Děti patří mezi nejvděčnější televizní diváky. S trochou nadsázky lze říci, že pokud by nedošlo ke korekci ze strany rodičů, dokázala by většina z nich strávit u obrazovky celé dny. Nechme stranou debatu o tom, jaká je zdravá míra sledování televize a podívejme se na to, jakou nabídku mají pro děti a mladistvé současné videoplatformy a také na co, jakou kontrolu nabízejí jejich rodičům.

Na dětského diváka myslely televize od samého začátku, a to i na našem trhu. Všechno začalo pravidelnými pořady jako byly víkendové pohádky, postupně se přidal pravidelný Večerníček (z nějž se stal opravdový fenomén) a odpolední a víkendové programy. Zlom pak přinesla devadesátá léta a příchod soukromých televizí. Na děti mířila značná část jejich (většinou převzatých) pořadů a s nimi i agresivní reklamní spoty. V současnosti je bezpečnost dětí – z hlediska obsahu i reklamy jedním z předních požadavků a jednotlivé platformy využívají různé systémy, jak děti ochránit.

HBO GO

HBO GO nabízí samostatnou položku Kids, do níž soustředí veškerý obsah pro děti a mladistvé. Jednotlivé filmy a seriály jsou zde rozděleny přehledně do kategorií podle věku – tedy nejmenší, starší a pro celou rodinu (což je jistě kategorie, jež ocení řada rodičů). Bohužel není na první pohled poznat, co je film, co seriál a jaká je případně délka jeho epizod. Alespoň z počátku tak musí rodiče hledat a orientovat se v obsahu.

Dostupnost obsahu lze zamknout pomocí rodičovského zámku. Ten nabízí několik věkových hladin přístupnosti a zamyká se pomocí čtyřmístného pinu. Vše funguje rychle spolehlivě a nastavení může rodič kdykoli změnit.

Obsah, který HBO GO nabízí, je velmi bohatý a zahrnuje hranou i animovanou tvorbu různých délek, pro všechny věkové kategorie. Otázkou je, jak bude portfolio HBO GO vypadat poté, co na trh přijde Disney+. HBO GO totiž nabízí filmy značek Marvel, Hvězdné války, Pixar i Disney – tedy ty, které si pravděpodobně nově příchozí značka stáhne pod svá křídla.

Netflix

Netflix řeší problém přístupnosti už na samotném začátku pomocí profilů. Těch je možné mít hned několik a každý z nich nastavený na jinou věkovou úroveň dostupného obsahu (7+, 13+, 16+, 18+). Profily pak lze zamknout pomocí čtyřmístného PIN kódu. Při vyšším počtu členů v domácnosti se jedná o velmi pohodlné řešení, které navíc umožní, že se mladší členové dostanou ke svému obsahu, bez toho, že by rodič musel nějak zasáhnout.

Obsah dětské sekce Netflixu postrádá tak velká jména jako HBO GO. Netflix sází částečně na vlastní obsah a také na filmy z produkce studia DreamWorks. Ve zveřejňovaných žebříčcích oblíbenosti vede právě prvně zmiňovaný originální obsah z dílny Netflixu. Poměrně široká je pak nabídka klasických i novějších filmů japonské provenience jako je Můj soused Totoro, Princezna Mononoke nebo Zámek v oblacích, z novějších značek potom nemůžeme vynechat populární Pokémony. Své fanoušky pak mají jistě i kratší animované filmy stylizované do světa Lega.

YouTube Kids

Zdaleka největší možnosti individuálních nastavení nabízí dětská odnož nejslavnější světové videoplatformy YouTube. YouTube Kids při samotné aktivaci dokonce po rodičích vyžaduje, aby vytvořil svému dítěti profil (nebo dětem více profilů). Vzápětí má rodič možnost nastavit, jestli může dítě volně vyhledávat, nebo bude mít naopak k dispozici pouze obsah, který rodič předem schválil. V případě první volby pak může rodič ještě vybrat konkrétní pořady, k nimž nemá dítě přístup.

Po obsahové stránce nabízí YouTube Kids opravdu pestrou směsici seriálů. Pro menší diváky jsou tu Šmoulové v jedné ze svých novějších iterací. Starší ratolesti by pak mohly zaujmout komentované herní streamy. Přes všechna opatření je ale třeba v případě této platformy myslet na to, že je částečně otevřená a obsahy tam nahrávají sami uživatelé.

ČT Déčko

Při výčtu televizních a video služeb pro mladé diváky nemůžeme rozhodně vynechat ČT Déčko. Jedná se o portál spřáhnutý se stejnojmenným kanálem. Kromě samotných videoobsahů nabízí internetová podoba Déčka hry a interaktivní dobrodružství.

Dostupná videa lze snadno rozdělit do dvou kategorií. Videa, kde jsou jednotlivé díly převzatých seriálů a filmy, které Česká televize vysílá, nechybí zde na příklad dětmi milovaná a mnoha rodiči nenáviděná Prasátko Pepa. Druhou kategorií jsou potom pořady. Jedná se vlastně o archiv pořadů, které za poslední rok na Déčku běžely. Zde je obsahu opravdu hodně a zaujme jistě mnoho diváků napříč věkovým spektrem.

Stream.cz

Populární platformou s dětskými pořady dlouhodobě byly Pohádky na Seznam.cz. Ty se spolu s dalším obsahem přešly pod Stream.cz. Zde není žádný rodičovský zámek, nebo jiný ochranný prvek a malý divák se tak dostane do všech míst Streamu.

Z hlediska obsahu sází dramaturgie na klasiku – pohádky o Krtkovi nebo Pat a Mat, tak na současné trendy hudebně taneční Smejko a Tancuilenka nebo Štístko a Poupěnka. Obecně se obsah orientuje spíše na diváky do 10 let a starší příliš nezaujme. Jedná se ale o místo, které nejde vzhledem k úzkému propojení s nejoblíbenějším českým internetovým portálem opomenout.

Children photo created by freepik – www.freepik.com