tam, kde nepotřebují napojení digitálního zvukového výstupu na zesilovač, nebo mají nějaký modernější s HDMI a nevadí jim jít touto cestou. Tím se zákaznická skupina jasně vymezuje.

Za Mecool zaplatíte 2.199 Kč a od řady ostatních se liší především Android TV 11, je tu ale také vyspělejší grafika. Chybí zejména digitální optický audio výstup (můžete ale sáhnout po modelu KM6) a ani paměť RAM není největší. Výrobce rovněž klasicky mlží, když říká „mluvte do ovladače“. Už nedodává, že to jde pouze v některých jazycích a čeština či slovenština mezi ně stále nepatří.

Mecool KM7 se hlásí jako „KM7“, jméno samozřejmě můžete změnit za jiné i vaše vlastní. Při tvrdém startu se ovšem nejprve objeví „TV box“, tunery tu ale skutečně nejsou.

Další parametry najdete v tabulce na konci článku, tím nejdůležitějším ale pro mnohé bude Wi-Fi i na 5 GHz a kdo měl někdy potíže s 2,4 GHz ví o čem hovoříme.

Klasické provedení, o něco rychlejší instalace

Ta není nijak náročná a je i svižnější díky výtečně navržené softwarové klávesnici na obrazovce a třeba i díky tomu, že vám je nabídnuto rychlejší zadání e-mailové adresy pro připojení na Google Store. Nebo že po jejím zadání následuje automatický skok na tlačítko pokračování. Tohle se bohužel vidí hodně málo.

Výsledkem je, že domovskou obrazovku s pruhy ikon máte před sebou rychleji než jinde. Pouze se v našem případě dosti dlouho dohrávaly aplikace (jako obvykle jsme nechali nainstalovat všechny doporučované), za což ovšem nemohl ani přehrávač ani připojení k internetu a úzké místo buď bylo někde na trase nebo bylo v samotném obchodě.

V seznamu předinstalovaných aplikací následně vidíte například Youtube a Youtube Kids, a také řadu lokálních IPTV/VoD, jako například SledovaniTV, Lepší.TV či Skylink Live TV.

Jak vidíte, nesmyslně uspořádané menu trvá i u Android TV 11. Volby, které potřebujete nejméně jsou vpředu, ty které potřebujete podstatně častěji na první úrovni vůbec nenajdete (např. Obraz).

Ovládání o něco lepší, menu Googlu stále stejně špatné i u Androidu 11

Dálkový ovladač je jiný než je obvyklé. Je kratší a baculatější, tlačítka jsou jinak označená, někdy i větší a zcela odlišná. A i když tu stále chybí barevná, tzv. teletextová, které některé aplikace využívají (tím by se řada věcí vyřešila), je tu kupodivu i postupná volba stanic, nejspíše určená pro nějakou googlovskou aplikaci stejně, jako nové tlačítko s ikonou televizoru. To vás vezme rovnou na instalaci aplikace Twitch.

Logičtěji je umístěna hlasitost i celkové ztlumení zvuku a v pravém horním rohu vidíte vstupy a výstupy, které ovšem v našem případě nic nedělaly. Je tu i funkční tlačítko pro přímý vstup do menu nastavení, a to je pokrok! Samotné menu se ovšem vůbec nezměnilo a je stejně nelogické, jako dříve. Kolovat nejde a pro některé často potřebné volby musíte zbytečně hluboko. To je ovšem věcí Googlu a ten si do toho mluvit nenechá.

Dálkový ovladač je napojený přes Bluetooth, občas ale zlobil a tlačítko bylo nutné zmáčknout vícekrát nebo přehrávač nešel řídit z vedlejší místnosti. Infračervený impuls se používá zejména pro zapnutí a vypnutí boxu.

Společnost MTL Cable, která nám přehrávač zapůjčila, jako doplněk nabízí několik druhů dalších ovladačů. Jeden z nich, Mecool i8, je proveden à la výborná bezdrátová mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini.

Seznam aplikací, které můžete instalovat v rámci zprovozňování boxu se nezměnil.

Výborná kompatibilita s IPTV/VoD

Mecool KM7 pracuje s Android TV 11 a z uživatelského hlediska se nic nezměnilo, možná pár drobností. V základu máte hned po instalaci řadu lokálních či dobře lokalizovaných aplikací a jak bylo řečeno, dostanete také možnost některé z nich, nebo všechny, rovnou zavést. Jak také vidíte na detailu dálkového ovladače níže, tlačítko Netflixu se už nekoná.

Teď se podívejme na kompatibilitu vybraných volných a zejména placených aplikací ke kterým máme přístup.

Filmbox+ – nainstalována byla aplikace Filmbox Live od které provozovatel už odešel, takže ji rovnou mažte. Nyní se využívá pouze aplikace Filmbox+ (zpráva z oficiálního zdroje). Ta šla z Google Store nainstalovat snadno (jiné neinstalujeme), bohužel tu je stále problém v tom, že zobrazený PIN na obrazovce televizoru není kam zadat, protože po přihlášení v počítači jste vyzvání, abyste zde zobrazený PIN naopak zadali na TV, a to samé platí i při zadávání přes mobil. Trochu zmatek. Je tu ale ještě možnost jít přes QR kód i když ten bohužel přímo aplikace neumí a Filmbox by se měl v tomto ohledu poučit u Skylinku. Nakonec se to přes QR kód povedlo i když na podruhé, navíc je to zbytečně komplikované. Filmbox+ následně při krátkém zkoušení pracoval bez potíží.

