Přinášíme vám první díl našeho redakčního výběru toho nejlepšího, na co se můžeme v letošním roce na jednotlivých VOD platformách těšit. Obsahu je skutečně hodně, proto jsme se rozhodli náš článek pojmout subjektivně s důrazem na všestrannost. V každé kategorii jsme pak vybrali tři zástupce. První díl naší série věnujeme produkci jedničky současné VOD scény – Netflixu.

Netflix již několikátým rokem vévodí tabulkám sledovanosti VOD, a to jak v České republice, tak ve světě. I na tento rok jsou jeho ambice nemalé, a to na obou frontách – filmové i seriálové. Ne u všech titulů víme, kdy přesně mají vyjít, proto tento údaj uvádíme pouze tam, kde je oficiálně potvrzený.

Filmové novinky

Filmy s logem Netflixu se svou kvalitou přitom mohou často směle rovnat tomu nejlepšímu z klasické kino produkce. Některé z těchto snímků dokonce dosahují oscarových kvalit, takže se tuto část originální produkce vyplatí bedlivě sledovat.

The Gray Man

Pod tímto nepříliš nápaditým (poněkud šedým) názvem se skrývá akční film, který může být pro tuzemské diváky zajímavý hned v několika ohledech. Předně se jedná o doposud nejdražší film v historii Netflixu. Rozpočet, který měli jeho tvůrci k dispozici, přesáhl 200 milionů dolarů. Režijně se snímku ujali bratři Russovi, autoři úspěšných Avengers: Infinity War a Avengers: Endgame, což naznačuje, že na své si přijdou především milovníci opulentních akčních scén.

Samostatnou kapitolou je potom prostředí – hlavní postava, Court Gentry, se totiž mimo jiné podívá do Prahy a trailery ukazují, že nepůjde o žádnou epizodní návštěvu. Tvůrci si dokonce nechali pro potřeby filmu vyrobit speciální tramvajovou soupravu, která je sestavená z vyřazených vozů místních dopravních podniků.

Knives Out 2

První díl v kinech ukázal formát klasické britské detektivky v moderním kabátě. Nechyběly typické kulisy – rodinné sídlo, jedna zámožná mrtvola, mnoho dědiců (tedy podezřelých) a jeden detektiv, který má vnést do uplynulých událostí světlo. A to vše v rychlém tempu, s jazykovým humorem a postmoderním překračováním hranic žánru.

Od druhého dílu asi nikdo neočekává nic víc než nášup toho samého. Premiéra tentokrát neproběhne v rámci kino distribuce, ale dočkáme se jí přímo na Netflixu. Obsazení bude stejně jako v prvním díle hvězdné. Hlavní detektivní role se ujme Daniel Craig, na seznamu herců nechybí jména jako Dave Bautista, Edward Norton nebo Kate Hudson.

Pinocchio

Jako poslední do trojice jsme vybrali novou adaptaci klasické látky – Pinocchio, dřevěný panáček s prodlužujícím se nosem, se vrací. Tentokrát v animované verzi a pod taktovkou Guillerma del Tora. Jméno hlavního tvůrce naznačuje, že se můžeme těšit na surrealistické, lehce děsivé vykreslení světa loutek a jejich vodičů. Jestli (nebo spíš nakolik) se příběh změní, na to si musíme počkat až do prosince letošního roku, kdy bude mít film premiéru.

Zajímavostí je, že se na filmu začalo pracovat už v roce 2008, takže s ním Guillermo del Toro strávil opravdu hodně času. Jedná se o první celovečerní animovaný film, který del Toro režíroval. A protože již v minulosti nám ukázal že pokud něco opravdu umí, je to mísení reality a fikce často až s hororovými momenty, bude zajímavé sledovat jak tento přístup využije v novém médiu.

Seriálové novinky

V loňském roce Netflix ukázal, že dokáže překvapit objevem opravdových klenotů z lokálních produkcí. Řeč je především o seriálu Hra na oliheň z Jižní Koreje a je otázkou, kolik podobných překvapení nás čeká v letošním roce. Zatím víme o několika nových jménech přímo z produkce Netflixu a nutno říci, že některá jsou nadmíru zajímavá.

The Sandman

Každý, kdo zná komiksovou sérii o Pánovi snů z pera Neila Gaimana, ví, o jak neuvěřitelně komplexní a hluboké dílo se jedná. Mnoho postav, paralelních dějů, historických, mytologických, filozofických i popkulturních narážek a souvislostí. A za vším je příběh, jeho spřádání, vyprávění i pojetí. Otázkou je, jak je možné takto komplexní universum dostat na televizní obrazovku bez zbytečných ztrát na kvalitě.

Jistým příslibem je, že na výrobu seriálu dohlížel sám autor předlohy, takže nezbývá než doufat. Co víme jistě, je, že krátký popisek o čaroději, který chtěl uvěznit Smrt a místo toho do své pasti zachytil Pána snů, nastiňuje pouze nepatrný střípek z toho, co nás může čekat. Jeden z dílů komiksu byl na přebale trefně popsán jako „Takhle nějak by vypadaly Letopisy Narnie, kdy by je psal Charles Manson.“.

Vikings: Valhalla

Populární seriál spojený s počátky Netflixu se dočká spinoffu s podtitulem Valhalla. Ten se odehrává sto let po ději původního seriálu, za doby Viléma Dobyvatele (jenž by se měl v seriálu přímo objevit). S trochou nadsázky lze říci, že kulisy zůstanou stejné (nebo alespoň velmi podobné), avšak změní se všichni protagonisté. Není vyloučeno, že se ve snech nebo vyprávěných vzpomínkách setkáme i s původními vikingy. Ty však neměla „mladá“ generace šanci osobně poznat.

Netflix si je celkem jistý úspěchem značky a už na začátku slibuje hned několik sérií. Diváci se tak mohou opět těšit na akční historické drama se silnými mužskými i ženskými charaktery. Dobrou zprávou pro fanoušky je, že noví Vikingové klepou na dveře (naštěstí pouze v přeneseném slova smyslu) a na Netflixu budou k dispozici už 25. února.

Midnight Club

Na své si v tomto roce přijdou i fanoušci hororů, a to v adaptaci knižní předlohy Midnight Club. Projektu se ujal fanouškům tajemna známý režisér Mike Flanagan, který s Netflixem spolupracoval na celé řadě projektů. Půlnoční klub je dle Flanagana jeho srdeční záležitostí, o jejíž adaptaci přemýšlí od doby, kdy byl sám teenager a knihu Christophera Pikea poprvé přečetl. Seriál vnímá jako cestu, jak představit mladým fanouškům hororů dnes již klasickou látku.

Zápletka knihy se točí okolo skupiny nevyléčitelně nemocných, kteří spolu žijí v zařízení nazvaném Rotterdam Home. Tam se také tajně o půlnoci schází a vypráví si fantastické děsivé historky. Uzavřou spolu dohodu, že ten, kdo umře dříve než ostatní, se musí pokusit zbytek skupiny ze záhrobí kontaktovat.