HBO GO: funkční a pořady přehrávalo. Mělo však poslední dobou obvyklý problém s nenačtením seznamu oblíbených položen a naposledy přehrávaných snímků. To už je mnoha měsíční chyba, kterou se v souvislosti s blížícím přechodem na HBO Max nikdo zabývat nebude. Jediná správná otázka tak momentálně zní: „budou staré aplikace HBO GO vůbec něco přehrávat nebo budou zcela odstřiženy?“ (Nejspíše to druhé…)

Lepší.TV pracovala, včetně rádií. Ovládání bylo, díky absenci barevných tlačítek na dálkovém ovladači omezeno (potíže s nahráváním). Za zmínku stojí tradičně výborně dělaná softwarová klávesnice pro přihlášení ke službě.

Tlačítka pro přímé vyvolání aplikací. Škoda, že není možné si alespoň jedno naprogramovat podle svého.

Markíza Plus – krátké náhodné zkoušení několika videí neukázalo potíže.

Seznam.cz jehož součástí jsou i bývalé Pohádky, byť v trochu jiném provedení, byl ke stažení i v podobě aplikace známé jako „Televize Seznam“, která se nicméně v tržišti hlásila jako Stream… (Seznam by si v tom měl už konečně udělat pořádek.) Ta po instalování nepracovala a odkazovala na nový „Seznam.cz“. Ten po stažení už pracoval, Pohádky fungovaly také i když to nějak nebylo ono… (možná nostalgie, nebo jinak dělané funkce?).

Skylink Live TV – zprovoznění přes QR kód zobrazený na obrazovce televizoru tradičně vynikající, aplikace za provozu bezproblémová až na dvě obvyklé věci – titulky se u cizojazyčného pořadu automaticky stále nespouští a ukončení aplikace probíhalo bez jakéhokoli upozornění. To první je obvyklé i u jiných aplikací, resp. aplikací na jiných strojích, to druhé zvykem nebývalo. Nicméně Skylink byl přes skvělý seriál Advokát na stanici Skylink 7 prověřen více než dost, takže vše v pořádku!

SledovaniTV – bezproblémové, včetně přihlášení přes párovací PIN zobrazený v aplikaci na televizoru.

VLC Player – ten předinstalovaný měl neustále problémy, takže musel být odinstalován. Nová verze stažená z Google Store už pracovala, byť s klasickým omezením typu nefunkční externí titulky ze serverového zdroje. To je bohužel dáno podivným přístupem VLC. Kdysi nejlepší přehrávač nejen na Androidu upadá a upadá.

Youtube, Youtube Music i Youtube Kids pracovaly, v prvním případě se dokonce docela spolehlivě objevoval příznak HDR a napojený výborný televizor Hisense 65U8GQ (4K) tak nabízel obrazové režimy právě pro tento obsah.

Vedle zmiňovaných aplikací můžete využít například i MX Player, Spotify a další.

Protože například oficiální aplikace České televize pro Android TV nejsou, vyzkoušeli jsme je přes zrcadlení obrazovky z mobilu, které ale není v klasické podobě nýbrž pouze přes Google Chromecast. To znamená, že pro tento způsob musejí být uzpůsobeny a být tudíž kompatibilní.

Zrcadlení jsme vyzkoušeli s novým mobilem Samsung Galaxy S20FE a v seznamu nalezených přístrojů ve SmartView (funkce vyvolávající zrcadlení) se Mecool ani neobjevil. Nicméně jak bylo řečeno, přímo z kompatibilních aplikací to jde a u České televize umí výstup na televizor přes Chromecast iVysílání, ČT24 už ale nikoli. Po zmáčknutí příslušné ikony sdílení obrazovky vše fungovalo ve vysoké kvalitě a bez viditelných problémů. Ty pravidelně nastávaly u aplikace ČT Sport, což je druhá kompatibilní, a tady bylo zrcadlení přes Chromecast prakticky nepoužitelné.

Domovská nabídka po úvodní instalaci.

Jaký je? Výborný, pokud vám nevadí omezení

Mecool KM7 je malá a lehounká (105 g) plastová krabička a tudíž musíte šikovně umístit kabely tak, aby se vám neposouvala. Tomu napomáhají i rozměrné gumy na spodku přístroje, což je také jediné místo kde vidíte otvory pro chlazení. I přesto se KM7 nijak moc nehřál, a to ani po pěti, šesti hodinách provozu. To, co je na něm ale nejlepší, je vynikající sladěnost nového hardwaru (viz tabulka níže) se softwarem a firmwarem a za provozu se na něj opravdu nedalo stěžovat. V tomto ohledu také nebyl pozorován jediný problém.

Co se týče ovládání a zvláště menu nastavení to je takové, jaké je a musíte si zkrátka zvyknout. Naštěstí se poslední dobou zdá, že Android TV si s moderním televizorem rozumí podstatně lépe než se starším. Rozladění výstupní obrazové plochy, což je zde vcelku obvyklá věc (někdy i v podstatě každotýdenní), tady nebylo – při napojení na Hisense 65U8GQ (4K) – pozorováno ani jednou. A to se nám snad ještě nestalo.

Hodnocení

  • PRO: výborně sladěný hardware se softwarem, stabilní běh bez potíží, Wi-Fi i na 5 GHz, Android TV a tudíž výborná aplikační kompatibilita
  • PROTI: chybí klasické zrcadlení obrazovky z mobilu (pouze Chromecast), pro někoho nutnost dokoupit další ovladač (závisí na používaných aplikacích) a to, že tu není digitální audio výstup